Δήμ. Χαλκηδόνος : Εορταστικές εκδηλώσεις των επετείων της 28ης Οκτωβρίου

Με  την τήρηση των υγειονομικών διατάξεων για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του COVID-19, θα πραγματοποιηθούν στο δήμο Χαλκηδόνος οι εορταστικές εκδηλώσεις των επετείων της 26ης Οκτωβρίου 1912, ημέρα απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τον Τουρκικό ζυγό και της 28ης Οκτωβρίου 1940, ημέρα υπενθύμισης της αντίστασης της πατρίδας μας ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό και των αγώνων των λαών για τη δημοκρατία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια,για την επέτειο του “ΌΧΙ” .

Η εικόνα ίσως περιέχει: σύννεφο και ουρανός

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
– Γενικός Σημαιοστολισμός σε όλη την επικράτεια από την ογδόη πρωινή ώρα (08.00′) της 26ης Οκτωβρίου μέχρι τη δύση του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου 2020.
– Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του Δημοσίου, των Ο.Τ.Α., καθώς επίσης των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 27ης και 28ης Οκτωβρίου 2020.
Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020
-Ομιλίες στα σχολεία από καθηγητές και δασκάλους σχετικές με το έπος του 1940.
-Στη Δ.Κ. Γέφυρας (Ιστορική έδρα του Δήμου Χαλκηδόνος):
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
– Ώρα 11.00 π.μ. Παραλαβή στεφάνου από το Στρατιωτικό Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων στη Γέφυρα (Ιστορικής έδρας του Δήμου Χαλκηδόνος), προς τιμή της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης. Στην έπαυλη όπου σήμερα στεγάζεται το Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων, από το μεσημέρι της 25ης ως το απόγευμα της 26ης Οκτωβρίου 1912, διαδραματίστηκαν όλα τα κρίσιμα γεγονότα της διαπραγμάτευσης και τελικά της παράδοσης της Θεσσαλονίκης από το Διοικητή του Τουρκικού Στρατού Χασάν Ταχσίν Πασά στον Αρχιστράτηγο του Ελληνικού Στρατού και Διάδοχο του Ελληνικού Θρόνου, Κωνσταντίνο.
-Ώρα 12.15 μ.μ. Άφιξη στο Ηρώο του Γ’ Σώματος Στρατού στη Θεσσαλονίκη και κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο από εκπρόσωπο του Δήμου Χαλκηδόνος.
Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020
-Ώρα 07.30 π.μ. Χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες σε όλους τους Ιερούς Ναούς.
-Ώρα 09.00 π.μ. Έπαρση σημαίας έξω από το Δημαρχείο Κουφαλίων.
-Ώρα 10.00 π.μ. Επίσημη Δοξολογία στους κατά τόπους Πολιούχους των δημοτικών διαμερισμάτων και στη συνέχεια ομιλία σχετικά με την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, εντός των Ιερών Ναών. Πέρας προσέλευσης 09:30. Στην Δοξολογία και στις πανηγυρικές εκδηλώσεις καλούνται να παραστούν ολιγομελείς ομάδες εκπροσώπων των Πολιτικών Αρχών, των Διοικήσεων των Ν.Π.Δ.Δ., των οργανώσεων και των Σχολείων.
Να σημειωθεί ότι βάσει του ισχύοντος υγειονομικού πρωτοκόλλου, η είσοδος στον Ιερό Ναό επιτρέπεται μόνο με την χρήση μάσκας, ενώ είναι επιβεβλημένη η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων μεταξύ των παρευρισκομένων.
-Ώρα 11.00 π.μ. Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στα κατά τόπους Μνημεία των Ηρώων, τήρηση ενός (1) λεπτού σιγή, Εθνικός Ύμνος.
Όλες οι τελετές θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα πάντα με τις υγειονομικές διατάξεις για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, τηρώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός στο χώρο πέριξ του Ηρώου.
-Την τάξη θα τηρήσουν οι κατά τόπους Αστυνομικές Αρχές και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το τμήμα Τροχαίας Χαλκηδόνας.