Δήμ. ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ Κ.Ο. ΔΗΜ. ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟ ΠΑΡΚΟ

                  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ Κ.Ο. ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ

ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΑΣΤΙΟΥ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ

Η εγκατάσταση του τεράστιου φωτοβολταϊκού πάρκο 500 μέτρα από τον οικισμό Μπαλαίικα και 300 μέτρα από το Ξηροχώρι του Δήμου Χαλκηδόνας είναι ένα ακόμα περιβαλλοντικό έγκλημα με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος, την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Τα 500.000 ηλιακά πάνελ που θα καλύψουν 4500 στρέμματα και η δέσμευση συνολικά 7000 στρεμμάτων αγροτικής γης για την υλοποίηση του έργου δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία. Είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής της ΕΕ για τη λεγόμενη “πράσινη ανάπτυξη”, την ενεργειακή μετάβαση και την απολιγνιτοποίηση, που με ευλάβεια υλοποιούν όλες οι διαδοχικές κυβερνήσεις, οι διοικήσεις των δήμων και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Βασικός στόχος της στρατηγικής της πράσινης ανάπτυξης είναι η υποστήριξη των σχεδίων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, ώστε τα λιμνάζοντα κεφάλαιά τους να μετατραπούν σε νέες επενδύσεις που θα τους αποφέρουν ακόμα περισσότερα κέρδη.
Για αυτό και η περιβαλλοντική νομοθεσία καθορίζεται κατά βάση από το αν εξυπηρετεί ή όχι τους επιχειρηματικούς ομίλους, αν είναι ευνοϊκή για υποψήφιους «επενδυτές». Σε αυτό το πλαίσιο αναπτύσσονται οι εγκαταστάσεις ΑΠΕ, που επελαύνουν και χωροθετούνται άναρχα, με αποκλειστικό κριτήριο τα κέρδη των ιδιοκτητών τους, δημιουργώντας ταυτόχρονα πλήθος περιβαλλοντικών και όχι μόνο προβλημάτων. Ο Δήμος Χαλκηδόνας αλλά και η ΠΕ Κιλκίς από το 2021 βρίσκονται στο επίκεντρο επενδυτών ΑΠΕ και κυριολεκτικά βομβαρδίζονται από την αδειοδότηση τέτοιων έργων. Δεν θα ήταν εντελώς υπερβολή να ειπωθεί η περιοχή αρχίζει να μετατρέπεται σε βιομηχανική ζώνη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη το πλήθος των σχετικών έργων λαμβάνουν ΑΕΠΟ, αλλά και όσων βρίσκονται καθ’ οδόν,
Ταυτόχρονα, η στρατηγική της πράσινης ενεργειακής μετάβασης είναι μέρος ενός ενεργειακού σχεδιασμού προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων που ταυτόχρονα βαθαίνει την «απελευθέρωση» – ιδιωτικοποίηση της ενέργειας. Αυτός ο ενεργειακός σχεδιασμός έχει οδηγήσει σε εκτόξευση των τιμών ακόμα και πριν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία, σε όξυνση της ενεργειακής φτώχειας του λαού μας, στη χειροτέρευση των όρων εργασίας για τους εργαζόμενους του κλάδου, σε απολύσεις οι οποίες δεν αντισταθμίζονται από τις όποιες προσλήψεις στις μονάδες ΑΠΕ, στην υπονόμευση της ενεργειακής αυτάρκειας της χώρας. Κάπως έτσι επιβλήθηκε το εισαγόμενο φυσικό αέριο ως στρατηγικό καύσιμο για την ηλεκτροπαραγωγή αλλά και η μονοκαλλιέργεια των επίσης πανάκριβων ΑΠΕ, η υπονόμευση της όποιας ενεργειακής αυτάρκειας της χώρας.
Όλα αυτά δίνουν μια γεύση της Ελλάδας – «ενεργειακού κόμβου» προς τα Βαλκάνια και την ΕΕ, στο πλαίσιο της «ενιαίας απελευθερωμένης αγοράς Ενέργειας», όπως επιδιώκουν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ταυτόχρονα, τα λαϊκά νοικοκυριά έρχονται αντιμέτωπα με λογαριασμούς στα ύψη, χιλιάδες εντολές αποκοπής ρεύματος, «μαστίγιο και καρότο» για ρεύμα και θέρμανση «με το δελτίο», κόβοντας ακόμα και από τα εντελώς αναγκαία.
Σήμερα είναι ώριμος ένας άλλος ενεργειακός σχεδιασμός, με γνώμονα τις ανάγκες του λαού, που θα μπορεί να εξασφαλίζει και την ισόρροπη παρέμβαση στο περιβάλλον και τη προστασία του. Προϋπόθεση όμως είναι το ξερίζωμα του καπιταλιστικού κέρδους και ο σοσιαλιστικός δρόμος ανάπτυξης της κοινωνίας και της οικονομίας, με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής, με εργατικό έλεγχο στα πλαίσια μιας εργατικής εξουσίας και με επιστημονικό, κεντρικό σχέδιο που θα στοχεύει στην κάλυψη των συνδυασμένων κοινωνικών αναγκών. Σε αυτό το πλαίσιο και με γνώμονα το σύνολο των λαϊκών αναγκών, θα μπορεί να προσδιοριστεί το μέγεθος, η ορθή κατανομή και η χωροθέτηση έργων ΑΠΕ για να αποφευχθεί ο κορεσμός συγκεκριμένων περιοχών με τις γνωστές αρνητικές συνέπειες.
Όμως, το εργατικό – λαϊκό κίνημα μπορεί και πρέπει από σήμερα ακόμα να βάλει στο επίκεντρο των διεκδικήσεών του την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, ενάντια στην εξουσία του κεφαλαίου. Να ακυρώσει τα σχεδία που με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος φυτεύουν ΑΠΕ λίγα μέτρα έξω από τις αυλές των λαϊκών νοικοκυριών ή και μέσα σε αυτές. Να απαιτήσει μέτρα που θα ανακουφίσουν σήμερα το λαό, από την κλιμακούμενη ενεργειακή φτώχεια. Να διεκδικήσει την αξιοποίηση όλων των ενεργειακών πηγών κόντρα στο εμπόριο ρύπων της ΕΕ, με κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας των ρητρών αναπροσαρμογής, των έμμεσων φόρων σε καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια, του χαρατσιού των ΑΠΕ στους λογαριασμούς ρεύματος. Ταυτόχρονα, γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, καμία διακοπή ρεύματος και διαγραφή χρεών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες. Να αποσυρθεί η χώρα από τις κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία, που τις πληρώνει ο λαός, ενώ τμήματα του κεφαλαίου θησαυρίζουν από τη μεταφορά του πανάκριβου αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Αυτός είναι ο μόνος, σίγουρος τρόπος για να αποσπαστούν κατακτήσεις και ανοίγουν το δρόμο για συνολικότερες ανατροπές, με στόχο την κάλυψη του συνόλου των αναγκών του λαού
Το ΚΚΕ είναι εδώ, στην πρώτη γραμμή της μάχης, στήριγμα για το λαό. Τιμά την υπόσχεση του για 100% μαχητική, λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και στη συναίνεση που ήδη της παρέχουν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, οι συνοδοιπόροι και τα συμπληρώματά τους, οι παρατάξεις τους στους Δήμους και την Περιφέρεια. Για αυτό δεν χωρά καμιά αναμονή: Η ελπίδα βρίσκεται με το ΚΚΕ στον οργανωμένο αγώνα, στη συλλογική δράση, στη σύγκρουση με αυτή την πολιτική σε όλα τα μέτωπα, με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τις δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ, που η κυβέρνηση και όλα τα άλλα κόμματα υπηρετούν και υλοποιούν με μοιρασμένους ρόλους.

ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ 1/7/2023