Αστυνομία :  Σύστημα παρακολούθησης εφαρμογών Viber και Whats Αpp θα αποκτήσoυν η ΕΥΠ και αστυνομία.

Ένα πανάκριβο σύστημα παρακολούθησης εφαρμογών όπως το Viber, το Whats Αpp και άλλων, οι οποίες διευκολύνουν την επικοινωνία μέσω διαδικτύου και στις οποίες είναι συνδεδεμένοι εκατομμύρια άνθρωποι, σκοπεύουν να αποκτήσoυν η ΕΥΠ και η αστυνομία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», στα τέλη Οκτωβρίου, κλιμάκιο στελεχών της ΕΥΠ μετέβη στην Αγγλία όπου φαίνεται να παρακολούθησε επίδειξη ενός τέτοιου συστήματος, ενώ αντίστοιχο ενδιαφέρον υπάρχει από υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., όπως η Διεύθυνση Διαχείρισης Πληροφοριών αλλά και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.
Παρόμοια συστήματα διαθέτουν οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και άλλες χώρες.
Η προμήθεια αυτών των συστημάτων, που, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχει κριθεί απολύτου προτεραιότητας από τις αρχές ασφαλείας και τις μυστικές υπηρεσίες, αναμένεται ν’ αλλάξει τα δεδομένα στις έρευνες για την εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων που, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα επικαλούμενη αστυνομικές πηγές, χρησιμοποιούν κατά 70-80% τέτοιου είδους διαδικτυακές εφαρμογές για την επικοινωνία τους.
Ειδικότερα, η αστυνομία διαπίστωσε ότι οι βασικοί εμπλεκόμενοι ενεργοποιούσαν Viber, Whatsapp και άλλα περίπου 1.000 προγράμματα διαδικτυακής τηλεφωνίας (VoIP – Voice Over Internet Protocol), απ’ όπου όπως υποστηρίζουν οι αστυνομικοί μιλούσαν με ασφάλεια χωρίς οι ερευνητές να καταλάβουν το τι λένε.
Επιπλέον δεν μπορούσαν να σχηματίσουν επαρκείς «χαρτογραφήσεις» κλήσεων μεταξύ διαφόρων υπόπτων ώστε να προσδιορίσουν πρόσωπα και διασυνδέσεις. Μάλιστα, γι’ αυτό τον λόγο – όπως λέγεται από πλευράς ΕΛ.ΑΣ – σε πρόσφατες εγκληματικές ενέργειές άγνωστα πρόσωπα είχαν επιχειρήσει να εξαφανίσουν τις συσκευές των κινητών τηλεφώνων θυμάτων εγκληματικών ενεργειών, γιατί μόνο μέσω αυτών θα μπορούσαν να διαπιστωθούν ποια κρίσιμα στοιχεία για τις δραστηριότητές τους ενδεχομένως να είχαν καταγραφεί σε Viber και Whatsapp.
Τα συστήματα που επίκειται ν’ αποκτήσουν οι ελληνικές αρχές είναι κυρίως ισραηλινών ή βρετανικών εταιρειών κι έχουν αρχικά τη δυνατότητα να καταγράφουν τον κύκλο των επαφών τηλεφωνικών συνομιλιών μέσω Viber, Whαts Αρρ κ.λπ. καθώς και το στίγμα των τηλεφώνων που πραγματοποιούν τις κλήσεις.
Ωστόσο, η προμήθεια αυτής της τεχνολογίας θα αλλάξει και τον τρόπο επικοινωνιών εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών που γνώριζαν ότι μέχρι τώρα δεν υπήρχε δυνατότητα παρακολούθησης του Viber και χρησιμοποιούσαν τις συγκεκριμένες διαδικτυακές πλατφόρμες για συνομιλίες εμπιστευτικού χαρακτήρα και για ανταλλαγή αρχείων και άλλων δεδομένων. Γεγονός που άπτεται προφανώς στοιχειωδών δικαιωμάτων ιδιωτικότητας και προσωπικών δεδομένων.