ΚΟΣΜΟΣ  – Χαβιέρ Μιλέι: Ο πολιτικός με το αλυσοπρίονο νέος πρόεδρος της Αργεντινής – Αυτοχαρακτηρίζεται «αναρχοκαπιταλιστής»

Συνταγή Τραμπ στην Αργεντινή: Πώς ο λαϊκιστής με το αλυσοπρίονο, οπαδός της «θεραπείας σοκ», έγινε πρόεδρος

Σε πορεία βαθιάς αβεβαιότητας εισέρχεται, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, η Αργεντινή μετά τη νίκη του Χαβιέρ Μιλέι στις προεδρικές εκλογές της χώρας.

Ο ίδιος, βέβαια, ήταν προσεκτικός στις πρώτες δηλώσεις του μετά την εκλογή του, εμφανίζοντας ένα μετριοπαθές πρόσωπο και τείνοντας κλάδο ελαίας σε όποιον θέλει να μετάσχει στο σχέδιό του για την «ανοικοδόμηση» της Αργεντινής. Αλλά η χώρα της Λατινικής Αμερικής δεν έχει χρόνο για χάσιμο, καθώς ο κίνδυνος εκτροχιασμού της οικονομίας της αυξάνεται με τη συρρικνούμενη δραστηριότητα και τα συναλλαγματικά αποθέματα στην κεντρική τράπεζα, και έναν πληθωρισμό στη στρατόσφαιρα που αναμένεται να ξεπεράσει το 180% μέχρι τα τέλη του έτους.
Το εκλογικό αποτέλεσμα δίνει στον αυτοαποκαλούμενο «αναρχοκαπιταλιστή» Μιλέι την εντολή να υλοποιήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, όπως η «δολαριοποίηση» της οικονομίας της Αργεντινής και οι δραστικές περικοπές στις κρατικές δαπάνες, σε μια προσπάθεια να βγάλει τη χώρα των 46 εκατ. κατοίκων από τη ζοφερή της κατάσταση.
Φόβοι για νέα περίοδο υπερπληθωρισμού στην Αργεντινή
Ωστόσο, η θεραπεία-σοκ που υπόσχεται ο Μιλέι βάζει την Αργεντινή σε μια πορεία αβεβαιότητας, με ορισμένους οικονομολόγους να προειδοποιούν ότι η δολαριοποίηση της οικονομίας των 622 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε μια εποχή που τα διεθνή αποθέματα εξαντλούνται, θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα της Νότιας Αμερικής σε άλλη μια περίοδο υπερπληθωρισμού.
Αξιωματούχοι του ΔΝΤ κάλεσαν τη νέα κυβέρνηση της Αργεντινής να προχωρήσει σε επανεκκίνηση της οικονομίας, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για σταδιακές αλλαγές. Η διευθύντρια του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, συνεχάρη τον Μιλέι με ανάρτησή της στο X, σημειώνοντας τη βούληση του ΔΝΤ «να συνεργαστεί στενά με τον ίδιο και την κυβέρνησή του».
«Η Αργεντινή επέλεξε άλλον δρόμο», δήλωσε ο ηττημένος των εκλογών, ο απερχόμενος υπουργός Οικονομίας Σέρτζιο Μάσα, του αριστερού συνασπισμού των Περονιστών. Και κάλεσε τον Μιλέι να συναντηθεί με τον απερχόμενο πρόεδρο της χώρας, Αλμπέρτο Φερνάντεζ, για να διασφαλίσει την οικονομική και πολιτική σταθερότητα κατά τη μεταβατική περίοδο μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του στις 10 Δεκεμβρίου.
Η Πρώτη Κυρία της Αργεντινής είναι κωμικός και απίστευτη μίμος! 42 ετών, σούπερ σέξι
Το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι στην Αργεντινή επέλεξαν τη δραστική αλλαγή, αντί για τη συνέχιση της πολιτικής του Μάσα και των Περονιστών, καταδεικνύει, σύμφωνα με το Bloomberg, την αγωνία τους καθώς ο πληθωρισμός, που καλπάζει προς το 143%, ροκανίζει την αγοραστική τους δύναμη.