ΠΟΛΙΤΙΚΗ : Την Τρίτη το διάγγελμα Μητσοτάκη για την άρση των περιοριστικών μέτρων


Οριστικά την Τρίτη το απόγευμα θα απευθύνει διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.


Όπως έγραψε από χθες, Σάββατο, το iefimerida.gr, «λόγω της κρισιμότητας των εξελίξεων και των αναγκαίων διαβουλεύσεων -και- για τα σχολεία, το διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη συζητείτο να αλλάξει ημέρα, και να γίνει την Τρίτη, αντί της Δευτέρας». Κάτι που οριστικοποιήθηκε σήμερα, Κυριακή.
Μάλιστα, μέχρι την τελευταία στιγμή ο πρωθυπουργός θα έχει επαφές και τηλεδιασκέψεις με το επιτελείο του και ειδικούς. Μέχρι τις ανακοινώσεις της Τρίτης, υπάρχουν πληροφορίες για ταυτόχρονη τηλεδιάσκεψη με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον Σωτήρη Τσιόδρα, με θέμα τα σχολεία και τις Πανελλαδικές.
Ενα από τα ζητήματα που θα συζητήσουν θα είναι και οι συνέπειες, σε ό,τι αφορά τα logistics, μιας ενδεχόμενης παράτασης της σχολικής χρονιάς.
Σύμφωνα με το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που μελετά το Μαξίμου, και δημοσιοποίησε το Σάββατο το iefimerida.gr, η πρώτη φάση της χαλάρωσης θα ξεκινήσει στις 4 Μαΐου και θα επανακαθορίζεται κάθε δεκαπενθήμερο.
Στο ίδιο προσχέδιο γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στα σχολεία, με τη μόνη βέβαιη ημερομηνία επανέναρξης να είναι η 11η Μαΐου, για τη Γ’ Λυκείου. Οι υπόλοιπες ημερομηνίες που εξετάζονται -αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχουν «κλειδώσει»- είναι η επανέναρξη μαθημάτων στις 25 Μαΐου για τα Γυμνάσια και την Α’ και Β’ Λυκείου και μια εβδομάδα αργότερα για τα Δημοτικά.
Το εναλλακτικό σενάριο είναι το άνοιγμα των τριών παραπάνω βαθμίδων (πλην της Γ’ Λυκείου) ταυτόχρονα, την 1η Ιουνίου, με παράταση του έτους για τρεις εβδομάδες.