ΛΑΓΚΑΔΑΣvima : Απάντηση δημάρχου / ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΤΑΧΜΑΤΖΙΔΗ ΣΤΟΝ ΤΡΥΦΩΝΑ ΤΣΟΜΠΑΝΗ
Αξιότιμε κ. Καθηγητά, αγαπητέ Τρύφωνα,
σας χάσαμε για λίγο καιρό. Η αλήθεια είναι ότι μας έλειψε ο «κακός σας λόγος» γιατί πάντα έχετε έναν κακό λόγο για τη διοίκηση του Δήμου. Χολή, πολύ χολή για ό,τι κινείται. Μόνο για τρεις τέσσερεις νοματαίους έγραψες καλά λόγια και αυτοί είναι αποβιώσαντες. Δεν ξέρω αν ήταν εν ζωή αν θα ξέφευγαν και αυτοί από τα φαρμακερά βέλη σου. Ο λόγος σου τρομάζει, αν σκεφτεί κάποιος ότι είσαι και θεολόγος. Να είσαι καλά πάντως.
Ασφαλώς και ως δημότης μπορείς να ασκείς κριτική και να έχεις άποψη, πολύ περισσότερο ως ακαδημαϊκός. Επί παντός όμως; και εμείς μάθαμε πέντε γραμματάκια αλλά δεν έχουμε άποψη για όλα.
Αγαπητέ Τρύφωνα, επειδή είμαι ένας από τους τρεις Γιάννηδες που διοίκησαν το Δήμο τα τελευταία χρόνια, θα μιλήσω για εμένα. Δυο υποσχέσεις έδωσα προεκλογικά, να νοικοκυρέψω τα οικονομικά του δήμου και να βελτιώσω την καθημερινότητα και πρωτίστως τα οικονομικά, γιατί χωρίς οικονομική υγεία τίποτε δεν μπορείς να σχεδιάσεις και πολύ περισσότερο να πραγματοποιήσεις.
Σε κάποια στιγμή χαλάρωσης βέβαια, με εξέπληξες με τη γενναιοδωρία σου να αναγνωρίσεις ότι η σημερινή διοίκηση κάθιδρη αγωνίζεται να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα που κληρονόμησε και κοντέψαν να βουλιάξουν το Δήμο. Δικά σου είναι τα λόγια και συμφωνώ μαζί σου.
Σε ενημερώνω λοιπόν ότι μετά τα τρία και πλέον χρόνια είμαστε ένας αξιοπρεπής Δήμος. Με σφιχτή διαχείριση χωρίς σπατάλες δεν είμαστε πλέον ένας μπαταχτσής Δήμος που χρωστούσε σε όποιον μιλά ελληνικά. Γίναμε και δυσάρεστοι βέβαια γιατί όταν περικόπτεις, δυσαρεστείς, για εμάς όμως ήταν μονόδρομος.
Όταν ανέλαβα τη διοίκηση του Δήμου αγαπητέ Τρύφωνα, κανείς προμηθευτής δεν ήθελε να συνεργαστεί με το Δήμο. Γιατί άραγε; Σήμερα συμβαίνει εντελώς το αντίθετο. Γιατί άραγε; Επιπλέον ο Δήμος μας έπαψε να είναι αγαπημένος προορισμός Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και Οικονομικών Εισαγγελέων. Γιατί άραγε; Τα χρήματα του Δημότη τα σέβομαι περισσότερο και από τα δικά μου.
Μιλάς για συγκάλυψη των προηγούμενων διοικήσεων. Ποια συγκάλυψη όταν όλες οι «αμαρτωλές υποθέσεις» βρίσκονται στη δικαιοσύνη; Ασφαλώς και δεν ευθύνομαι για τις αναβολές εκδίκασης και για αυτό μπορείς να διαμαρτυρηθείς στη δικαιοσύνη. Εγώ αυτό που έκανα ήταν με νομικές διαδικασίες να διασφαλίσω τα συμφέροντα του Δήμου.
Μιλάς για το έργο που δεν έγινε στο Δήμο. Όταν χρωστάς, το πρώτο πράγμα που κάνεις δεν είναι η ανακαίνιση στο σπίτι σου, αλλά να πληρώσεις τα χρεωστούμενα και αυτό έκανα. Εγώ δεν χρέωσα το Δήμο ΟΥΤΕ ΜΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ. Χωρίς χρήματα αγαπητέ Τρύφωνα δεν πας πουθενά και χωρίς μελέτες βλέπεις το τρένο να περνά από μπροστά σου και να χάνεται. Εγώ δεν βρήκα ούτε το ένα ούτε το άλλο. Επιπλέον με οριστική δικαστική απόφαση κατά την προηγούμενη διοίκηση χάθηκε και η ετήσια χρηματοδότηση μερικών εκατομμυρίων από το ΦΟΔΣΑ.
Πάμε στα οικονομικά λοιπόν. Η ΥΚΠΑΑΠ όταν αναλάβαμε είχε 400 χιλ. ευρώ περίπου χρέος και τέσσερεις μήνες απλήρωτο το προσωπικό. Σήμερα το χρέος είναι ΜΗΔΕΝ και οι υπάλληλοι ήδη από τον πρώτο χρόνο πληρώνονται κανονικά.
ΔΗΚΕΛ. 350.000 ευρώ χρέη, συν 115.000 ευρώ από δικαστική απόφαση από το παρελθόν, σύνολο 465.000 ευρώ, καθώς και τέσσερεις μήνες απλήρωτοι υπάλληλοι. Σήμερα οι οφειλές ανέρχονται περίπου στις 60.000 ευρώ και αφορούν λειτουργικά έξοδα, ενώ το προσωπικό πληρώνεται κανονικά.
Η εν πολλαίς αμαρτίαις ΔΕΥΑΛ με τους εννέα οδηγούς για ένα όχημα και κανένα υδραυλικό ή ηλεκτρολόγο έχει εξοφλήσει όλους τους προμηθευτές από το παρελθόν μέχρι και το Νοέμβριο του 2022, ενώ τα δάνεια και οι δικαστικές αποφάσεις από το παρελθόν εξυπηρετούνται κανονικά. Να αναφερθώ σε αναθέσεις που γίνανε με το στόμα από τις προηγούμενες διοικήσεις και τις πληρώσαμε εμείς μετά από δικαστική απόφαση;
Πετύχαμε βέβαια και την απομείωση του χρέους προς τη ΔΕΗ ύψους 4,5 εκατομμυρίων χωρίς καμία επιβάρυνση των δημοτών, όταν και εσύ μαζί με άλλους διαρρηγνύατε τα ιμάτια σας ότι υποθηκεύαμε το μέλλον του Δήμου με τη διαδικασία που ακολουθήσαμε.
Διαμαρτύρεσαι για τους φουσκωμένους λογαριασμούς του νερού όταν γνωρίζεις πολύ καλά ότι αυξήθηκε υπέρογκα το κόστος της ενέργειας αλλά και των υλικών. Επιπλέον για χρόνια δεν υπήρχε τακτική καταμέτρηση.
Σε επίπεδο κεντρικού Δήμου; καθρέφτης. Δεν επιβαρύναμε το Δήμο ΟΥΤΕ ΜΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ.
Μιλάς για έργα που δεν γίνανε λες και το χρήμα ρέει άφθονο στον Δήμο αλλά είναι ανίκανη η Διοίκηση. Ο Δήμος είναι φτωχός σε έσοδα και ό,τι γίνεται, γίνεται από το υστέρημα Τρύφωνα, γι’ αυτό και δημιουργήσαμε για πρώτη φορά στα χρονικά γραφείο προγραμματισμού για να διεκδικήσουμε τις πάσης φύσεως χρηματοδοτήσεις. Ήδη έχουν εκτελεσθεί έργα 1,43 εκατομμυρίου, έχουμε ενταγμένα άλλα 7,5 εκατομμύρια και υποβληθέντα 37,6 εκατομμύρια. ΣΥΝΟΛΟ 46,6 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ.
Έργα που θα αρχίσουν να φαίνονται προσεχώς. Θυμάσαι άλλοτε ο Δήμος να διεκδίκησε τέτοιου ύψους χρηματοδοτήσεις; Επιπλέον προχωρούμε στην αντικατάσταση του δικτύου οδοφωτισμού του Δήμου με λαμπτήρες LED από όπου θα εξοικονομεί 400.000 ευρώ περίπου. Επιπλέον είναι σε εξέλιξη μελέτη για τη δημιουργία ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ που με την ολοκλήρωση του έργου ο Δήμος θα είναι αυτάρκης σε ηλεκτρική ενέργεια εξοικονομώντας περισσότερα από 2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως ώστε να μπορεί να ασκεί ανταποδοτική πολιτική προς όφελος των δημοτών. Όλα τα παραπάνω όχι με λόγια, αλλά με επίσημα έγγραφα και σε μια άχαρη περίοδο με δυο σχεδόν χρόνια πανδημίας.
Στους δήμους που αναφέρεσαι ότι γίνεται έργο υπάρχουν ΚΑΙ χρήματα ΚΑΙ μελέτες.
Χωρίς χρήματα και μελέτες μόνο ωραία λόγια μπορείς να λες.
Δεν είμαστε φυσικά άμοιροι ευθυνών, καθότι στο κομμάτι που αφορά την καθημερινότητα και λάθη έγιναν και παραλείψεις και αστοχίες, γεγονότα που ο ίδιος προσωπικά παραδέχθηκα δημοσίως. Η καθημερινή ενασχόλησή μας με τα προβλήματα του δημότη έχει σίγουρα και κακές, αλλά και καλές ημέρες τις οποίες βέβαια στο πόνημά του αποκρύπτεις για να μη χαλάσεις το γενικότερο αφήγημά σου.
Για τους Δημοτικούς Συμβούλους της διοίκησης για τους οποίους εκφράζεσαι απαξιωτικά, η απάντηση είναι ότι και οι υποψήφιοι των  παρατάξεων στις όποιες συμμετείχες στο παρελθόν δεν ήταν απόφοιτοι του HARVARD, άλλωστε οι δημότες επιλέγουν.
Κλείνοντας, σε ενημερώνω ότι κατά τη διάρκεια της δίκης μου διοίκησης δεν επέτρεψα ούτε σκιά ανομίας η καταχρηστικής διοίκησης. Ούτε χρέη ούτε «μαύρα» ταμεία.
Αγαπητέ Τρύφωνα, για να γίνουμε υγιής Δήμος χρειάζεται συνετή διοίκηση, σκληρή δουλειά και υπομονή από τους Δημότες, εκτός και αν ψάχνουμε δήμαρχο «μάγο», που δεν υπάρχει.
Αγαπητέ Τρύφωνα, αν πιστεύεις πραγματικά ότι εσύ θα τα πήγαινες καλύτερα «πεδίον δόξης λαμπρό», που έλεγε ο αείμνηστος Τάσος Χαριτωνίδης. Στις επερχόμενες εκλογές άφησε τον αναπαυτικό καναπέ της κριτικής και ζητά την ψήφο των δημοτών. Θα είμαι από τους πρώτους που θα σε στηρίξουν για το καλύτερο του Δήμου και των Δημοτών.

Το κείμενο του Τρύφωνα Τσομπάνη που δημοσιεύτηκε στο lagadas.net:

Η καλή μέρα, απ’ το πρωί φαίνεται…