Κορωνοϊός: Ολοταχώς για lockdown η Θεσσαλονίκη

Νέα μέτρα αναμένεται να εισηγηθεί την Πέμπτη στην κυβέρνηση η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι συνεδριάζουν εκτάκτως μετά την έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού προκειμένου να σταθμίσουν την κατάσταση και να περιοριστεί η διασπορά του ιού.
Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες μετά το «μαύρο» ρεκόρ των 1.547 κρουσμάτων κορωνοϊού και μετά το ρεκόρ κρουσμάτων στην Αττική, όπου εντοπίστηκαν 419 νέες μολύνσεις, τα 384 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη αλλά και τα 158 στις Σέρρες.
Ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, που βγήκε στο ΣΚΑΪ διακόπτοντας τη σύσκεψη με τους λοιμωξιολόγους, είπε ότι συζητούν διάφορα μέτρα -συμπληρωματικά μεταξύ τους. Τα νούμερα είναι μεγάλα, τα πράγματα είναι δύσκολα και θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο, τόνισε ο καθηγητής. Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι εάν τηρηθούν τα μέτρα και οι αποστάσεις στην εστίαση, μπορεί να μην απαιτηθεί να μειωθεί το ωράριο λειτουργίας τους. Πιο πιθανό, τόνισε, είναι ένα μέτρο επιβολής περιορισμών από νομό σε νομό -ιδίως από τους πιο επιβαρυμένους σε άλλους. Τέλος, ερωτηθείς για το γενικό lockdown, ο κ. Γώγος απάντησε: «Είμαστε τόσο κοντά όσο και μακριά».
Μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης πέφτουν στο τραπέζι τα ενδεχόμενα για επιβολή lockdown στη Θεσσαλονίκη και να μπει νωρίτερα στο Επίπεδο 4.
Οι ειδικοί προβληματίζονται έντονα από την επιδημιολογική κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα και ιδίως στη Θεσσαλονίκη.
Οπως έγραψε νωρίτερα το iefimerida.gr, πολλοί -ανάμεσά τους και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παν. Αρκουμανέας που έφτασε στη Θεσσαλονίκη- εισηγούνται ισχυρά να τεθεί σε καθεστώς lockdown η Θεσσαλονίκη, όπως έγινε και με Γιάννενα, Σέρρες, Κοζάνη και Καστοριά. Είναι άλλωστε ένα μέτρο που έχει αρχίσει να υιοθετείται πλέον και στην Ευρώπη. Μερικό lockdown επιβάλλει η Γερμανία και αναμένεται να ανακοινώσει ο Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία.
Σύσκεψη Αρκουμανέα-Τζιτζικώστα την Πέμπτη
Ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Παναγιώτης Αρκουμανέας, θα έχει συνάντηση την Πέμπτη με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συσκέψεων του κτιρίου Διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη (Β. Όλγας 198, πρώτος όροφος), στις 13:30.
Μετά τη συνάντηση, οι κ.κ. Τζιτζικώστας και Αρκουμανέας θα επισκεφτούν το ιατρείο του ΕΟΔΥ, στην είσοδο της Βίλας Αλλατίνι, εντός του αύλειου χώρου της Περιφέρειας, όπου πραγματοποιούνται τεστ για τον κορονοϊό.
Εκρηξη κρουσμάτων το τελευταίο δεκαήμερο στη βόρεια Ελλάδα
Επιπλέον, τους επιστήμονες ανησυχεί ο χάρτης των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού, όπως τον ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ, που αποτυπώνει με ακρίβεια την έξαρση της επιδημίας κατά κύριο λόγο στη βόρεια Ελλάδα.
Στον χάρτη επίπτωσης των τελευταίων 10 ημερών παρατηρούμε σχεδόν το σύνολο της βόρειας Ελλάδας να καταγράφει περισσότερα από 50 κρούσματα κορωνοϊού ανά 100.000 κάτοικους. Αντίστοιχη η εικόνα στην Αττική, στα νησιά των Κυκλάδων, καθώς και σε ορισμένα νησιά της Δωδεκανήσου.
Ο Χάρτης επίπτωσης επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού τις τελευταίες δέκα ημέρες
Ο χάρτης επίπτωσης επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού τις τελευταίες δέκα ημέρες
Νωρίτερα, μιλώντας στο Mega, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης ανέφερε ότι παρατηρώντας το ιικό φορτίο καθημερινά στα λύματα των κατοίκων της Αττικής -περίπου 4,2 εκατ. άνθρωποι- «βλέπουμε πώς εξελίσσεται η διασπορά της νόσου κατά μέσο όρο». Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη τη Δευτέρα και την Τρίτη βρέθηκαν περίπου 28.000-40.000 ενεργά κρούσματα.
Ο δείκτης θετικότητας του κορωνοϊού
Καθώς οι έλεγχοι για τον κορωνοϊό αυξάνονται, σημαντικός δείκτης για την εξέλιξη της επιδημίας φαίνεται πως είναι και το ποσοστό θετικών τεστ μεταξύ του συνόλου των δειγματοληψιών που πραγματοποιούνται καθημερινά.
Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα, αγγίζει πλέον το 4,4% θετικότητα.
«Το ECDC βάζει σαν όριο το 4%. Το έχουμε ξεπεράσει τις τελευταίες ημέρες, να κάνουμε μια προσπάθεια να το κατεβάσουμε», σημείωνε κατά τη χθεσινή του τοποθέτηση στη ζωντανή ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού ο λοιμωξιολόγος.
Ο χάρτης του κορωνοϊού στην Ελλάδα στις 28/10
Νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Ειδικότερα:
52 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
1 εισαγόμενο κρούσμα που προήλθε αυτοβούλως για έλεγχο
419 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές
384 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστές συρροές
4 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
1 κρούσμα στην Π.Ε. Άρτας
10 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
6 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
34 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
26 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας
12 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
6 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
3 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ικαρίας
51 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 14 συνδέονται με γνωστή συρροή
13 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
15 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
4 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
13 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
8 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
5 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
61 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 12 συνδέονται με γνωστές συρροές
2 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου
5 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου
10 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
10 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου
8 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
34 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
18 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
57 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης, εκ των οποίων 7 συνδέονται με γνωστές συρροές
5 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
158 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 31 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 24 προέρχονται από δράση τυχαίας δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ
1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων
16 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
4 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
9 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
4 κρούσματα στην Π.Ε Χανίων
3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
Από αύριο σε lockdown Γιάννενα και Σέρρες
Από αύριο τίθενται σε ισχύ οι αλλαγές στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τη νόσο Covid-19, που ανακοινώθηκαν χθες, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.
Συγκεκριμένα, από αύριο, Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, στις 6:00 το πρωί, η περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων και η περιφερειακή ενότητα των Σερρών περνούν από το «πορτοκαλί», το Επίπεδο 3 δηλαδή (αυξημένης επιτήρησης), στο «κόκκινο», Επίπεδο 4 (αυξημένου κινδύνου). Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους (μάσκα παντού), η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 00:30 μέχρι τις 5:00 το πρωί, καθώς και η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της περιφερειακής ενότητάς τους.
Επίσης, σε επίπεδο συναγερμού ανεβαίνουν οι περιφερειακές ενότητες Νάξου και Ροδόπης, οι οποίες από το «κίτρινο», Επίπεδο 2 (επιτήρησης), περνούν στο «πορτοκαλί», Επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης). Για τις παραπάνω περιφερειακές ενότητες προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους (μάσκα παντού), καθώς και η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 00:30 μέχρι τις 5:00 το πρωί.
Σημειώνεται ότι η Αμοργός, λόγω παντελούς έλλειψης κρουσμάτων, κατεβαίνει από το Επίπεδο 2, «κίτρινο», στο Επίπεδο 1, «πράσινο». Τέλος, η Δράμα ανεβαίνει επίπεδο συναγερμού και περνάει από το Επίπεδο 1, «πράσινο», στο Επίπεδο 2, «κίτρινο».
Περισσότερες πληροφορίες για το επίπεδο συναγερμού που ισχύει σε κάθε περιοχή και τα αντίστοιχα μέτρα διατίθενται στον σύνδεσμο: https://covid19.gov.gr/covid-map.

Πηγή: iefimerida.gr