Δήμος Λαγκαδά : Συμβολική δενδροφύτευση …

Στιγμιότυπα από τη συμβολική δενδροφύτευση που πραγματοποίησαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων και τα Σωματεία – μέλη της ευρύτερης περιοχής του Λαγκαδά , και πιο συγκεκριμένα, η Ένωση Ποντίων Λαγκαδά και Περιχώρων, ο Ποντιακός Σύλλογος Κολχικού ” Άγιος Ευγένιος Τραπεζούντος”, ο Φιλοπροοδευτικός Εξωραϊστικός Ποντιακός Σύλλογος Πολυδενδρίου Λαγκαδά και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πολυδενδρίου Ασκού “ο Φάρος” σε συνεργασία με το Δήμο Λαγκαδά. Το πρώτο στην Ελλάδα πάρκο μνήμης του Προσφυγικού Ελληνισμού στο Κολχικό του Δήμου Λαγκαδά.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Δήμαρχος Λαγκαδά Ιωάννης Ταχματζίδης στην ομιλία του: « Ημέρα μνήμης και μνημόσυνο σήμερα για τις 353.000 ψυχές που έμειναν στις χαμένες, αλλά όχι λησμονημένες Πατρίδες, αλλά και γι’ αυτούς που ήρθαν στην Πατρίδα».
Χαιρετισμό απηύθυνε ,εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (Π.Ο.Π.Σ.) , κυρία Χριστίνα Σαχινίδου – Τσαρτσίδου η οποία τόνισε πως οι Πόντιοι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να δικαιωθούν και ζήτησε να εισαχθεί στη διπλωματική ατζέντα του Υπουργείου Εξωτερικών το θέμα της διεθνοποίησης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας μίλησε ο Ιστορικός με εξειδίκευση στη Δημόσια Ιστορία και Γενικός Γραμματέας της Π.Ο.Π.Σ. κύριος Σαμουρκασίδης Κωσταντίνος, ο οποίος ανέφερε πως ο αφανισμός των Ελλήνων της Μικράς Ασίας αλλά και όλων των Χριστιανικών λαών της Ανατολής ήταν ένα οργανωμένο και προσχεδιασμένο έγκλημα, ήδη από το 1911, σχέδιο που υλοποιήθηκε από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλικούς με στόχο τη μετατροπή της πολυεθνικής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε ένα αμιγώς μουσουλμανικό έθνος κράτος. ενώ κάλεσε το δήμαρχο εκ μέρους του Δ.Σ. της Π.Ο.Π.Σ. να γίνει η πόλη του Λαγκαδά η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που θα τιμήσει τη μνήμη του διεθνούς φήμης ιστορικού, με την ονοματοδοσία κεντρικής οδού σε οδό «Πολυχρόνη Ενεπεκίδη».