Τα σχόλια του…«καναπέ» στον ΘΕΡΜΑΙΚΟ

Στους μισούς αναμένεται να περιοριστούν οι συνδυασμοί που θα διεκδικήσουν τον δήμο Θερμαϊκού στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2023, σε σχέση με τις δημοτικές εκλογές του 2019.
Η απλή αναλογική βοηθούσε τα «μικρότερα» σχήματα να εκλέξουν συμβούλους στο δημοτικό συμβούλιο, πλέον όμως με το νέο εκλογικό σύστημα, τα περιθώρια είναι στενά κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να περιορίζονται και οι προσδοκίες.
Έτσι από τους οχτώ συνδυασμούς του 2019 αυτή τη στιγμή κινούνται και αναμένεται να κινηθούν οι τέσσερις. Εάν από τις ζυμώσεις που γίνονται προκύψει νέο πρόσωπο για τη διεκδίκηση του δήμου, σύμφωνα με έμπειρους αυτοδιοικητικούς της περιοχής, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την απόσυρση ενός εκ των τεσσάρων. Πέμπτος συνδυασμός δύσκολα θα χωρέσει, δεδομένου μάλιστα ότι υπάρχει πλέον ξεκάθαρο δίπολο διεκδίκησης του δήμου, που δεν έχει αλλάξει από το 2019, ενώ υπάρχει και ξεκάθαρη τοποθέτηση ανά συνδυασμό της πλειοψηφίας των δημοτών.
Οι δυο «μονομάχοι» είναι ίδιοι με το 2019. Ο νυν δήμαρχος, Γιώργος Τσαμασλής και ο προκάτοχός του, Γιάννης Μαυρομάτης, είναι τα δυο φαβορί για να δώσουν τη μάχη για το αξίωμα του δημάρχου και το 2023. Ο κ. Τσαμασλής θα κριθεί από το έργο του, ο κ. Μαυρομάτης από την αντιπολίτευση που άσκησε αυτά τα τρία (στις εκλογές τέσσερα) χρόνια.
Και οι δυο τους είχαν εξαιρετικά ενεργή συμμετοχή στα δημοτικά πράγματα αυτά τα χρόνια. Ο κ. Μαυρομάτης άσκησε (και ασκεί) σκληρή αντιπολίτευση στον κ. Τσαμασλή, ενώ ο δήμαρχος ασχολήθηκε με φλέγοντα και χρονίζοντα ζητήματα του δήμου παράγοντας αποτελέσματα. Που θα γύρει η ζυγαριά είναι ζητούμενο, καθώς οι πολίτες θα κληθούν να αξιολογήσουν και να συγκρίνουν όχι μόνο με την αντιπολιτευτική δράση του κ. Μαυρομάτη, αλλά και με το δικό του έργο, όσο ήταν δήμαρχος.
Δημοσκοπήσεις τρέχουν και δείχνουν ενίσχυση του κ. Τσαμασλή σε σχέση με το 2019, αλλά ταυτόχρονα και ενίσχυση του κ. Μαυρομάτη. Οπότε προβλέπεται μια πολύ δυνατή μάχη, με άγνωστο αποτέλεσμα και πόλωση… Στόχος και των δυο είναι το 43% από την πρώτη Κυριακή (σ.σ. δύσκολο), που δίνει τη διοίκηση σε όποιον το πιάσει. Σε διαφορετική περίπτωση οι δυο τους προβλέπεται να πάνε σε δεύτερο γύρο, όπως το 2019, όπου πλέον όλα θα είναι ανοιχτά.
Πολιτικά, ο κ. Τσαμασλής θα επενδύσει στο κεντροδεξιό ακροατήριο, καθώς είναι από τους «γαλάζιους» δημάρχους της Θεσσαλονίκης, ενώ ο κ. Μαυρομάτης δεν έκρυψε ποτέ την «πράσινη» πολιτική καταγωγή του από το ΠΑΣΟΚ.
Ένα σοβαρό ζήτημα είναι η ανυπαρξία προς το παρόν υποψηφίου υποστηριζόμενου από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Σπύρος Κουζινόπουλος, που ακούγεται διαρκώς, δεν έχει εκδηλώσει την πρόθεση να διεκδικήσει τον δήμο, ενώ και άλλα πρόσωπα έχουν δείξει απροθυμία. Το δε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκλεισε κάθε κουβέντα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές προσφάτως, με επίσημο τρόπο (σχετική εγκύκλιος) και δεν πρόκειται να την ανοίξει πριν το πέρας των εθνικών εκλογών.
Ο Θεσσαλονικιός …