ΠΟΛΙΤΙΚΗ – Καμμένος : Οι ΗΠΑ κράτησαν την Ελλάδα στο ευρώ – Τα ανταλλάγματα

Η Ελλάδα έμεινε το 2015 στην Ευρωζώνη με παρέμβαση των ΗΠΑ, αλλάζοντας γεωπολιτικά στρατόπεδο, υποστήριξε ο πρώην αρχηγός του κόμματος των “Ανεξάρτητων Ελλήνων” Πάνος Καμμένος, που ήταν τότε υπουργός Αμυνας στην κυβέρνηση Τσίπρα.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, στην πρώτη δημόσια εμφάνιση του μετά την αποχώρηση του από την πολιτική, ο πρώην κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσίασε τη δική του εκδοχή για όσα έγιναν πριν από την πολυσυζητημένη 17ωρη συνεδρίαση του Eurogroup  στις 12 Ιουλίου 2015, όταν η κυβέρνηση Τσίπρα απεδέχθη το 3ο Μνημόνιο και κράτησε την Ελλάδα στο ευρώ.
Οπως είπε, η Μέρκελ και ο Σόιμπλε είχαν αποφασίσει να εκδιωχθεί η χώρα μας από την Ευρωζώνη, παίρνοντας “βοήθεια” 80 δισ. ευρώ. Η απόφαση επρόκειτο να επικυρωθεί στο Eurogroup.
«Τότε η Ελλάδα αποφάσισε να αλλάξει γεωπολιτικά και να κάνει συμφωνία με τις ΗΠΑ», υποστήριξε ο κ. Καμμένος.
Το βράδυ της 12ης Ιουλίου ο ίδιος συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα, τον Γιάννη Βαρουφάκη και τους συμβούλους τους στον 24ο όροφο ενός ξενοδοχείου στις Βρυξέλλες, αποφεύγοντας τις αίθουσες που είχαν ετοιμαστεί για το Eurogroup και ήταν παγιδευμένες με συστήματα υποκλοπών.
. Εκεί ο τότε ΥΠΟΙΚ Γιάννης Βαρουφάκης πρότεινε να γίνει δεκτή η γερμανική πρόταση.και η Ελλάδα να βγεί από τη ζώνη του ευρώ.
Τότε, όπως αφηγήθηκε ο κ. Καμμένος, ο ίδιος ανέλαβε πρωτοβουλία και επικοινώνησε με την Αμερικανίδα ομόλογο του κ. Νούλαντ, ζητώντας να μεσολαβήσει ο Λευκός Οίκο υπέρ της Ελλάδας για να μην εκδιωχθεί από την Ευρωζώνη.
“Της είπα ότι ανλαμβάνω προσωπική δέσμευση για στρατιωτική συμφωνία με τις ΗΠΑ, που θα περιλαμβάνει επέκταση της βάσης της Σούδας, αναβάθμιση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, χρήση της βάσης ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκι από τον αμερικανικό στρατό και πρόσθετες διευκολύνσεις”, ανέφερε ο τότε υπουργός Αμυνας.
Ακολούθησαν τηλεφωνήματα του προέδρου Ομπάμα προς τον τότε πρόεδρο της Γαλλίας Ολάντ και σε άλλους Ευρωπαίπους ηγέτες. Μετά την αμερικανική παρέμβαση και αφού ακολούθησαν μαραθώνιες διαπραγματεύσεις  στο Eurogroup, επετεύχθη συμφωνία και απετράπη η αποπομπή της χώρας μας από την Ευρωζώνη – κατά την εκδοχή του κ. Καμμένου
error: Content is protected !!