ΑΦΙΕΡΩΜΑ – ΜΕΒΓΑΛ :  Η γαλακτοβιομηχανία  συνεχίζει την αναπτυξιακή της πορεία…

Γιορτάζει τα 70 της χρόνια με την κατάκτηση της 12ης καλύτερης θέσης μεταξύ όλων των βιομηχανιών τροφίμων της χώρας. Εξάγει τα προϊόντα της σε 30 χώρες.

Στα 70 της χρόνια η μεγαλύτερη γαλακτοβιομηχανία της Βορείου Ελλάδος, η ΜΕΒΓΑΛ, δείχνει να έχει το σφρίγος εφήβου. Τα γιορτάζει με την κατάκτηση της 12ης καλύτερης θέσης στη λίστα των σημαντικότερων (βάσει κύκλου εργασιών)  βιομηχανιών τροφίμων της χώρας. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα μεγάλης πανελλαδικής έρευνας της New Times στις μεγαλύτερες παραγωγικές επιχειρήσεις, τα συμπεράσματα της οποίας θα παρουσιαστούν στο ετήσιο ψηφιακό forum με θέμα Export Leaders 2021 – Η Ελλάδα της εξωστρέφειας, η ΜΕΒΓΑΛ συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων και μαζί με τις επιχειρήσεις Νιτσιάκος, Nestle Hellas, Ελληνικά Γαλακτοκομεία, Σόγια Ελλάς, Πίνδος, Δέλτα Τρόφιμα, Μύλοι Σόγιας, Παπαδόπουλος,ΦΑΓΕ, Mondelez και Tasty Foods.
Συγκεκριμένα, η επιχείρηση ΜΕΒΓΑΛ, που διευθύνεται από την κυρία Μαρία Χατζάκου,  – στην τελευταία πριν την πανδημία χρήση της – αύξησε τον κύκλο εργασιών της κατά 2% στα 113,7 εκατ. ευρώ, τα δε κέρδη της αυξήθηκαν κατά 7% στα 2,9 εκατ. ευρώ. Η επιχείρηση, που συμπεριλαμβάνεται στη λίστα Diamonds of the Greek Economy,  κατόρθωσε να αυξήσει κατά 37% τα ίδια κεφάλαιά της  και να μειώσει έστω κατά 1% τις υποχρεώσεις της.   Δείτε στοιχεία έρευνας New Times ΤΡΟΦΙΜΑ
Who is Who
H επιχείρηση έχει τις εγκαταστάσεις της στην καρδιά της μακεδονικής γης και τα περίφημα βοσκοτόπια της, στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης.  Η γεωγραφική της θέση της δίνει το πλεονέκτημα  να συλλέγει καθημερινά από 500 περίπου φάρμες τη μεγαλύτερη ποσότητα φρέσκου γάλακτος των γειτονικών περιοχών και να το μεταποιεί άμεσα στις εγκαταστάσεις της.
Η φρεσκάδα και η υψηλή ποιότητα της πρώτης ύλης αποτυπώνεται στα τελικά προϊόντα της: Φρέσκο παστεριωμένο γάλα,  Γάλα υψηλής παστερίωσης, Γιαούρτια Ευρωπαϊκού και Παραδοσιακού τύπου, Τυροκομικά Προϊόντα, Επιδόρπια και ρυζόγαλο, ζελέ και κρέμες γάλακτος. Νόστιμα και υγιεινά προϊόντα που ταξιδεύουν καθημερινά σε χιλιάδες σημεία πώλησης στην Ελλάδα και σε περισσότερες από 30 χώρες στο εξωτερικό.
H εταιρεία απασχολεί περίπου 650 εργαζόμενους στα Κουφάλια, καθώς και σε άλλες περιοχές (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κατερίνη, Ξάνθη, Ηράκλειο, Χανιά κ.α. ), συνεργάζεται με εκατοντάδες ντόπιους προμηθευτές, και εκτός από τη στήριξη των Ελλήνων κτηνοτρόφων, έχει αναπτύξει μακρόχρονες οικονομικές συνεργασίες με πλήθος τοπικών φορέων αποτελώντας ισχυρό μοχλό επιχειρηματικότητας στη Βόρεια Ελλάδα, από το 1950 που είναι η χρονολογία της ίδρυσής της.
Οι έννοιες υγιεινή διατροφή, υψηλή ποιότητα, παράδοση, άριστη πρώτη ύλη, σύγχρονη τεχνολογία, καινοτομία αλλά και πίστη στον άνθρωπο έχουν ταυτιστεί απόλυτα με τη ΜΕΒΓΑΛ.
Μια ποικιλία 170 αγνών και αυθεντικών προϊόντων, φτιαγμένων με φροντίδα και μεράκι από έμπειρους ανθρώπους που αγαπούν τη δουλειά τους, ξεκινούν καθημερινά από τη Μακεδονία, για να συμπληρώσουν το καθημερινό τραπέζι χιλιάδων καταναλωτών, και κάνουν πράξη το σύνθημα «ΜΕΒΓΑΛ. Το γάλα είναι η ζωή μας»

Μια ενδιαφέρουσα ιστορία

Στα δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια, λίγο μετά την κατοχή, ο Κωνσταντίνος Χατζάκος, προερχόμενος από οικογένεια προσφύγων με μακριά παράδοση και βαθιές ρίζες στη γαλακτοκομία αποφασίζει να δραστηριοποιηθεί στον τομέα του γάλακτος.
H σύσταση της ΜΕΒΓΑΛ το 1950 έρχεται σαν φυσική κατάληξη της οικογενειακής παράδοσης και έκτοτε ξεκινάει μια μεγάλη ιστορία επιτυχίας. Αρχικά η εταιρεία στεγάζεται σε νοικιασμένο κτίριο στα Κουφάλια, μια κατεξοχήν κτηνοτροφική περιοχή, γνωστή για το άριστο γάλα της. Η επιλογή της συγκεκριμένης γεωγραφικής θέσης όπου συγκεντρώνεται το 67% της παραγωγής αγελαδινού γάλακτος της Ελλάδας, αποδείχθηκε σοφή, καθώς όλες οι φάρμες βρίσκονται πολύ κοντά στις εγκαταστάσεις της ΜΕΒΓΑΛ και η εγγύτητα αυτή εξασφαλίζει την ταχύτερη εισκόμιση πρώτης ύλης στο εργοστάσιο, την αμεσότητα στην επεξεργασία και τη φρεσκάδα στο τελικό προϊόν. Από την αρχή αναπτύχθηκαν ισχυροί δεσμοί, τόσο με την τοπική κοινωνία αλλά κυρίως με τους κτηνοτρόφους- παραγωγούς πρόβειου και αγελαδινού γάλακτος που συνεργάστηκαν και εξακολουθούν να συνεργάζονται με την εταιρεία, ο αριθμός των οποίων σήμερα πλησιάζει τους 1000.
Τα πρώτα χρόνια η εταιρεία επικεντρώνεται στη συλλογή του γάλακτος και στη μεταποίησή του σε φέτα και κίτρινα τυριά και πολύ σύντομα το μικρό κτίριο, όπου λειτουργούσε το τυροκομείο, δεν «χωράει» τις ανάγκες που συνεχώς αυξάνονται. Το 1967 η ΜΕΒΓΑΛ μεταφέρεται σε νέες εγκαταστάσεις,  στο χώρο όπου λειτουργεί και σήμερα. Το εργοστάσιο εξοπλίζεται με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα, αγορασμένα από ευρωπαϊκές χώρες και ξεκινάει η παραγωγή σε βιομηχανικό επίπεδο αλλά με παραδοσιακές συνταγές.
Όταν στις αρχές της δεκαετίας του 1950 ο Κωνσταντίνος Χατζάκος αποφάσισε να ασχοληθεί με αυτό που ήξερε καλύτερα, το γάλα, στήνοντας μία μικρή μονάδα παραγωγής τυριών, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι το όνειρό του θα εξελισσόταν σε μια ισχυρή και καινοτόμα εταιρεία διεθνούς εμβέλειας που εξακολουθεί να καινοτομεί και να αναπτύσσεται.

Οι κυριότεροι σταθμοί στην ιστορία της ΜΕΒΓΑΛ

1952: Παραγωγή φέτας και κίτρινων τυριών.
1967: Ίδρυση νέου εργοστασίου.
1971: Φρέσκο παστεριωμένο γάλα σε πλαστική φιάλη.
1974: Κυκλοφορία παραδοσιακής γιαούρτης.
1978: Ξεκίνησε η παραγωγή του Ευρωπαϊκού Τύπου γιαουρτιού σε ασηπτική συσκευασία.
1984: Το φρέσκο παστεριωμένο γάλα κυκλοφορεί στη νέα συσκευασία Tetrapak, η οποία χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα.
1985: Ξεκινάει η εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρείας
1989: Η πρώτη εταιρεία που παράγει συσκευασμένη φέτα.
1992: Η πρώτη εταιρεία που παράγει γιαούρτι με περιέκτη, το Duettino με δημητριακά ή μέλι-καρύδι και fitline με φρυγανίτσες μελιού.
1998: Η πρώτη εταιρεία που παράγει προϊόντα χωρίς χοληστερίνη από φρέσκο άπαχο αγελαδινό γάλα, τη σειρά Vita.
2002: Η πρώτη εταιρεία που προχωρεί στην παραγωγή και κυκλοφορία της σειράς γιαουρτιών Dolce με κομμάτια σοκολάτας.
2003: Συνεργασία με τη Μακεδονική Φάρμα για διανομή του φρέσκου γάλακτος και του γιαουρτιού «Αγρόκτημα Βραχιάς».
2004: Εξαγορά και λειτουργία της τυροκομικής μονάδας Εβρογαλ.
2006: Πιστοποιείται με το πρότυπο συμμόρφωσης για Μη Γενετικά Τροποποιημένα
2010: Κατασκευή γραμμής παραγωγής και συσκευασίας γάλακτος υψηλής παστερίωσης
2012: Η πρώτη εταιρεία που κυκλοφορεί στην αγορά γαλακτοκομικό με τη γλυκαντική ουσία στέβια, το Κεφίρ με φράουλα και στέβια.
2015: Η πρώτη εταιρεία που παράγει γιαούρτια με υπερ-τροφές, τη σειρά Harmony 1% Plus σε τέσσερις υπέροχες γεύσεις
2018: • Κυκλοφορία Harmony Gourmet σε τρεις γεύσεις: Μέντα, Πορτοκάλι, Αλατισμένη καραμέλα
• Κατασκευή και λειτουργία νέας γραμμής παραγωγής Στραγγιστού Γιαουρτιού

Από τη Μακεδονία σε όλη την Ελλάδα

Χάρη στην άριστη πρώτη ύλη, την υψηλή τεχνολογία που εφαρμόζεται  στην παραγωγή, το άρτια οργανωμένο δίκτυο διανομής και το έμπειρο προσωπικό της,  διαθέτει σήμερα τα προϊόντα ΜΕΒΓΑΛ στην ελληνική αγορά, σε περισσότερα  από 20.000 μικρά και μεγάλα σημεία πώλησης και εξάγει σε  30 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η ΜΕΒΓΑΛ διαθέτει 7 υποκαταστήματα και 50 εμπορικούς αντιπροσώπους σε όλη την Ελλάδα με ένα σύγχρονο στόλο φορτηγών ψυγείων, που εγγυώνται την καθημερινή διάθεση των φρέσκων προϊόντων ΜΕΒΓΑΛ σε όλη τη χώρα.
https://newtimes.gr