Μητροπολίτης Λαγκαδά: Θα έπρεπε να υπάρχει ειδική άδεια για ατομική προσευχή

Τη δυσαρέσκειά του για το ότι δεν προβλέπεται ρητά στις άδειες εξόδου η δυνατότητα ατομικής προσευχής, εξέφρασε μιλώντας στον FOCUS FM 103.6, ο Μητρόπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, Ιωάννης.
Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Διπλός Ελληνικός» με το Στέφανο Δαμιανίδη και τον Αντώνη Οραήλογλου, τόνισε, ότι «Τα μέτρα, που ελήφθησαν από την πρώτη στιγμή είναι, ότι δεν κλείνουν οι εκκλησίες, είναι ανοιχτές για την ατομική προσευχή. Προβλέπεται έξοδος για έξοδος κατοικιδίου, όμως έχουν αφήσει απέξω το δικαίωμα εξόδου για τη μετάβαση στο ναό. Τηρουμένων των όρων, που θέτουν οι επιδημιολόγοι, θα έπρεπε να υπάρχει. Όχι να κάνουμε κάτι ενάντια στις προϋποθέσεις της μη διαδόσεως του ιού, αλλά όταν θεσμοθετούμε όρους, που αφορούν τον τρόπο συμπεριφοράς και στην έκφραση του θρησκευτικού δικαιώματος. Δεν μπορούμε να το καταργούμε μετά παραθεωρώντας», ενώ διευκρίνισε, ότι η επιλογή 4 για τις τελετές, δεν καλύπτει την ατομική προσευχή, γιατί «η τελετή προϋποθέτει παρουσία άλλων προσώπων».
«Κάποιες λέξεις δημιουργούν άσχημες προοπτικές για επίλυση θεμάτων, που η Εκκλησία δεν έχει λόγο εχθρικό προς την Πολιτεία. Παραλείψεις αυτού του είδους δε βοηθούν στο να υπάρχουν επιλύσεις των θεμάτων. Ο άνθρωπος έχει ανάγκη εξόδου από το σπίτι και όταν είναι θρησκευτική, είναι εποικοδομητική και ευεργετική για την ψυχολογία», εξήγησε ο Σεβασμιώτατος.
Για το βίντεο με κάλεσμα του Ιμάμη στην Ιεράπετρα, που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, επεσήμανε πως αν και δεν το έχει δει, είναι «απαράδεκτο να υπάρχουν αυτού του είδους οι παραβατικές συμπεριφορές», ενώ εξέφρασε την ελπίδα «να προφυλάξουμε το λαό μας από ακρότητες, που δε βοηθούν να δημιουργείται κλίμα, που ελλοχεύει κλίμα άλλης φύσεως, να φροντίσουμε να μην υπάρξει τέτοια εκδοχή. Εύχομαι το Πάσχα να το γιορτάσουμε σύμφωνα με την παράδοση των 2.000 ετών», κατέληξε ο Μητροπολίτης Λαγκαδά.