ΣΠΟΡ Άδενδρο : ΚΟΣΜΑΣ ΜΠΑΤΖΩΝΗΣ ο φωτογράφος της Δόξας

ΤΟΥ : ΑΛΕΚΟΥ ΠΑΛΑΜΙΔΑ

ΚΟΣΜΑΣ ΜΠΑΤΖΩΝΗΣ: Ο ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΤΗΣ ΔΟΞΑΣ

Τις περισσότερες, αν όχι όλες, τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες απ’ το αρχείο του Γιάννη Μαραντέλου, τις “έβγαλε” ο Κοσμάς Μπατζώνης, ενώ οι περισσότερες έγχρωμες, πρέπει να είναι του νεότερου Σωτήρη Αρχοντόγλου. Στην “εποχή” του Μπατζώνη βέβαια, υπήρχε και ο Δημήτρης Φελάνος, αλλά η παρουσία του στα γήπεδα δεν ήταν και τόσο συχνή όσο του εικονιζόμενου, ο οποίος για κάποιο διάστημα, έπαιξε και τερματοφύλακας στην Δόξα Άδενδρου, στην κάτω φωτογραφία, με το κύπελλο.
Ο Κοσμάς Μπατζώνης υπήρξε, στα νιάτα του και… μπεχλιβάνης, παλαιστής δηλαδή. Οι παλαιότεροι τον θυμούνται να παλεύει πριν από τα παιχνίδια της Δόξας, ενώ όπως μας έλεγε ο ίδιος, υπήρξε και μποξέρ!!! Πανύψηλος, καλοντυμένος και… πάντα με περιποιημένο το μουστάκι του, κυκλοφορούσε μ’ αυτό το Zundapp (αριστερά) για να μπορεί να βρίσκεται γρήγορα εκεί όπου έπρεπε και να φωτογραφίζει όλα όσα συνέβαιναν στο Άδενδρο και στα γύρω χωριά.
Κάποιο διάστημα υπήρξε και κουρέας… ειδικότητα που την απέκτησε στον στρατό (!!!) όπως μας έλεγε ο ίδιος όταν πηγαίναμε στα “μπαλάκια”… γνωστά και ως σφαιριστήρια ή μπιλιάρδα, που άνοιξε αργότερα και “τρώγαμε” σ’ αυτά, σχεδόν όλο το χαρτζιλίκι μας!!!
Ο Κοσμάς Μπατζώνης, εδώ και λίγα χρόνια, δεν βρίσκεται ανάμεσά μας, όπως και οι άλλοι δύο φωτογράφοι του χωριού μας, ο Δημήτρης Φελάνος και ο Σωτήρης Αρχοντόγλου, άφησαν όμως πίσω τους ένα σπουδαίο έργο, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι… και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, γένι και μοτοσικλέτα

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, στέκεται και κουστούμι

Η εικόνα ίσως περιέχει: 3 άτομα, άτομα κάθονται