Αγροτικά : “Πλάτες” στους εκκοκκιστές για τις φετινές τιμές στο σύσπορο βαμβάκι

Μακριά από κάθε δυνατότητα βελτίωσης των διαπραγματευτικών συνθηκών μεταξύ βαμβακοκαλλιεργητών και εκκοκκιστών, έτσι ώστε να τύχει μιας καλύτερης υποδοχής φέτος από τα εκκοκκιστήρια το ποιοτικό βαμβάκι, έμεινε, καθώς φαίνεται, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως προκύπτει από τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Δευτέρας 23 Σεπτεμβρίου ο υφυπουργός Κώστας Σκρέκας με αντιπροσωπεία παραγωγών από τη Θεσσαλία.

Της αντιπροσωπείας ηγούνταν γνωστά στελέχη της Πανελλαδικής των Μπλόκων, από την πλευρά των οποίων τέθηκε μετ’ επιτάσεως η ανάγκη βελτίωσης των όρων υπό τους οποίους γίνονται οι παραδόσεις στα εκκοκκιστήρια, έτσι ώστε να μπορεί να αποτυπωθεί με ακρίβεια η ποιότητα του σύσπορου και να απολαμβάνει ανάλογης τιμής. Τονίσθηκε μάλιστα ότι το θέμα της υγρασίας για το οποίο κάνουν δειλά πλέον συζήτηση οι εκκοκκιστές δεν αρκεί και ότι θα πρέπει να επανέρθει το καθεστώς του «κυτίου», έτσι ώστε να ξέρει ο παραγωγός τι βαμβάκι παραδίδει, με ποια ακριβώς χαρακηριστικά (μήκος ίνας, makronair, λευκότητα κ.λ.π.), έτσι ώστε να έχει τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί ανάλογα την τιμή του.

Vamvaki-sygomidi

Απέναντι σε όλα αυτά, που καθίστανται πλέον όχι λεπτομέρειες αλλά η ουσία του θέματος, ο κ. Σκρέκας απάντησε ότι το υπουργείο κάνει άμεσα ενέργειες ώστε στην πόρτα του εκκοκκιστηρίου να αναγράφεται η τιμή παραλαβής του συσπόρου βάμβακος. Είναι σαφές ότι η τιμή την οποία επικαλείται ο υφυπουργός δεν έχει καμιά σημασία, από τη στιγμή που αυτή κινείται κάτω, ακόμα και από την αντιστοιχία με την διεθνή χρηματιστηριακή τιμή της μπάλας, κάτι που αναγκάζει τους παραγωγούς να οδηγούνται στη λογική των ανοιχτών παραδόσεων.

Σημειωτέον ότι αναφορικά με τον τρόπο αποτίμησης της υγρασίας ο κ. Σκρέκας παρέπεμψε στην Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος (ΔΟΒ), όταν είναι γνωστό ότι στην διεπαγγελματική δεν εκπροσωπούνται με αυθεντικό τρόπο οι βα βακοκαλλιεργητές, αντίθετα εκεί κάνουν απόλυτο κουμάντο οι εκκοκκιστές και ο σκληρός, όπως έχει αποδειχθεί, πρόεδρος της οργάνωσης Βασίλης Μάρκου.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα οι εκπρόσωποι των αγροτών, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταρισμού Πλατυκάμπου, Γιάννης Κουκούτσης,   αποφάσισαν συγκεντρωθούν εκ νέου το βράδυ της Τρίτης (8.30μ.μ.) στον Πλατύκαμπο, προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση που διαμορφώνεται και να εξετάσουν τρόπους αντίδρασης απέναντι στη κατάσταση που διαμορφώνεται.

Στα καλά νέα είναι η μικρή αύξηση της χρηματιστηριακής τιμής της Νέας Υόρκης, -τη Δευτέρα διαμορφώνονταν στα 61,23 σεντς η λίμπρα-, η μεγάλη ζήτηση που παρουσιάζει το υψηλής ποιότητας ελληνικό βαμβάκι και ο κάποιος ανταγωνισμός που αρχίζει να εκδηλώνεται μεταξύ των εκκοκκιστών για τη συγκέντρωση όσο το δυνατόν μεγαλύτερων ποσοτήτων. Αυτά είναι τα θέματα που θα πρέπει να αναλύσουν σε βάθος οι παραγωγοί και ιδιαίτερα οι διαθέτοντες μεγάλες ποσότητες σύσπορου, προκειμένου να «σπάσουν» τις κατευθυντήριες της επίπλαστης διεπαγγελματικής και να διαμορφώσουν ένα κλίμα που λέει ότι το καλό προϊόν πρέπει και να πληρώνεται ανάλογα. Άλλωστε, οι ίδιοι οι εκκοκκιστές είναι που ζητάνε για τα δικά τους  συμβόλαια με τους κλώστες διεθνώς, τουλάχιστον 5 σεντς ανά λίμπρα, πάνω από την τιμή που κινείται σήμερα το εκκοκκισμένο στα χρηματιστήρια. Γιατί να μην δώσουν με τη σειρά τους 5 λεπτά το κιλό και για το σύσπορο που παραλαμβάνουν από τους παραγωγούς;

Αφήστε μια απάντηση