ΚΑΜΕΡΕΣ στα σχολεία : ΠΡΟΣΤΙΜΟ … 15.000 ευρώ σε ιδιωτικό σχολείο και ξήλωμα

Απόφαση για επιβολή προστίμου και απεγκατάσταση καμερών από σχολείο, είχαμε πρόσφατα από την Εθνική Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Να θυμίσουμε ότι παρόμοιο θέμα απασχολεί και το Δήμο Χαλκηδόνος μετά από καταγγελία του εκπαιδευτικού και δημοτικού συμβούλου κ. Ευσταθιάδη στον Εισαγγελέα και στην Εθνική Αρχή. Μάλιστα πρόσφατα κλήθηκε από τον Εισαγγελέα η αντιδήμαρχος Παιδείας κα Κωστοπούλου, ως ύποπτη τέλεσης αδικημάτων.
Με την απόφασή της η Αρχή επέβαλε πρόστιμο 15.000 € σε ιδιωτικό σχολείο (κατά πληροφορίες μας της Ανατολικής Θεσσαλονίκης) για την τοποθέτηση καμερών σε χώρους του σχολείου και έδωσε ταυτόχρονη εντολή στο σχολείο, να απεγκαταστήσει μέσα σε ένα μήνα  τις κάμερες.
Πριν την απόφαση της Αρχής, προηγήθηκε  καταγγελία εκπαιδευτικού του σχολείου στην οποία αναφέρεται ότι στο συγκεκριμένο ιδιωτικό σχολείο υπήρχαν κάμερες παρακολούθησης και έτσι καταγραφόταν κατ’ εξακολούθηση χωρίς τη συγκατάθεση της.
Το σχολείο απάντησε  στην Αρχή με έγγραφο του στο οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το σύστημα βιντεοεπιτήρησης λειτουργεί για την αποθάρρυνση επίδοξων καταστροφέων/εισβολέων.
Επίσης ότι τα σημεία τοποθέτησης των καμερών περιλαμβάνουν αποκλειστικά τους ισόγειους, εξωτερικούς και αύλειους χώρους και τα γήπεδα των παρακείμενων αθλητικών εγκαταστάσεων, τους διαδρόμους καθώς και την αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου και ότι πρόσβαση στην μεταδιδόμενη εικόνα έχει μόνο ο διευθυντής του σχολείου, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Τέλος το ιδιωτικό σχολείο προσκόμισε επίσης απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων , από την οποία προκύπτει ότι ο Σύλλογος Διδασκόντων είχε ενημερωθεί και αποδέχτηκε την απόφαση του ιδιοκτήτη του σχολείου.
Παρόλα αυτά η απόφαση της Αρχής ήταν καταδικαστική για το σχολείο. Το υποχρεώνει στην καταβολή ενός σημαντικού προστίμου και διατάσσει την αποξήλωση των καμερών.
Και βέβαια η συνέχεια θα δοθεί στους χώρους των δικαστηρίων για το ποινικό μέρος της υπόθεσης.
Περιμένουμε να δούμε την συνέχεια και για το Δήμο Χαλκηδόνος.

Πηγή : esos.gr