ΚΟΥΦΑΛΙΑ : Θετική τοποθέτηση σε όλα τα θέματα από “ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ”

Τοποθέτηση για την ψήφισή μας στην 5/2020 Τακτική Συνεδρίαση ΔΣ

Ψηφίζουμε θετικά όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
Γενική τοποθέτηση επί όλων των θεμάτων:
Επειδή σύμφωνα με την Υπ. Αριθμ. 40 Α.Π.20930/31-03-2020 Εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών , για την εφαρμογή του κανονιστικού πλαισίου αντιμετώπισης του κορωνοϊού COVID-19, αναφορικά με την οργάνωση και λειτουργία των Δήμων, επισημαίνεται ρητά, ότι και στη συνεδρίαση δια περιφοράς όπως και στη δια ζώσης, ΔΕΝ επιτρέπεται η διατύπωση εναλλακτικών προτάσεων προς ψήφιση (εκτός από τις περιπτώσεις που αυτό προβλέπεται ρητά),
Προτείνουμε:
Κ. Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου, αν το επιθυμείτε, και πιστεύετε πως πρέπει να γίνεται διαβούλευση, πρίν μας αποστείλετε την τελική σας πρόσκληση για τακτική συνεδρίαση, να μας ενημερώνετε με τις εισηγήσεις των θεμάτων της πρόσκλησης, και με δεδομένο πως ΔΕΝ επιτρέπεται η διατύπωση και ψήφιση εναλλακτικών προτάσεων μετά, εμείς θα καλωσορίσουμε, τούτη την πρωτοβουλία σας, συμμετέχοντας έτσι και στην δυνατότητα ύπαρξης και από μέρους μας, εναλλακτικών προτάσεων.
Πιστεύουμε πως μπορούμε να βρούμε βηματισμό,
Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Δημάρχου, ψηφίζουμε ομόφωνα όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, έτσι όπως ορίζει η Υπ. Αριθμ. 40 Α.Π.20930/31-03-2020 Εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, δείχνοντας την ομόθυμη στάση μας.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ οι τοποθετήσεις μας:
ΘΕΜΑ 1: Επισυνάπτουμε αναλυτική τοποθέτηση επί της ψήφισης.
ΘΕΜΑ 2:
Πεποίθηση αλλά και στόχος όλων μας, όλων των Δημοτικών Συμβούλων, από όλες τις παρατάξεις, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, είναι η διευκόλυνση και η παροχή κάθε είδους βοήθεια στους πληγέντες Δημότες μας, και φυσικά την στήριξή τους, στις οικονομικές συνέπειες που προκαλεί το πέρασμα της πανδημίας του κορωνοϊού και από την χώρα μας.
Ψηφίζουμε ΝΑΙ στην απαλλαγή κατά 50% των επιχειρήσεων που διακόπτουν τη λειτουργία τους εντός χωρικής αρμοδιότητας του Δήμου Χαλκηδόνος από τα αναλογούντα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, ως την μόνη νόμιμη κατά την πρόσκληση πρόταση για ψήφιση στην σημερινή τακτική συνεδρίαση.
Επειδή σύμφωνα με την Υπ. Αριθμ. 40 Α.Π.20930/31-03-2020 Εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών , για την εφαρμογή του κανονιστικού πλαισίου αντιμετώπισης του κορωνοϊού COVID-19, αναφορικά με την οργάνωση και λειτουργία των Δήμων, επισημαίνεται ρητά, ότι και στη συνεδρίαση δια περιφοράς όπως και στη δια ζώσης, ΔΕΝ επιτρέπεται η διατύπωση εναλλακτικών προτάσεων προς ψήφιση (εκτός από τις περιπτώσεις που αυτό προβλέπεται ρητά), κατά συνέπεια η προς
διαβούλευση πρότασή σας για ολική απαλλαγή, δεν μπορεί να τεθεί σε ψηφοφορία στην σημερινή συνεδρίαση, γιατί :
1. Θεωρείται εναλλακτική.
2. Δεν είστε έτοιμος σήμερα, κατά την εισήγησή σας, διότι στην παρούσα φάση δεν μπορεί η Οικονομική υπηρεσία να προβεί σε εκτίμηση των διαφυγόντων εσόδων των ανταποδοτικών τελών, και αυτό θα γίνει όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση, εκτιμώντας πως δεν θα χρειαστεί παράλληλη μείωση των δαπανών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.
Σε κάθε περίπτωση, μας βρίσκει σύμφωνους για Ολική Απαλλαγή και μπορείτε οποτεδήποτε το αποφασίσετε, συμβουλευόμενος την Οικονομική Υπηρεσία και στην λογική της ανταποδοτικότητας για μια βιώσιμη λύση, όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση, σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, να το συμπεριλάβετε στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, και εμείς δηλώνουμε ρητά πως θα ψηφίσουμε θετικά.
Για τους ίδιους λόγους όπως παραπάνω, ψηφίζουμε ΝΑΙ, για τα θέματα 3 και 4
ΘΕΜΑ 3:
Απαλλαγή των επιχειρήσεων εντός χωρικής αρμοδιότητας του Δήμου Χαλκηδόνος από τα αναλογούντα τέλη για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί, εφόσον δεν κάνουν χρήση παραχωρημένου κοινόχρηστου χώρου, σύμφωνα με το άρθρο 13 του από 24-9/20-10-1958 β.δ. (Α΄ 171), λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19
ΘΕΜΑ 4:
Παράταση ή μη της προθεσμίας πληρωμής όλων των βεβαιωμένων οφειλών τρίτων προς τον Δήμο μας, και αναστολή είσπραξης δημοτικών εσόδων για την ελάφρυνση των τοπικών κοινωνιών και επιχειρήσεων, εντός χωρικής αρμοδιότητας του Δήμου Χαλκηδόνος, για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί, σύμφωνα με το πνεύμα της ΠΝΠ υπ’ αρ. 68/20-03-2020 λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.
ΘΕΜΑ 5:
Ψηφίζουμε ΝΑΙ στην ψήφιση πίστωσης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για προμήθεια σκηνής, είτε για προμήθεια μεταλλικού οικίσκου, είτε για οτιδήποτε άλλο χρήσιμο ύστερα με συνεννόηση και σύμφωνη γνώμη με το Κέντρο Υγείας.
ΘΕΜΑ 6:
Ψηφίζουμε ΝΑΙ στην Ψήφιση πίστωσης για την δημιουργία ηλεκτρονικής φόρμας στην ιστοσελίδα του Δήμου, όπου οι εθελοντές θα μπορούν να καταχωρούν τα στοιχεία τους, για υποβοήθηση στο πρόγραμμα «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»
ΘΕΜΑ 7 :
Ψηφίζουμε ΝΑΙ στην Λήψη απόφασης για την δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής για την διασφάλιση της διαφάνειας, στις διάφορες εγκρίσεις δαπανών, όσων δεν ακολουθούν την κανονική διαδικασία που προβλέπει η νομοθεσία, λόγω των έκτακτων μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19