ΣΠΟΡ Αδενδρο : Οι κορυφαίοι ποδοσφαιριστές της Δόξας (ΜΕΡΟΣ ΕΚΤΟ )

ΤΟΥ :  ΑΛΕΚΟΥ ΠΑΛΑΜΙΔΑ

ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΔΟΞΑΣ: (ΜΕΡΟΣ ΕΚΤΟ )

Ο αγώνας – ορόσημο της Δόξας με την Αναγέννηση Επανομής, την Κυριακή 26-6-1966, σήμανε και το τέλος μιας εποχής. Η ένσταση πλαστοπροσωπε
ίας που έγινε δεκτή από την ΕΠΣ Μακεδονίας, είχε σαν αποτέλεσμα όχι μόνο τον μηδενισμό της ομάδας, αλλά και την βαριά τιμωρία του αρχηγού της Γιώργου Γκιουλέκα, που “υποχρέωσε” τον τελευταίο μεγάλο παίκτη, της πρώτης εποχής της Δόξας Άδενδρου, να σταματήσει το ποδόσφαιρο. Στα ανεπίσημα – πέτρινα χρόνια της, ξεχώριζαν, από το πρώτο γήπεδο που ήταν δίπλα στις γραμμές, ο Τάκης Τζίμας, ο Νίκος Νύχτας, ο Γιαννάκης Χαρινάς, ο Αντώνης Ράλλης και πολλοί άλλοι, αλλά εκείνοι που ξεχώρισαν ιδιαίτερα όμως, ήταν οι εξής:
ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΙΑΣ, Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ( ΟΛΩΝ:
“…Ο Παπίας Νίκος υπήρξε αναμφισβήτητα ένα ταλέντο που εντυπωσίαζε με τη δύναμη και την θεαματική τεχνική του. Για πολλά χρόνια μετέπειτα, οι παίκτες και οι φίλαθλοι της Δόξας Άδενδρου, είχαν ως ίνδαλμα τον ταλαντούχο αυτόν ποδοσφαιριστή…”
Αυτά, μεταξύ άλλων, γράφει ο Αστέριος Τζίμας, στο βιβλίο του για το Άδενδρο, αναφερόμενος στον Νίκο Παπία, τον σπουδαιότερο ίσως ποδοσφαιριστή, που ανέδειξε μεταπολεμικά η Δόξα Άδενδρου.
Τον Νίκο Παπία, τον “βλέπουμε” όρθιο δεξιά στην πρώτη φωτογραφία, από τις αρχές της δεκαετίας του 1950, μαζί με τον τερματοφύλακα Κώστα Παντόπουλο, το Δήμο Στεργιανό (καθιστός) αλλά και τον αδερφό ( του αξέχαστου κωμικού ηθοποιού, Βασίλη Αυλωνίτη, όρθιο αριστερά, ο οποίος δούλευε σ’ ένα εργοστάσιο δίπλα στην γέφυρα του Λουδία και έπαιζε κι’ αυτός στην Δόξα. Σύμφωνα με αυτά που άκουσα για τον Νίκο Παπία, η τεχνική του κατάρτιση ήταν τέτοια που έπαιζε με άνεση σε όλες τις θέσεις της επίθεσης, ενώ αν και βραχύσωμος, δεν έχανε κεφάλια από κανέναν αντίπαλο. Ψάχνοντας για να βρω στοιχεία για την Δόξα, με όποιον και αν μίλησα η… ιεραρχία για τους μεγάλους παίκτες της, ξεκινούσε απ’ τον Νίκο Παπία. Για τους επόμενους, υπήρχαν διαφωνίες, για το “νούμερο ένα” όμως καμία!!!
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ ΚΑΙ ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΥΧΤΑΣ:
Ενώ όμως για τον κορυφαίο παίκτη της Δόξας Άδενδρου, τον Νίκο Παπία, η “απόφαση” ήταν με απόλυτη πλειοψηφία, για τον αμέσως επόμενο, οι απόψεις διίστανται και για τον λόγο αυτό είχαμε ισοψηφία. Έτσι λοιπόν, οι κορυφαίοι ποδοσφαιριστές της Δόξας, αμέσως μετά τον Νίκο Παπία, είναι έτσι όπως φαίνονται και στην, προ 55 περίπου ετών φωτογραφία, ο Γιώργος Γκιουλέκας αριστερά και ο Γιώργος Νύχτας δεξιά. Ο Γκιουλέκας είχε βέβαια μεγαλύτερη διάρκεια, αφού έπαιξε περισσότερα χρόνια από τον Νύχτα, που έφυγε για σπουδές στην Γερμανία. Και οι δύο πάντως, ήταν για την εποχή τους μεγάλοι παίκτες με ιδαίτερα προσόντα, όπως το σουτ – βολίδα, για τον Γκιουλέκα και η διορατικότητα για τον Νύχτα, που… διάβαζε όλες τις φάσεις. Οι δυό τους έπαιξαν λίγα χρόνια μαζί, αλλά όταν γίνονταν αυτό η Δόξα “πετούσε” αφού παρέσερναν, στον ρυθμό τους και τους υπόλοιπους συμπαίκτες τους, δίνοντάς τους αυτοπεποίθηση. Ο Γιώργος Γκιουλέκας, που αγωνίστηκε και στον Θερμαϊκό, μετά το τέλος της καριέρας του, το καλοκαίρι του 1966, διετέλεσε για λίγο καιρό γενικός γραμματέας και για πολλά χρόνια προπονητής της, ενώ ο Γιώργος Νύχτας αγωνίστηκε και σε ερασιτεχνικές ομάδες της Γερμανίας…
Η εικόνα ίσως περιέχει: 4 άτομα, άτομα στέκονται
Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, άτομα στέκονται