ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΙΕΘΝΗ: Έκρυθμη κατάσταση ΗΠΑ ανάμεσα σε Κυβέρνηση – Πολιτεία Τέξας / Μυρίζει εμφύλιος

Στα άκρα η διαμάχη Τέξας και κυβέρνησης Μπάιντεν για τα σύνορα και το μεταναστευτικό

Ο κυβερνήτης Γκρεγκ Αμποτ δηλώνει ότι θα αψηφήσει απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που δίνει την ευθύνη για τη φύλαξη των συνόρων στο ομοσπονδιακό κράτος – Επιστολή στήριξης από 25 κυβερνήτες, κάποιοι ετοιμάζονται να στείλουν και στρατό

texas_border
Οξύνθηκε ακόμη περισσότερο η διαμάχη μεταξύ του Τέξας και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για τον έλεγχο των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού μετά τις δηλώσεις του κυβερνήτη της πολιτείας Γκρεγκ Άμποτ ότι θα αψηφήσει την κυβέρνηση Μπάιντεν και το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Ο Άμποτ προτίθεται μάλιστα να διατάξει την τοποθέτηση ακόμη περισσότερων συρματοπλεγμάτων για την αποτροπή της μετανάστευσης προς την πολιτεία.

Ο ίδιος έχει επανειλημμένα επικαλεστεί άρθρα περί εισβολής στο Σύνταγμα των ΗΠΑ και του Τέξας, παρομοιάζοντας τους μετανάστες με ξένο εχθρό. Όπως υποστηρίζει, αυτό του δίνει το δικαίωμα να επιβάλει την ασφάλεια των συνόρων και τα θέματα μετανάστευσης.
Ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης κατηγόρησε μάλιστα τον Μπάιντεν ότι ξοδεύει τα χρήματα των φορολογουμένων «για να ανοίξει εντελώς τα σύνορα».

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει παραβιάσει το συμβόλαιο μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των πολιτειών. Η εκτελεστική εξουσία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει συνταγματικό καθήκον να επιβάλλει αυτούς τους νόμους και μάλιστα τους έχει παραβιάσει», δήλωσε. «Το αποτέλεσμα είναι ότι έχει σπάσει τα ρεκόρ για την παράνομη μετανάστευση»

Την Παρασκευή ο Άμποτ έφτασε να πει στον Τάκερ Κάρλσον, τον αγαπημένο σχολιαστή της ακροδεξιάς στις ΗΠΑ, ότι είναι έτοιμος ακόμη και για σύγκρουση με τις ομοσπονδιακές αρχές. Πρόσθεσε ότι 10 πολιτείες έχουν στείλει «εθνοφρουρούς ή άλλες υπηρεσίες επιβολής του νόμου» στα σύνορα.
«Τώρα είναι ενωμένοι μαζί μας. Είναι μάχη για το μέλλον της Αμερικής», είπε για να προσθέσει ότι «εμείς εργαζόμαστε άσχετα από αυτό που λέει η διακυβέρνηση Μπάιντεν».

Στήριξη από κυβερνήτες

Εν τω μεταξύ, 25 Ρεπουμπλικάνοι κυβερνήτες των ΗΠΑ -δηλαδή, σχεδόν όλοι από την παράταξη- υπέγραψαν δήλωση με την οποία υποστηρίζουν τον Άμποτ στον αγώνα του εναντίον της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

«Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τον συνάδελφό μας κυβερνήτη, Γκρεγκ Άμποτ, και την Πολιτεία του Τέξας στη χρησιμοποίηση κάθε εργαλείου για την ασφάλεια των συνόρων», αναφέρεται στην επιστολή. Θεωρούν ότι «επειδή η διακυβέρνηση Μπάιντεν έχει παραιτηθεί από το συνταγματικά συμφωνημένο συμβόλαιο προς τις πολιτείες, το Τέξας έχει κάθε νομική δικαιολογία για να προστατεύσει την κυριαρχία των πολιτειών μας και του έθνους μας».

Στην επιστολή τους οι κυβερνήτες μένουν στην ηθική υποστήριξη προς τον Άμποτ. Ορισμένοι υπογράφοντες σε αναρτήσεις τους στο Χ υπενθυμίζουν ότι στο παρελθόν είχαν στείλει στρατιώτες της Εθνοφορυράς φρουράς από την πολιτεία τους για να βοηθήσουν στον έλεγχο των συνόρων.

Υπάρχει, τέλος, ένα σημείο με μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον στη δήλωσή τους. Η αναφορά τους στο «συμβόλαιο» («compact») που λένε ότι παραβίασε ο Μπάιντεν ανακαλεί -τη γλώσσα που χρησιμοποιούσε η Συνομοσπονδία του Νότου πριν από τον εμφύλιο του 1861-1865.

Οι Νότιοι θεωρούσαν το Σύνταγμα ως ένα απλό συμβόλαιο από το οποίο οι πολιτείες μπορούν να αποχωρήσουν όταν αισθάνονται ότι έχει παραβιαστεί. «Πρόκειται για επικίνδυνη ρητορική» που υπερβαίνει την κομματική ρητορική, σχολιάζει το Slate.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

Τη Δευτέρα, το Ανώτατο Δικαστήριο ψήφισε οριακά (με 5 έναντι 4 ψήφους) υπέρ της δυνατότητας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να αφαιρέσει το αμφιλεγόμενο συρματόπλεγμα σε τμήμα των συνόρων στο Τέξας, το οποίο στήθηκε με εντολή του Άμποτ.

Στην πράξη το Ανώτατο Δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι η επιβολή της μεταναστευτικής πολιτική υπάγεται στην ομοσπονδιακή δικαιοδοσία.

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Guardian, ο Άμποτ υποστηρίζει ότι τίποτα δεν τον εμποδίζει να δώσει εντολή στην Εθνοφρουρά του Τέξας να τοποθετήσει κι άλλα συρματοπλέγματα.

Τυπικά η Εθνοφρουρά είναι μέρος του αμερικανικού στρατού, που εποπτεύεται από τον πρόεδρο των ΗΠΑ ως αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων. Εκτός όμως από συγκεκριμένες περιπτώσεις όπου ο πρόεδρος αναλαμβάνει ρητά τον ομοσπονδιακό έλεγχο, η εθνοφρουρά λαμβάνει εντολές από τον κυβερνήτη της πολιτείας της.

 

https://www.protothema.gr/