ΒΟΛΒΗ : Αρκούδα στην περιοχή της Βόλβης – «Την εκτόπισαν κι αναζητεί τροφή»

Πρόκειται για νεαρή αρσενική αρκούδα που εκτοπίστηκε από γηραιότερες – «Δεν έχει πολύ τροφή η περιοχή του Χολομώντα, σύντομα θα φύγει από εκεί», καθησυχάζει ο Αρκτούρος.
Η παρουσία αρκούδας στον Χολομώντα Χαλκιδικής και κάποιες ζημιές που προκάλεσε σε μελίσσια αποτελεί μείζον θέμα για την περιοχή, προκαλώντας ερωτηματικά για το πώς βρέθηκε εκεί η αρκούδα.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο Τύπου της περιβαλλοντικής οργάνωσης «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ», Πάνο Στεφάνου, πρόκειται για ένα νεαρό αρσενικό ζώο που ουσιαστικά βρέθηκε στον Χολομώντα, αναζητώντας τροφή εκτοπισμένο από άλλες μεγαλύτερες σε ηλικία αρσενικές αρκούδες.
«Είναι νεαρό αρσενικό ζώο κι αυτό εξηγεί γιατί έχει βρεθεί σε αυτή την περιοχή. Αυτή η περίοδος είναι αναπαραγωγική για τις αρκούδες που σημαίνει ότι τρώνε πολύ, δηλαδή έχουν αυξημένες διατροφικές ανάγκες και υπάρχει και ανταγωνισμός. Έτσι, τα πιο μικρά ζώα ψάχνουν πιο ασφαλή μέρη κι ειδικά εάν δεν έχουν εμπειρία μπορεί να βρεθούν όπου να ΄ναι» είπε στη Voria.gr ο κ. Στεφάνου.
Πρόσθεσε, δε, ότι η νεαρή αρσενική αρκούδα «την προηγούμενη εβδομάδα ήταν κάπου στη Βόλβη ή κάπου έξω από τον Λαγκάδα» και στη συνέχεια «έκανε ένα μεγάλο ταξίδι» για να φτάσει στον Χολομώντα, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι έχει αποπροσανατολιστεί και «είναι λίγο στα χαμένα».
«Κάποια στιγμή από τη Βόλβη, ακολουθώντας τα βουνά, βρέθηκε στον Χολομώντα» είπε ο κ. Στεφάνου και ξεκαθάρισε ότι είναι ένα ζώο κι ότι δεν υπάρχει δεύτερο ή τρίτο, όπως ακούστηκε από διάφορες μαρτυρίες της περιοχής.
Ο κ. Στεφάνου επισήμανε ότι η περιοχή δεν είναι πλούσια σε τροφή κι ότι «σύντομα θα το καταλάβει αυτό το ζώο και θα φύγει από εκεί», ενώ η επιστημονική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ «παρακολουθεί το θέμα από την πρώτη στιγμή».
Στην περιοχή του Χολομώντα αυτήn την περίοδο πολλοί μελισσοκόμοι έχουν τοποθετήσει τα μελίσσια τους κι επειδή η εμφάνιση της αρκούδας είναι πρωτόγνωρη η πλειονότητα αυτών τα έχει αφύλακτα, δηλαδή χωρίς περίφραξη ή άλλα μέτρα προστασίας.
Η εκτίμηση των μελών του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, ότι σύντομα η αρκούδα θα φύγει από την περιοχή, στηρίζεται στη μη μεγάλη ποικιλία τροφής ενώ ο κ. Στεφάνου απέκλεισε το ενδεχόμενο της επέμβασης της περιβαλλοντικής οργάνωσης, «καθώς προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος, είναι σε δασική περιοχή, δεν έχει πολύ τροφή εκεί άρα θα ψάξει για άλλο μέρος και σύντομα θα φύγει».
Η εμφάνιση της αρκούδας στον ορεινό όγκο της Χαλκιδικής, σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, είναι απόλυτα εξηγήσιμη. «Είναι άπειρο ζώο, έχει εκτοπιστεί από τον ανταγωνισμό και ψάχνει τροφή» είπε προσθέτοντας ότι «ελπίζουμε ότι δεν θα του κάνουν κακό, δηλαδή να μη βρεθεί κάποιος να το πυροβολήσει.
Υπενθυμίζουμε ότι είναι αυστηρά προστατευόμενο είδος, ότι είναι μεν άγριο ζώο αλλά δεν είναι επιθετικό».
Όσον αφορά τα μέτρα προστασίας που μπορούν να πάρουν οι μελισσοκόμοι για την προστασία των μελισσιών, ανέφερε ότι υπάρχει η λύση της ηλεκτροφόρας περίφραξης, «η οποία είναι πιο ακριβό μέτρο».
«Από εκεί και πέρα, σαν λύση εμείς προτείνουμε ένα ραδιοφωνάκι που να παίζει δυνατά μουσική κι επειδή είναι ένα ζώο και δεν είναι συνηθισμένο, με το που θα ακούσει μουσική, θα φύγει.
Μια άλλη λύση είναι να τοποθετήσουν μια κορδέλα φλάντρι η οποία επειδή κάνει ήχο όπως φυσάει, που πάλι τρομάζει το ζώο και αυτό φεύγει» κατέληξε ο κ. Στεφάνου.
VORIA.GR