Εκκλησία : Επανέρχεται ο Εκκλησιασμός για την εορτή των Τριών Ιεραρχών στα σχολεία

Οι αλλαγές αναμένεται να αναφέρονται σε εγκύκλιο που θα εκδοθεί αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Την επαναφορά του εκκλησιασμού και την πραγματοποίηση εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων σχετικών με την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα γράμματα κατά την ημέρα της σχολικής εορτής των Τριών Ιεραρχών σχεδιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες του esos, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ν. Κεραμέως. Οι αλλαγές αναμένεται να αναφέρονται σε εγκύκλιο που θα εκδοθεί αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Αυτό ωστόσο προϋποθέτει νομοθετική ρύθμιση, καθώς με νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης καταργήθηκε η διάταξη που όριζε ότι στις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κατά την ημέρα αυτή πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις.
Ετσι η εορτή των Τριών Ιεραρχών με νόμο του Κώστα Γαβρόγλου αποτελούσε ημέρα αργίας για τις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Η περσινή εγκύκλιος όριζε τα εξής:
Α. Στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πραγματοποιούνται εκδηλώσεις για τον εορτασμό της μνήμης των Τριών Ιεραρχών κατά την παραμονή της εορτής.
Β. Για την υλοποίηση των εκδηλώσεων διατίθεται ένα διδακτικό δίωρο. Το περιεχόμενο του εορτασμού και των εκδηλώσεων καθορίζεται με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.
Για τα Γυμνάσια και Λύκεια, αν και η εορτή των Τριών Ιεραρχών σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία θεωρούνταν αργία, παλαιότερη υπουργική απόφαση όριζε:
“Κατά την παραμονή της θρησκευτικής εορτής των Τριών Ιεραρχών, με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών, αφιερώνεται ένα δίωρο από το ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων σχετικών με την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα γράμματα.
Αν η ημέρα αυτή συμπίπτει με Σάββατο ή αργία, οι ανωτέρω εκδηλώσεις πραγματοποιούνται την προηγουμένη του Σαββάτου ή της αργίας αυτής“.