Η κουζίνα της ΜΟΡΦΩΣ : Το Πάσχα ξεφουρνίζει αφράτα τσουρέκια…
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
ΜΟΡΦΟΥΛΑ ΓΙΑΝΝΑΚΕΡΗ
Αν αυτό το Πάσχα… αργήσατε να αγοράσετε τσουρέκι, ή απλώς θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό, αξίζει να «πειραματιστείτε» με αυτή η συνταγή Το Πάσχα ξεφουρνίζει αφράτα τσουρέκια, κυψελωτά, με λεπτές ίνες, που κάνουν τον χώρο να μοσχοβολά αγνό παραδοσιακό βούτυρο, φρέσκο γάλα και εκλεκτό μαχλέπι και μαστίχα. Εκτός από το κλασσικό με το αμύγδαλο θα βρεις και γεμιστό με λαχταριστή σοκολάτα, που είναι πλεγμένη στο εσωτερικό του και με αυγό στη μέση.
Τα υλικά που μπορούν να ακολουθηθούν οι νοικοκυρες με τα βήματα που υπάρχουν σε αυτή τη συνταγή για παραδοσιακό τσουρέκι.
Βήμα – βήμα η διαδικασία για το λαχταριστό τσουρέκι
Η διαδικασία είναι πολύ απλή και απαιτεί μόλις λίγα λεπτά… χειρωνακτικής εργασίας.
Τα βήματα για το πασχαλινό «τσουρέκι »:
Ζεσταίνουμε το γάλα σε κατσαρολάκι, λιώνουμε το βούτυρο μέσα και τα ρίχνουμε στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή.
Για τα γλυκά καλό είναι να μετράμε τα υλικά με ακρίβεια
Προσθέτουμε στον αρτοπαρασκευαστή -αυστηρά με αυτή τη σειρά- τα δυο αυγά χτυπημένα, τη ζάχαρη, το ξύσμα, τις βανίλιες, τη μαστίχα, το μαχλέπι, το αλάτι και το αλεύρι.
Το μαχλέπι και η μαστίχα πρέπει να είναι σε σκόνη
Οι ζυγαριές τροφίμων είναι ιδιαίτερα προσιτές πλέον
Κάνουμε μια μικρή τρυπούλα στο «βουναλάκι» με το αλεύρι και εκεί βάζουμε τη μαγιά.
Η μαγιά δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με τα υπόλοιπα υλικά προ του ζυμώματος
Βάζουμε το πρόγραμμα του αρτοπαρασκευαστή για ζύμη (συνήθως διαρκεί 90 λεπτά).
Χρησιμοποιούμε το πρόγραμμα της ζύμης στον αρτοπαρασκευαστή
Οταν το πρόγραμμα πλησιάζει στο τέλος του, βράζουμε νερό σε μεταλλικό κατσαρολάκι και το βάζουμε στον πάτο του φούρνου μας, τον οποίο θερμαίνουμε στους 50 βαθμούς
Προσέχουμε να μην… ξεχειλίσει το φουσκωμένο ζυμάρι
Αφαιρούμε τη ζύμη από τον κάδο (καλό θα ήταν με αλευρωμένα γαντάκια), χωρίζουμε τη ζύμη στα δυο (ή περισσότερα κομμάτια) και πλάθουμε σε κορδόνια.
Δίνουμε το τελικό σχήμα που θέλουμε.
Απλώνουμε λαδόκολλα σε ταψί, τοποθετούμε τις ζύμες επάνω και τα βάζουμε στο φούρνο (με το κατσαρολάκι στον πάτο) για να φουσκώσουν. Τα αφήνουμε για μισή ώρα ή μέχρι σχεδόν να διπλασιαστούν.
Χτυπάμε το αυγό που έχει μείνει, αραιωμένο με λίγο νερό. Βγάζουμε το ταψί και με πινέλο αλείφουμε με το αυγουλάκι τα τσουρέκια. Ταυτόχρονα βάζουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς.
Αλείφουμε… γενναιόδωρα με το αραιωμένο αυγουλάκι
Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ και βάζουμε τα τσουρέκια στον φούρνο.
Ψήνουμε τα τσουρέκια για 30 περίπου λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν καλά