ΚΑΛΟΧΩΡΙ : 9η Οικογιορτή Γαλλικού Ποταμού με θέμα την κυκλική οικονομία

9η Οικογιορτή Γαλλικού Ποταμού με θέμα την κυκλική οικονομία

Στην κυκλική οικονομία και την επανάχρηση υλικών θα είναι αφιερωμένη η 9η Οικογιορτή Γαλλικού Ποταμού που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Οκτωβρίου στο Πάρκο Κερκύρας, στο Καλοχώρι. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει, όπως κάθε χρόνο, παρατήρηση πουλιών και ξεναγήσεις στον υγρότοπο, βόλτες με ποδήλατα, αγορά βιολογικών προϊόντων και χειροτεχνιών, δίνοντας έτσι μία εξαιρετική ευκαιρία για επίσκεψη και γνωριμία με την προστατευόμενη περιοχή τόσο στους κατοίκους, όσο και σε επισκέπτες από τη Θεσσαλονίκη και τους γειτονικούς οικισμούς.
Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Καλοχωρίου, καθώς και ο Λαογραφικός Σύλλογος Καλοχωριτών Ανατολικής και Βόρειας Θράκης «Κασκάρκα» που θα παρουσιάσουν χορούς και παραδοσιακά δρώμενα. Επίσης, θα συμμετέχουν οι Φορείς Διαχείρισης Κορώνειας-Βόλβης-Χαλκιδικής και Λίμνης Κερκίνης, που θα παρουσιάσουν τις προστατευόμενες περιοχής που βρίσκονται υπό την ευθύνη τους, καθώς και οι εθελοντές της Δράσης για την Άγρια Ζωή που θα πραγματοποιήσουν απελευθέρωση ζώων που δέχτηκαν περίθαλψη.
Επανάχρηση υλικών και ανταλλακτικό bazaar
Θέλοντας να περάσει το μήνυμα για την ανάγκη μείωσης της χρήσης του πλαστικού και τις δυνατότητες αξιοποίησης των απορριμμάτων, ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου διοργανώνει μία σειρά δράσεων και εργαστηρίων με θέμα την κυκλική οικονομία, όπως κατασκευή ψηφιδωτού από πλαστικά καπάκια με την ομάδα Mosaicists, εργαστήριο Land Art, αναβαθμιστική ανακύκλωση απορριμμάτων με την Ionian Recycling, καθώς και πολλές ακόμη δράσεις που θα ανακοινωθούν σύντομα.
Επίσης, στο χώρο της Οικογιορτής θα λειτουργήσει ανταλλακτικό παζάρι με τη συμμετοχή του Χαρισομάγαζου (xariseto.gr). Οι επισκέπτες καλούνται να φέρουν ρούχα και αντικείμενα (σε καλή κατάσταση) που τυχόν δεν χρειάζονται, ενώ μπορούν να διαλέξουν αντικείμενα και να πάρουν μαζί τους δωρεάν. Bring something-get something!
Η εκδήλωση θα διαρκέσει από τις 10 το πρωί ως τις 2 μετά το μεσημέρι και πραγματοποιείται με τη στήριξη του Δήμου Δέλτα και της Τοπικής Κοινότητας Καλοχωρίου.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
10:00-11:15: Εικαστικό εργαστήριο ευαισθητοποίησης για την πλαστική ρύπανση με την Βιβλιοθήκη Καλοχωρίου
10:30-12:00: «Παίζουμε με το Χόκι το Καλαμπόκι», Allostropos
11:00-11:15: Παρουσίαση χορευτικού προγράμματος από το παιδικό τμήμα του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Καλοχωρίου
11:15-12:15: «Landart, φτιάχνουμε τέχνη με υλικά της φύσης», Θωμαή Καπουλίτσα Τρούλου
11:15-12:15: «Αποχαιρετάμε το καλοκαίρι: συνθέσεις με υλικά από την παραλία και ανακυκλώσιμα υλικά», Σοφία Γεωργέλη
12:15-12:30: Απελευθέρωση ζώων από τη Δράση για την Άγρια Ζωή
12:30-14:30: «Εργαστήριο upcycling: Τα ανακυκλώσιμα υλικά γίνονται τέχνη», καλλιτεχνική ομάδα Mosaicists
12:30-14:30: Εργαστήριο «Τα απορρίμματα δεν είναι σκουπίδια», ΚΟΙΝΣΕΠ Ionian Recycling
12:30-13:30:  «Εργαστήριο αναβαθμιστικής ανακύκλωσης για ενήλικες», Νικολέτα Τσικώτη DIY Upcycled Art and Design
Καθόλη τη διάρκεια της Οικογιορτής (10:00-15:00)
  • Έκθεση βιολογικών προϊόντων και προϊόντων χειροτεχνίας
  • Ορνιθοπαρατήρηση με κιάλια και τηλεσκόπια
  • Ενημέρωση για το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού και τον υγρότοπο Λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου
  • Επίδειξη του αργαλειού από τον Λαογραφικό Σύλλογο Καλοχωριτών Ανατολικής και Βόρειας Θράκης «Κασκάρκα»
Η Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου
Η Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου αποτελεί την βόρεια πύλη του Εθνικού Πάρκου και βρίσκεται σε απόσταση μόλις 8 χλμ. από την πόλη της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για έναν παράκτιο υγρότοπο με ξεχωριστό ενδιαφέρον. Παρότι βρίσκεται στις παρυφές ενός μεγάλου αστικού κέντρου, της Θεσσαλονίκης, και δέχεται σημαντικές πιέσεις, είναι μία από τις πιο σημαντικές περιοχές του Εθνικού Πάρκου. Φιλοξενεί μεγάλους αριθμούς πουλιών και άλλων οργανισμών, όλες τις εποχές του χρόνου. Συχνά καταφεύγουν στη λιμνοθάλασσα μεγάλοι αριθμοί φοινικοπτέρων, των γνωστών φλαμίνγκο, που βρίσκουν άφθονη τροφή στα αβαθή νερά της. Η λιμνοθάλασσα προσφέρει εντυπωσιακές εικόνες, με τα πουλιά να τρέφονται στα νερά της και στο βάθος το αστικό τοπίο και οι γερανοί του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.
Η Οικογιορτή Γαλλικού Ποταμού είναι μία εξαιρετική ευκαιρία να επισκεφθείτε και να γνωρίσετε την προστατευόμενη περιοχή της Λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου, που ανήκει στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Natura 2000. Η λιμνοθάλασσα φιλοξενεί μεγάλους αριθμούς πουλιών και άλλων οργανισμών, όλες τις εποχές του χρόνου. Προσφέρει εντυπωσιακές εικόνες, με τα πουλιά να τρέφονται στα νερά της και στο βάθος το αστικό τοπίο και οι γερανοί του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.
Η εκδήλωση διεξάγεται στο όμορφο και φιλόξενο Πάρκο Κερκύρας, με θέα στη λιμνοθάλασσα, όπου αυτή την εποχή παραμένουν και τρέφονται τα εντυπωσιακά… ροζ φλαμίνγκο, αλλά και άλλα υδρόβια πουλιά, όπως βαρβάρες, πάπιες, λιμόζες και αβοκέτες. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να χαρούν την πολύτιμη άγρια ζωή του τόπου και να ενημερωθούν για τις ιδιαιτερότητες του οικοσυστήματος.

Οδηγίες Πρόσβασης

Η Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου αποτελεί την βόρεια πύλη του Εθνικού Πάρκου και βρίσκεται σε απόσταση μόλις 8 χλμ. από την πόλη της Θεσσαλονίκης. Για οδηγίες πρόσβασης μέσω των χαρτών της Google κάντε κλικ εδώ.

Αν θέλετε να φτάσετε στην Οικογιορτή με τον ΟΑΣΘ, μπορείτε να πάρετε το αστικό λεωφορείο νο 40 (ξεκινάει πίσω από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό και περνάει από τη Δωδεκανήσου). Θα σταματήσετε στην Πλατεία Καλοχωρίου και θα περπατήσετε για περίπου 2 χλμ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε περίπτωση κακοκαιρίας ενημερωθείτε από την ιστοσελίδα μας ή από τη σελίδα μας στο Facebook για την πραγματοποίηση ή μη της εκδήλωσης.
error: Content is protected !!