Η κουζίνα της ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ : Μαρμελάδα σύκο – Κλείνουμε το άρωμα του καλοκαιριού σε ένα βάζο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΑΠΑΛΕΞΑΝΔΡΗ 

Αν η μαρμελάδα βερίκοκο είναι η συνταγή για να «ανοίξει» η καλοκαιρινή περίοδος, τότε το σύκο είναι εκείνο που θα την ολοκληρώσει γλυκά.

Η μαρμελάδα σύκο αποτελεί ένα από τα πιο κλασικά και ιδιαίτερα γλυκίσματα της χώρας μας. Ιδανική για το ξεκίνημα της ημέρας, σε ένα θρεπτικό πρωινό, αλλά και ως βασικό συστατικό σε μια αχνιστή πάστα φλώρα.
Μερικά μυστικά της συνταγής

Συνήθως η αναλογία φρούτου ζάχαρης είναι ένα προς ένα, ωστόσο η γλυκύτητα του σύκου επιβάλει να μειώσουμε ελαφρώς τη ζάχαρη.

Επιλέγουμε καστανή ζάχαρη, για να αναδείξουμε το άρωμα της μαρμελάδας, ωστόσο μπορείτε να φτιάξετε τη μαρμελάδα και με απλή, κρυσταλλική.

Επιλέγουμε την προσθήκη μήλου, προκειμένου να εκμεταλλευτούμε την πηκτίνη του φρούτου και να δώσουμε έτσι στη μαρμελάδα πιο ωραία υφή.

Υλικά

600 γρ. φρέσκα σύκα
400 γρ. καστανή ζάχαρη
Το χυμό από ½ λεμόνι
2 ξινόμηλα (προαιρετικά)
1 κλωνάρι αρμπαρόριζα

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα σύκα από τη φλούδα και τα στρώνουμε σε φαρδιά κατσαρόλα με «χοντρό» πάτο. Αν βάζουμε μήλο, το ξεφλουδίζουμε και το προσθέτουμε επίσης σε κομμάτια.
Πασπαλίζουμε από πάνω με τη ζάχαρη, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο όλο το βράδυ.
Τα σύκα θα βγάλουν τους χυμούς τους. Με ένα πιρούνι ή ένα εργαλείο πολτοποίησης χειρός λιώνουμε τα σύκα μέσα στην κατσαρόλα και τη βάζουμε στη φωτιά.
Προσθέτουμε την αρμπαρόριζα και αφήνουμε τη μαρμελάδα να πάρει βράση σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά περίπου. Αφαιρούμε τυχόν αφρούς και φροντίζουμε, χωρίς να ανακατεύουμε πολύ, με ξύλινη κουτάλα να μην κολλήσει η μαρμελάδα.
Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, απορρίπτουμε την αρμπαρόριζα και αφήνουμε τη μαρμελάδα να πάρει μια βράση ακόμη.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη μαρμελάδα να κρυώσει ελαφρά, 10 λεπτά. Γεμίζουμε γυάλινα βαζάκια ως το χείλος, βιδώνουμε το καπάκι και αναποδογυρίζουμε πάνω σε μια πετσέτα.