Αγ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ : Ο Μεγαλοπρεπής Μακεδονικός Τάφος στον Άγιο Αθανάσιο στη Χαλκηδόνα

Ο άριστα διατηρημένος τάφος ενός στρατηγού του Μεγάλου Αλεξάνδρου που είχε την τύχη να επιστρέψει από την εκστρατεία στην Ασία.
Στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης υπάρχει ένα «μυστικό» αξιοθέατο, το οποίο λίγοι γνωρίζουν και επισκέπτονται: ο εντυπωσιακός μακεδονικός τάφος του Αγίου Αθανασίου, έργο του τελευταίου τριμήνου του 4ου αιώνα π.Χ. αιώνα.
Στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου 25 χλμ δυτικά της Θεσσαλονίκης βρίσκεται ο μεγαλοπρεπής και εξαιρετικά διατηρημένος τάφος ενός επιφανή Μακεδόνα στρατιωτικού Συντρόφου – δηλαδή του Στρατηγού του Μεγάλου Αλεξάνδρου που είχε την τύχη να επιστρέψει από την εκστρατεία στην Ασία.
Το μνημείο ανακαλύφθηκε το καλοκαίρι του 1994 από την αρχαιολόγο κυρία Μαρία Τσιμπίδου-Αυλωνίτη και τους συνεργάτες της, και κυριολεκτικά αιχμαλωτίστηκε από την ομορφιά του και τη σημασία των παραστάσεων.
Ο μικρός, μονοθάλαμος μακεδονικός τάφος βρέθηκε απαθανατισμένος αλλά διακοσμημένος με τοιχογραφίες, με καταπληκτικά χρώματα και σε πολύ καλή κατάσταση διατήρησης.
Οι τοιχογραφίες απεικονίζουν στρατιώτες hoplite, σκηνές δεξιώσεων και άνδρες πεζούς και ιππείς με πυρσούς, ενώ το εξάμηνο του τάφου είναι διακοσμημένο με μυθικά γρύπα με ολόχρυσα φτερά.
Εντυπωσιακοί είναι οι αιώνιοι φρουροί των εκλιπόντων – δύο νεαρών Μακεδόνων, σχεδόν σωσίβιου μεγέθους – που στέκονται σιωπηλά στην είσοδο του τάφου.
Από πάνω τους είναι βαμμένες 2 ασπίδες με απεικονίσεις Μέδουσας και αστραπές
Ο Μακεδονικός τάφος του Αγίου Αθανασίου μαζί με τον Μακεδονικό τάφο του Δερβενίου (“Τάφος του Μακρίδη Μπέη”), αποτελούν τους καλύτερα διατηρημένους μακεδονικούς τάφους στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.
Με πληροφορίες από theskdromi. gr και thessalonikiartsandculture. gr
Πηγή :Skai
Μακεδονικός Τάφος
325 – 300 π.Χ.