Δημος Δελτα : Ανακύκλωση αποτσίγαρων

Τα αποτσίγαρα συλλέγονται σε ειδικούς κάδους και μέχρι στιγμής έχουν τοποθετηθεί 30 στην Κεντρική Μακεδονία και πάνω από 300 σε όλη την Ελλάδα
Πάνω από ένα εκατομμύριο αποτσίγαρα συνέλεξε και ανακύκλωσε από το 2019 ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Cigaret Cycle, όπως επισήμανε ο διευθυντής του, Γιώργος Σακελλαρίου, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη για την αποτίμηση του προγράμματος.
Τα αποτσίγαρα συλλέγονται σε ειδικούς κάδους και μέχρι στιγμής έχουν τοποθετηθεί 30 στην Κεντρική Μακεδονία και πάνω από 300 σε όλη την Ελλάδα, με στόχο έως το τέλος του χρόνου να φτάσουν τους 500. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 15 δήμοι από όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων ο δήμος Έδεσσας και ο δήμος Δέλτα της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.
Από το χαρτί και το καπνό του αποτσίγαρου παράγεται λίπασμα και από το φίλτρο, μετά την αποτοξικοποίηση, πρώτη ύλη για βιομηχανικά προϊόντα, όπως παγκάκια, παλέτες, γλάστρες  και άλλα αντικείμενα.
Στόχος  του Cigaret Cycle είναι η επέκταση του προγράμματος ανακύκλωσης και στο χώρο του τουρισμού και η αρχή έγινε από μεγάλο ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης,  στο οποίο τοποθετήθηκε ειδικός κάδος και δόθηκε η πιστοποίηση “ Cigaret Waste Management Hotel”.
Το αποτσίγαρο δεν βιοδιασπάται στο περιβάλλον τουλάχιστον για 15 χρόνια, ενώ στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι απορρίπτονται ετησίως 30 δισεκατομμύρια αποτσίγαρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ