ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ : Κατανυκτική ατμόσφαιρα στον δήμο Ωραιοκάστρου από τα Κάλαντα του Λαζάρου

«Έαρ ημίν επέφανεν τοις πάσι το μηνύον / η του Λαζάρου έγερσις, ξένον φρικτόν σημείον. / Άνθη και ρόδα εύοσμα, κατάνυξις ψυχής τε / και λέγω σας, ακροαταί, εις την χαράν να είσθε…». Τα Κάλαντα του Λαζάρου από την Κύπρο μέχρι την Κέρκυρα, την Ήπειρο, την Μακεδονία, το Αιγαίο και τον Πόντο παρουσίασαν μέλη πολιτιστικών συλλόγων και ΚΑΠΗ του δήμου Ωραιοκάστρου σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε ανήμερα του Σαββάτου του Λαζάρου στο Παλαιόκαστρο.
Με υπέροχες ερμηνείες τα μέλη της Χορωδίας Παραδοσιακής Μουσικής του ΚΑΠΗ Μελισσοχωρίου, της Μορφωτικής Πολιτιστικής Κίνησης Νέων Μελισσοχωρίου, της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων (ΕΠΩΦ) και της Χορωδίας του ΚΑΠΗ Πενταλόφου παρουσίασαν τα Κάλαντα του Λαζάρου, όπως αποδίδονται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, δημιουργώντας κατανυκτική ατμόσφαιρα.
Image
«Συγχαρητήρια στους πολιτιστικούς συλλόγους και στα μέλη των ΚΑΠΗ του Δήμου Ωραιοκάστρου, που διατηρούν ζωντανές τις παραδόσεις μας και τις μεταλαμπαδεύουν στις επόμενες γενιές», είπε χαιρετίζοντας στην εκδήλωση ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χρήστος Μήττας.
«Ως διοίκηση στον δήμο Ωραιοκάστρου είμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες στο σπουδαίο έργο που επιτελούν οι πολιτιστικοί σύλλογοι του τόπου μας και τα μέλη των ΚΑΠΗ μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία. Είναι σημαντικό να αναδεικνύουμε τα στοιχεία του πολιτισμού μας και να τα παραδίδουμε στα παιδιά μας», είπε η αντιδήμαρχος Σύγχρονου Πολιτισμού, Εξωστρέφειας και Προστασίας των ζώων συντροφιάς και Φιλαρμονικής, Ευαγγελία Δρόσου, μεταφέροντας παράλληλα τον χαιρετισμό του δημάρχου Ωραιοκάστρου, Παντελή Τσακίρη.
Image
Η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ωραιοκάστρου «Η Αρίστη», Άννα Ραφαηλίδου, συνεχάρη όσους συνέβαλαν και συνέδραμαν για να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση και εξήρε την Αθηνά Χατζίκου-Νίνου, η οποία με τις γνώσεις, την εμπειρία και την διάθεση της για προσφορά  ανέδειξε με μοναδικό τρόπο το έθιμο.
Στην εκδήλωση χαιρέτισε επίσης, ο προϊστάμενος του ιερού ναού Αγίου Αθανασίου Παλαιοκάστρου, π. Νεκτάριος Λαγουδάκης, εκφράζοντας τα συγχαρητήριά του στους συντελεστές της εκδήλωσης και μεταφέροντας τις ευχές του μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, κ. Βαρνάβα.
Image
Το κοινό στην εκδήλωση καλωσόρισε η πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων, Χρυσούλα Κουρουκερέζη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Πολιτισμού «Νέλυ Δελλή» στο Κτίριο «Παύλος Μελάς» σε συνεργασία μεταξύ του Δήμου Ωραιοκάστρου, της Αντιδημαρχία Σύγχρονου Πολιτισμού, Εξωστρέφειας και Προστασίας των ζώων συντροφιάς και Φιλαρμονικής, του εντεταλμένου συμβούλου για θέματα Δημόσιας Υγείας και Μέριμνας για την τρίτη ηλικία, Δαμιανού Ιωσηφίδη,  και του Συλλόγου Γυναικών Ωραιοκάστρου «Η Αρίστη».
Την εκδήλωση επιμελήθηκε καλλιτεχνικά η Αθηνά Χατζίκου-Νίνου και τις αφηγήσεις έκαναν οι Φ. Κελεμπέκα και Ελ. Κιορφελέκα.