ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ : (Αρθρο Νο 2 ) Αλλάζει το εκλογικό σύστημα της τοπικής αυτοδιοίκησης …!

ΤΟΥ : ΔΗΜΗΤΡΗ ΖΑΚΑΛΚΑ – ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ – ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΞΙΟΥ

Στο Υπουργικό Συμβούλιο προτάθηκε (και πάλι) η αλλαγή του εκλογικού συστήματος των ΟΤΑ το οποίο μάλιστα στοχεύεται να υπερψηφισθεί από τη Βουλή τάχιστα, δηλ. μέσα στον Φεβρουάριο. Προφανώς, με μειωμένο τον χρόνο για διαβούλευση με τους αιρετούς, τους πολίτες και την επιστημονική κοινότητα.
Σε αντίθεση με τις ώριμες δημοκρατίες, σε μας είναι εντυπωσιακός ο ρυθμός με τον οποίο αλλάζει το εκλογικό σύστημα της τοπικής αυτοδιοίκησης και συνακόλουθα το σύστημα της διακυβέρνησής της. Και όμως η σταθερότητά του αποτελεί μια αυταξία, στο βαθμό που οι πολίτες εξοικειώνονται πάνω σε σαφείς και βιωμένους κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού.
Επί της ουσίας: ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΑ ΑΚΡΟ ΣΤΟ ΑΛΛΟ.
Καταργείται ένα εκλογικό σύστημα που ναι μεν ανταποκρινόταν πλήρως στην ισοδυναμία της ψήφου, όμως παρέβλεπε παντελώς τη δυνατότητα τοπικής διακυβέρνησης, δηλαδή αποτελεσματικής διοίκησης. Δηλαδή, ένα σύστημα που προεξοφλούσε προγραμματικές συναινεσεις, χωρίς ασφαλιστικές δικλείδες, στον βαθμό που αυτές δεν επιτυγχάνονταν ή ήταν προσχηματικές και εξαναγκασμένες (χωρίς ίχνος προγραμματικής συμφωνίας, αλλά με μονο στόχο την αναζήτηση θέσεων και ρόλων). Η αίσθηση του ποιός διοικεί και ποιός αντιπολιτεύεται ήταν ασαφής στους πολίτες.
ΤΩΡΑ, επιλέγεται μια δοκιμασμένη (και αποτυχημένη) συνταγή από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2006. Υπερενίσχυση με τα 3/5 των συμβούλων του νικήσαντος συνδυασμού, ο οποίος δεν θα έχει ανάγκη την απόλυτη πλειοψηφία των εκλογέων (εστω σε δευτερο γυρο) αλλά μόνο το 43%, που μεταφράζεται σε ανάγκη συσπείρωσης των εκλογέων του πλειοψηφούντος κόμματος, οι οποίοι καλούνται να στηρίξουν τον εκλεκτό τους. Κατ’
αποτέλεσμα, η ισοδυναμία της ψήφου εξευτελίζεται και η διοικητική αποτελεσματικότητα (έστω με μειωμένη δημοκρατική νομιμοποίηση) γίνεται αυτοσκοπός.
Το ακόμη προβληματικότερο είναι το ότι η αυτοδιοικητική κοινότητα αδυνατεί να συμφωνήσει σε ένα συστημα που θα σεβεται την ισοδυναμία της ψήφου, κάμπτοντάς την μόνο στο μέτρο που είναι αναγκαίο για την αποτελεσματική διακυβέρνηση.
ΕΤΣΙ ΟΜΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ (στην καλύτερη περίπτωση) ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ των κυβερνητικών πρωτοβουλίων και (στη χειροτερη) παραμάγαζό της. Κρίμα …