ΒΗΜΑ Thess : Κ. Γιουτίκας “Επιδιώκουμε  να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη ελκυστικότερη για επενδυτές εγχώριους και ξένους,”

ΤΟΥ : Κωνσταντίνου  Γιουτίκα

( Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλοντος Κεντρικής Μακεδονίας )
Η προσέλκυση επενδύσεων σε συνδυασμό με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας του βιομηχανικού τομέα στην Κεντρική Μακεδονία,  είναι δύο κεντρικοί άξονες  του αναπτυξιακού προγραμματισμού  της Περιφέρειας.
Διαθέτουμε  ισχυρά «χαρτιά»  κάποια από τα οποία μπορεί να μην αναδεικνύουν στην υφιστάμενη τους κατάσταση, όλο  το εύρος της δυναμικής τους, μπορούν όμως να εξελιχθούν σε κρίσιμα αναπτυξιακά εργαλεία.  Σε αυτά εστιάζουμε. Ανάμεσα σε αυτά είναι και η  άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση του Καλοχωρίου. Πρόκειται για τη  μεγαλύτερη άτυπη συγκέντρωση βιομηχανικών και βιοτεχνικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα με  εκατοντάδες επιχειρήσεις όλων των κλάδων οι οποίες παράγουν περίπου  το 15% του βιομηχανικού ΑΕΠ της χώρας.
Από σχετική  μελέτη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο μεγαλύτερο τμήμα  της άτυπης αυτής βιομηχανικής ζώνης, διαπιστώσαμε ότι το 70,8% των επιχειρηματικών  μονάδων στην περιοχή  του Καλοχωρίου εγκαταστάθηκε εκεί πριν το 2008 ή κατά τη διάρκεια του 2008.  Ένα επίσης σημαντικό ποσοστό επιχειρήσεων της τάξεως του 29,2%, εγκαταστάθηκε  στη συγκεκριμένη περιοχή εν μέσω της κρίσης.
Με σοβαρά όμως ζητήματα να προκύπτουν από την άτυπη μεταφορά και λειτουργία τους,  όπως η έλλειψη βασικών δικτύων ύδρευσης , αποχέτευσης, οδικού δικτύου, προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση, απουσίας γρήγορου ίντερνετ 5G και επιπλέον μιλούμε για περιοχή  περιβαλλοντικά επιβαρυμένη.
Ο δικός μας στόχος είναι να ανατρέψουμε  τα κακώς κείμενα,  να αναδείξουμε τις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα που υπάρχουν, αναβαθμίζοντας, εξυγιαίνοντας και  μετατρέποντας την άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση  σε ένα δυναμικό Επιχειρηματικό Πάρκο.
Τα τελευταία δυόμισι  χρόνια στην  Αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δουλεύουμε συστηματικά σε αυτό το σχέδιο και  έχοντας εξασφαλίσει τους απαιτούμενους πόρους  υλοποιούμε το πρώτο ουσιαστικό έργο προς αυτή την κατεύθυνση, τον καθορισμό των ορίων για την εξυγίανση της  Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης, τη διασφάλιση  της συναίνεσης των ιδιοκτητών γης και  τα απολύτως συγκεκριμένα βήματα  για την  ανάπτυξη του Επιχειρηματικού Πάρκου.
Σε κάθε περίπτωση  θα απαιτηθεί η ίδρυση ενός Φορέα Διαχείρισης του νέου Επιχειρηματικού Πάρκου,  αξιοποιώντας την  αντίστοιχη εμπειρία της περίπτωσης των Οινοφύτων Αττικής και το νέο θεσμικό πλαίσιο.
Την ίδια ώρα,  η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εργάζεται σε  δύο ακόμη παράλληλα επίπεδα, την περιβαλλοντική εξυγίανση, αλλά  και την εξασφάλιση των οδικών  αξόνων , ώστε να αναδειχθεί  η στρατηγική θέση του χώρου της άτυπης συγκέντρωσης σε σχέση με τους υφιστάμενους, αλλά και προγραμματιζόμενους κόμβους συνδυασμένων μεταφορών.
Θυμίζω ότι μέσα στο καλοκαίρι ο Περιφερειάρχης, Απ. Τζιτζικώστας, κήρυξε την έναρξη των εργασιών απορρύπανσης, εξυγίανσης των εδαφών καθαρισμού των υπόγειων υδάτων, αντιπλημμυρικής θωράκισης,   αποκατάστασης και  αναβάθμισης της ευρύτερης περιοχής  του δυτικού παράκτιου μετώπου,  με την άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση στο Καλοχώρι  να βρίσκεται στο επίκεντρο  αυτής της παρέμβασης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και πιο ολοκληρωμένη παρέμβαση που έγινε ποτέ η οποία προβλέπει ακόμη την πολεοδομική οργάνωση και τη σύνδεση της συγκεκριμένης περιοχής και γενικά της δυτικής Θεσσαλονίκης με τον υπόλοιπο αστικό ιστό.
Στο μεταξύ, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας  προχωρά στην υλοποίηση μιας  σειράς  οδικών  έργων που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην  επιχειρηματική δραστηριότητα και θα αναδείξουν τη δυναμική των επιχειρηματικών μονάδων στο Καλοχώρι,  όπως ο  συνδετήριος οδικός άξονας της Γ΄ Ζώνης   της ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης με την εθνική οδό Αθηνών Θεσσαλονίκης και την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, ο Ανισόπεδος Κόμβος Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης (Κ16), το οδικό τμήμα Πατρίδα – Νάουσα, ο οδικός άξονας Θεσσαλονίκη – Κιλκίς – Δοϊράνη,  η  παράκαμψη  της Έδεσσας, η περιφερειακή οδό Κατερίνης και η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής σύνδεσης του λιμένα Θεσσαλονίκης με το υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο.
Επιδιώκουμε  να καταστήσουμε τη Θεσσαλονίκη ελκυστικότερη για επενδυτές εγχώριους και ξένους,  όπως και να στηρίξουμε το τοπικό επιχειρείν. Το  πράττουμε αναδεικνύοντας τα ισχυρά πλεονεκτήματα του τόπου και των ανθρώπων του με δράσεις και έργα που έχουν αναπτυξιακά χαρακτηριστικά για να οικοδομήσουμε ισχυρή και εξωστρεφή οικονομία.