Δήμος ΛΑΓΚΑΔΑ : Στο δρόμο προς τις εκλογές ( αρθρο )

Του Τρύφωνα Τσομπάνη

Με βήμα γοργό λοιπόν οδεύουμε προς τις εκλογές, αυτές που θα αναδείξουν κυβέρνηση αλλά και αυτές τις αυτοδιοικητικές του Οκτώβρη. Αντιλαμβανόμαστε την αγωνία των υποψηφίων για το «άθλημα», αλλά μάλλον κανένας δεν αντιλαμβάνεται την αγωνία του λαού, για το τι μέλει γενέσθαι και στην κεντρική εξουσία αλλά και στα τοπικά κάστρα, τα οποία πολλοί ονειρεύονται να  κατακτήσουν.
Βέβαια ο απλός λαός λέει, «δε βαριέσαι, εγώ αυτός ήμουνα, αυτός θα παραμείνω και μετά τις εκλογές», αλλά αυτή η λογική είναι πολύ στενή για τον ορίζοντα του 21ου αιώνα, όταν τα πάντα αλλάζουν, προς το καλό ή το χειρότερο. Από  αυτό το λαό εξαρτάται όχι απλά το δικό του αύριο, αλλά και το αύριο και το μέλλον του τόπου μας.
Την περασμένη Κυριακή στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ δημοσιεύτηκε ένα άρθρο του Μπράϊαν Κλάας, Καθηγητή των διεθνών πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και αναφέρεται στην ευκαιρία που δίνουν οι εκλογές στον κάθε άνθρωπο να ρυθμίσει τη ζωή του και τη ζωή των παιδιών του προς το καλύτερο, αλλά κυριότατα και τη ζωή της πόλης και της χώρας του, αρκεί να έχει κάποιες βασικές αρχές που να συνδέονται με τα καθιερωμένα διεθνώς ηθικά πολιτικά πρότυπα.
Είναι αλήθεια ότι σε κάθε προεκλογική περίοδο υπογραμμίζουμε την υπόθεση της διαφθοράς και στεκόμαστε κυρίως στα πρόσωπα που την προκαλούν και διαμορφώνουν το σύστημα. Όμως λέει ο Μπράϊαν Κλάας ότι πρέπει να εστιάσουμε στο πως θα κάνουμε έτσι το σύστημα, με την ψήφο και την παρέμβασή μας, ώστε εμείς ως λαός να στρώνουμε τον τάπητα του εκλογικού σταδίου και τα δεδομένα του αγώνα. Σε ένα σάπιο σύστημα είναι αυτονόητο ότι οι φίλοι της σαπίλας θα έχουν τον πρώτο λόγο και μάλιστα με την δική μας ανοχή, και ίσως με την αδιαφορία ή ακόμα και με την χαλαρή ψήφο της πλάκας.
Βέβαια θα πει κάποιος ότι δημοκρατία έχουμε και ο λαός αποφασίζει, αλλά πόσες φορές αυτός ο λαός είναι ο αποκλειστικά υπεύθυνος για το χάλι που ζούμε, ή πόσες φορές ο ίδιος λαός δεν ανέβασε στην εξουσία ακόμα και  Χίτλερ υπηρετώντας μεγαλοϊδεατισμούς ή ανθρώπους που δεν είχαν σχέση με την λογική; Δεν σας παραξενεύει το γεγονός ότι μια ομάδα ανθρώπων, που ο Κλάας τους χαρακτηρίζει ως «κατεστραμμένα μυαλά», καταλήγουν σχεδόν πάντα στα σκαλιά της εξουσίας και την διεκδικούν με πάθος;
Είναι λέει, ο ίδιος επιστήμονας, ο ανθρώπινος τύπος που διψά για εξουσία, και σκέφτεται και ενεργεί στρατηγικά και με το ΕΓΩ του σε έξαρση, γιατί θεωρεί τον εαυτό του τον μόνο Μεσσία! Η δημαγωγία και το ψέμα είναι οι βασικές τους «αρετές» τις οποίες όμως ο λαός τις προτιμά γιατί δεν διαθέτει την στοιχειώδη γνώση να καταλάβει πότε τον κοροϊδεύουν και πότε του λένε την αλήθεια. Έτσι λοιπόν οδηγούμαστε στην λάθος επιλογή ηγετών, γιατί με μια χαλαρότητα αποφασίζουμε για τα μεγάλα της ζωής, ίσως πλανεμένοι, και αρκετές φορές βάζοντας μπροστά το ατομικό μας συμφέρον, αφού, οι συνήθεις δημαγωγοί, δεν τσιγκουνεύονται να μας διορίσουν όλους στη δημόσιο!!!
Το ερώτημα είναι πώς καταλήγεις στον σωστό ηγέτη και με ποια κριτήρια τον κρίνεις; Υπάρχει μια παράλογη άποψη ότι  κάποιος ηγέτης χρειάζεται μια ακόμα ευκαιρία για να δείξει τα διοικητικά του προσόντα και αυτό λειτουργεί και εναντίον μας και εναντίον του τόπου μας. Ο προσοντούχος και χαρισματικός άνθρωπος δείχνει τα χαρίσματά του και τις δυνατότητές του με την «πρώτη καλημέρα» στο Δήμο ή στην Κυβέρνηση, αφού ένας σωστός ηγέτης που διεκδικεί την εξουσία έχει ήδη ένα πλαίσιο δράσης ακόμα και ένα δεύτερο πλάνο, αν παρουσιαστούν προβλήματα.
Η τέχνη της πολιτικής είναι πρώτα  τέχνη του προλαμβάνειν και έπειτα του θεραπεύειν. Και βέβαια αυτό φαίνεται και από τις πρώτες επιλογές στελεχών που επιλέγει ως συνεργάτες για να συνδιοικήσει με φρόνηση, γνώση και επιστημοσύνη. Δεν μπορεί ο κάθε πικραμένος να θέλει εξουσία, επειδή η αυτοπροβολή στην μικρή του κοινωνία του ανεβάζει το προφίλ. Δεν σημαίνει ότι γίνεται αυτόματα και σεβαστός από τους άλλους. Ο γραφικός θα παραμείνει γραφικός ή γραφική, ακόμα κι αν φέρει στην παράταξή του 2000 σταυρούς!!! Δεν αλλάζει τίποτα στην κλασική του εικόνα.
Ο Μήτσος κι ο Κώτσος, θα παραμείνει Μήτσος και Κώτσος, ακόμα και το όνομά του συνοδεύει ο τίτλος του Δημάρχου, του αντιδημάρχου ή του Προέδρου γιατί όχι και του Βουλευτή. Πόσες φορές δεν αναρωτηθήκαμε: «μα πώς βρέθηκε αυτός στα έδρανα όταν οι πάντες γελούν όταν μιλάει!». Καλό είναι να μην αναφέρουμε παραδείγματα της σύγχρονης πολιτικής ζωής.  Γι’ αυτό επισημαίνει ο καθηγητής Κλάας για να «λειτουργήσει καλύτερα η κοινωνία πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε για συστήματα κι όχι για άτομα. Τα στοιχεία των ερευνών λένε ότι ένας μεγάλος αριθμός πολιτευτών με τα στοιχεία μιας μακιαβελικής, ναρκισσιστικής και ψυχοπαθολογικής προσωπικότητας, τείνουν να κατέχουν μερίδιο εξουσίας, ώστε να ελέγχουν τα πάντα» και βέβαια αυτό μπορεί να επαναλαμβάνεται συχνά για να μπορούν με την ίδια άνεση να καλύπτουν σκοτεινά σημεία της προηγούμενης εξουσιαστικής πορείας τους».
Είναι αυτό που λέει ένας άλλος διεθνούς φήμης επιστήμονας ο Κέβιν Ντάτον, στο ομώνυμο βιβλίο του, η «Σοφία των ψυχοπαθών», γιατί κάποιοι πιστεύουν αφελώς ότι «ένας τρελός θα μας σώσει» ή η άλλη αστειότητα «μια χούντα μας χρειάζεται»! Αλήθεια θα εμπιστευόμασταν με την ίδια άνεση, που εμπιστευόμαστε την τύχη της πόλης ή του κράτους μας, σε κάποιον που απλά δηλώνει ότι μπορεί να χειρουργεί, ενώ δεν είναι χειρουργός; Θα μου πείτε στην Ελλάδα όλα συμβαίνουν και μετά κυνηγάμε τον κομπογιαννίτη να τον δικάσουμε αφού προηγουμένως έστειλε στον άγιο Πέτρο δεκάδες ανθρώπους!  Ε… άμα ένας πολιτικός καταστρέψει τον Δήμο, την Πόλη ή τη Χώρα τι διαφορά έχει από τον κομπογιαννίτη;
Η εναλλαγή νέων ανθρώπων στην εξουσία, προφυλάσσει το σύστημα της χώρας από την κακοδιαχείριση και τη διαφθορά. Το «είδος των ανθρώπων που υπόσχονται να λύσουν δύσκολα προβλήματα με απλό τρόπο, είναι βασικά ΔΗΜΑΓΩΓΟΙ» λέει η επιστημονική έρευνα του Κλάας και φέρνει ως παράδειγμα τον Τράμπ και τον Πούτιν που κατάφεραν να εξαπατήσουν τους λαούς τους και βλέπουμε τις συνέπειες.
Είναι προτιμότερο να βάλεις στην εξουσία σωστούς ανθρώπους, παρά να προσπαθείς να διορθώσεις τους διεφθαρμένους και κακοποιητικούς. Αν το σύστημα θωρακιστεί με τις βασικές αρχές της ανθρώπινης κοινωνίας για δικαιοσύνη, ισονομία, όραμα και χρηστή διαχείριση των κοινών, αυτό θα αποτελέσει αποτρεπτικό στοιχείο για τον κάθε Δημαγωγό. ΠΡΟΣΟΧΗ λοιπόν γιατί στην επόμενη στροφή  μας περιμένουν αρκετοί από δαύτους.

πηγη : www.lagadas.net