ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ vima : Εγκαινιάστηκε το Πνευματικό Κέντρο Νεοχωρούδας

Το κτίριο αποκαταστάθηκε με ενέργειες του Απ. Τζιτζικώστα και του Π. Τσακίρη

Ακτινοβολεί ξανά το Πνευματικό Κέντρο Νεοχωρούδας του Δήμου Ωραιοκάστρου! Το παραδοσιακό κτίριο, που καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά το 2016, αποκαταστάθηκε χάρη στη στενή συνεργασία και τις ενέργειες του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα και του Δημάρχου Ωραιοκάστρου, Παντελή Τσακίρη. Σε γιορτινό κλίμα χθες το απόγευμα παραδόθηκε προς χρήση στους κατοίκους του Δήμου Ωραιοκάστρου υπερσύγχρονο και πλήρως λειτουργικό.
Τον Αγιασμό των εγκαινίων του καλαίσθητου κτιρίου τέλεσε ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, κ. Βαρνάβας.
«Το Πνευματικό Κέντρο Νεοχωρούδας μέσα από τα αποκαΐδια ζωντανεύει ξανά και σας υποδέχεται. Κύριε Δήμαρχε, Παντελή Τσακίρη, πρέπει να είστε υπερήφανος και εσείς και οι συνεργάτες σας στο Δημοτικό Συμβούλιο για αυτό το έργο. Κύριε Περιφερειάρχα, Απόστολε Τζιτζικώστα, θέλω να σας ευχαριστήσω δημόσια για το ενδιαφέρον σας για την περιοχή μας και για την δραστική συμβολή σας για την αποκατάσταση του κτιρίου. Σας καλώ όλους να το έχουμε σαν δεύτερο σπίτι, να το συντηρούμε και να το φροντίζουμε», τόνισε ο κ. Βαρνάβας στο χαιρετισμό του.
Π. Τσακίρης: «Συνεργαζόμαστε στενά με τον Απ. Τζιτζικώστα και υλοποιούμε έργα ανάπτυξης για τον τόπο μας»
«Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την διοίκηση του Δήμου Ωραιοκάστρου το 2019 θέσαμε σε προτεραιότητα την αποκατάσταση του Πνευματικού Κέντρου Νεοχωρούδας. Υπήρχαν και αυτοί που ήταν δύσπιστοι, που δεν πίστευαν ότι θα γίνει. Σήμερα είμαστε εδώ μαζί με τους κατοίκους του υπέροχου αυτού τόπου και γιορτάζουμε την παράδοσή του σε χρήση. Σε αυτή την προσπάθεια δεν ήμασταν μόνοι. Απευθυνθήκαμε στον Περιφερειάρχη και καλό φίλο Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος χωρίς δεύτερη σκέψη ενέταξε το πρόγραμμα αποκατάστασης του κτιρίου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της ΠΚΜ έτους 2020», επισήμανε στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης.
Τόνισε ότι το έργο προχώρησε και ολοκληρώθηκε παρά τα εμπόδια που προέκυψαν εξαιτίας της πανδημίας και αναφέρθηκε στα κονδύλια που δαπάνησε η δημοτική αρχή για άλλα έργα στη Νεοχωρούδα. «Ως Δήμος δαπανήσαμε χρήματα για να αναδιαμορφώσουμε τον αύλειο χώρο του Πνευματικού Κέντρου, δαπανήσαμε χρήματα και παραδώσαμε στη Νεοχωρούδα μια από τις πιο σύγχρονες παιδικές χαρές που διαθέτει σήμερα η Κεντρική Μακεδονία, δαπανήσαμε χρήματα για να κάνουμε τον κεντρικό δρόμο της Νεοχωρούδας. Και όταν χρειαστήκαμε ξανά την βοήθεια του κ. Τζιτζικώστα, για την παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Κιλκίς, ο Περιφερειάρχης ήταν και πάλι εκεί και διέθεσε εκατομμύρια ευρώ για την αποκατάστασή του. Ως διοίκηση στο Δήμο Ωραιοκάστρου ασχοληθήκαμε επισταμένως και με το νερό, τρία χρόνια δεν αφήσαμε το χωριό χωρίς νερό. Και ακόμη, κυρίες και κύριοι να σας ενημερώσω ότι σχεδόν εκμηδενίζονται από το 2023 τα δημοτικά τέλη επαγγελματικής χρήσης, με στόχο να κάνουμε ανταγωνιστικά τα τοπικά προϊόντα. Όλα αυτά συντείνουν σε μια κατεύθυνση που έχει πάρει ο τόπος και είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα. Φίλε πρόεδρε Χρήστο Σαραμούρτση, μέλη του τοπικού συμβουλίου, κάτοικοι της Νεοχωρούδας καταφέρατε όλα αυτά τα πράγματα και έχετε και έναν άξιο εκπρόσωπο στο Δημοτικό Συμβούλιο τον Νικόλα Σαραμούρτση, ο οποίος δίνει μάχες για τον τόπο. Να είστε βέβαιοι ότι σήμερα μαζί σας χαιρόμαστε και γιορτάζουμε και εμείς με την παράδοση του Πνευματικού Κέντρου Νεοχωρούδας», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης.
Απ. Τζιτζικώστας: «Έχουμε άριστη συνεργασία με τον Π. Τσακίρη και είμαι βέβαιος θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια»
«Χαίρομαι γιατί παραδίδουμε στους κατοίκους ένα στολίδι, ένα από τα πιο όμορφα και σύγχρονα Πνευματικά Κέντρα που διαθέτουμε στην Κεντρική Μακεδονία. Είμαι χαρούμενος επειδή βρίσκεται σε ένα τόπο τον οποίο αγαπώ. Συγκινούμαι που σήμερα καταφέραμε και παραδίδουμε ένα σημαντικό έργο για εσάς, ένα έργο που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και είμαι βέβαιος θα αποτελέσει το δικό σας στολίδι για τα επόμενα χρόνια», σημείωσε στο χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.
«Είμαι χαρούμενος και για έναν ακόμη λόγο. Το κτίριο κάηκε το 2016 και το 2019, αμέσως μετά τις εκλογές που εξελέγη δήμαρχος, ο Παντελής Τσακίρης με επισκέφθηκε στην Περιφέρεια και μου είπε: ”Το πρώτο έργο που θέλω να κάνουμε μαζί στο Δήμο Ωραιοκάστρου είναι το Πνευματικό Κέντρο της Νεοχωρούδας, πρέπει να βρούμε τρόπο να το χρηματοδοτήσουμε”. Αμέσως κινήσαμε τις διαδικασίες, ξεκίνησε η ένταξή του έργου, πέσαμε στην πανδημία, όμως σήμερα είμαστε όλοι μαζί εδώ για να παραδώσουμε το Πνευματικό Κέντρο της Νεοχωρούδας», πρόσθεσε ο κ. Τζιτζικώστας.
Και με έμφαση συνέχισε: «Η συνεργασία είναι το κλειδί για να κάνουμε έργα, γιατί χάρη στη συνεργασία μπορέσαμε ο Δήμαρχός σας, ο Παντελής Τσακίρης, όλη η ομάδα του, οι αντιδήμαρχοι, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος της Κοινότητας, και εμείς στην Περιφέρεια να ενώσουμε δυνάμεις και να παραδώσουμε αυτό το έργο. Και δεν είναι το μόνο έργο. Μια σειρά από έργα εκτελούνται σήμερα στο Δήμο Ωραιοκάστρου χάρη στην άριστη συνεργασία που έχουμε με τον Δήμαρχό σας, Παντελή Τσακίρη και όλη την ομάδα του και είμαι βέβαιος ότι αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια γιατί έχουμε πολλά να κάνουμε. Γιατί ο τόπος αυτός έχει τεράστιες δυνατότητες και έμεινε για πολλά χρόνια πίσω. Μπορούμε να βελτιώσουμε τις υποδομές. Πρέπει να βελτιώσουμε της συνθήκες και στόχος μας στην ΠΚΜ και δικός μου προσωπικά είναι να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής όλων των κατοίκων της Κεντρικής Μακεδονίας και να δημιουργήσουμε υποδομές που θα δώσουν αναπτυξαικό πρόσημο και προώθηση σε όλη την περιοχή, ο τόπος μας χρειάζεται αλλαγές. Χτίζουμε μαζί την Μακεδονία του 2030 μια περιφέρεια σύγχρονη, πράσινη, ανθρώπινη και σας θέλουμε κοντά μας, γιατί εσείς είστε η δύναμή μας».
Ο κ. Τζιτζικώστας ευχαρίστησε για τη συνεργασία τον πρόεδρο της Κοινότητας Νεοχωρούδας, Χρήστο Σαραμούρτση, τους τοπικούς συμβούλους και τους κατοίκους της Νεοχωρούδας που όλο το προηγούμενο διάστημα επεδείκνυαν ενδιαφέρον για την αποκατάσταση του κτιρίου.
Ο πρόεδρος της Κοινότητας Νεοχωρούδας, Χρήστος Σαραμούρτσης, αναφέρθηκε στην ιστορία του κτιρίου που κατασκευάστηκε το 1927 και στη σημασία που έχει για την τοπική κοινωνία η επαναλειτουργία του. «Οι τεχνικές εργασίες για την αποκατάσταση του κτιρίου άργησαν για πάνω από τέσσερα χρόνια. Η έναρξή τους μας ανακούφισε και χαροποίησε όλους τους κατοίκους. Με την επέμβαση και αποφασιστικότητα του κ. Τζιτζικώστα, σε συνεργασία με τον δήμαρχό μας Παντελή Τσακίρη, που εργάστηκε δυναμικά και αποτελεσματικά, το έργο φάνηκε ότι επιτέλους πρόκειται να πραγματοποιηθεί. Και να, τώρα έτοιμο το κτίριο και ο περιβάλλων χώρος υποδέχεται τους κατοίκους. Έχουμε πλέον ένα κέντρο πολιτισμού ανοιχτό σε όλους τους δημότες», τόνισε ο κ. Σαραμούρτσης και ευχαρίστησε τον κ. Τζιτζικώστα και τον κ. Τσακίρη για την αποκατάσταση του κτιρίου.
Ξεχωριστή παρουσία στην τελετή εγκαινίων είχαν οι πολιτιστικοί σύλλογοι του Δήμου Ωραιοκάστρου, καθώς συμμετείχαν με εκπροσώπους που φορούσαν παραδοσιακές στολές και κρατούσαν τα λάβαρα τους.
Τα κάλαντα στη σκηνή του Πνευματικού Κέντρου έψαλαν τα μέλη της χορωδίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Νεοχωρούδας «Ο Μ. Αλέξανδρος», ενώ ακολούθησε μουσική βραδιά με τους «Πατήρ, υιός και δίχως πνεύμα». Νωρίτερα, κάτοικοι της Νεοχωρούδας προσέφεραν στον κόσμο τοπικά εδέσματα που παρασκεύασαν οι ίδιοι, ενώ η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Ωραιοκάστρου έπαιξε τα κάλαντα και χριστουγεννιάτικα τραγούδια.
Παράλληλα με τα εγκαίνια του Πνευματικού Κέντρου Νεοχωρούδας έγινε η φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου, ενώ τα παιδιά διασκέδασαν με τον Αϊ Βασίλη, τον ξυλοπόδαρο και με ξωτικά.
Τέλος, ο δήμαρχος και Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης και ο πρόεδρος της Κοινότητας Νεοχωρούδας, Χρήστος Σαραμούρτσης, φύτεψαν συμβολικά στο προαύλειο του Πνευματικού Κέντρου έναν κέδρο.