Η κουζίνα της ΜΟΡΦΩΣ : Παραδοσιακή ταραμοσαλάτα, με 5 υλικά – Η πιο νόστιμη που έχεις δοκιμάσει / Εύκολη συνταγή για λαγάνα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

ΜΟΡΦΟΥΛΑ ΓΙΑΝΝΑΚΕΡΗ 

Η ταραμοσαλάτα είναι ένα ορεκτικό που δεν λείπει από κανένα ελληνικό τραπέζι αυτές τις ημέρες.
Η συνταγή της ταραμοσαλάτας δεν είναι δύσκολη, έχει λίγα υλικά και η γεύση της είναι εγγυημένη.
Τα υλικά που θα χρειαστείς είναι ταραμάς (λευκός στην προκειμένη περίπτωση) ψωμί, ελαιόλαδο, κρεμμύδι και φυσικό χυμό λεμόνι.
Αφού ετοιμάσεις τα υλικά σου και ετοιμάσεις την αλοιφή, την αφήσει στο ψυγείο να παγώσει και τη σερβίρεις, όλοι στο σαρακοστιανό τραπέζι την Καθαρά Δευτέρα θα ενθουσιαστούν.
τα υλικά
  • 120γρ. λευκός ταραμάς
  • 180γρ. ψωμί (περίπου 8 φέτες του τοστ, μόλις αφαιρέσουμε την κόρα θα ζυγίζουν περίπου 120γρ.)
  • 1 μικρό κρεμμύδι (περίπου 60γρ), κατά προτίμηση λευκό, χοντροκομμένο
  • 5 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού
  • 130ml ελαιόλαδο (περίπου 1/2 κούπα)
Προετοιμασία:
Σε ένα μπολ βάζουμε το ψωμί με νερό ώστε να καλυφτεί και το αφήνουμε να μουσκέψει καλά. Πριν το χρησιμοποιήσουμε το στραγγίζουμε καλά να φύγουν τα νερά.
Σε ένα μίξερ τύπου “multi” (εναλλακτικά μπλέντερ), προσθέτουμε το κρεμμύδι και το χτυπάμε για να γίνει πολτός. Αν χρειαστεί με ένα κουτάλι σπρώχνουμε τυχόν άκοπο κρεμμύδι ξανά προς τις λεπίδες και ξαναχτυπάμε.
Προσθέτουμε τον ταραμά και χτυπάμε καλά να ανακατευτεί και να γίνει ομοιογενές. Βάζουμε το 1/3 από το ψωμί και χτυπάμε. Προσθέτουμε το 1/3 του λαδιού και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν το ψωμί και το λάδι. Ρίχνουμε το μισό χυμό λεμονιού, χτυπάμε να ανακατευτεί καλά. Τέλος προσθέτουμε και το υπόλοιπο λεμόνι, χτυπάμε καλά και σερβίρουμε.

Εύκολη συνταγή για λαγάνα χωρίς ζύμωμα και χωρίς μίξερ


Ταραμάς, χαλβάς, παραδοσιακή λαγάνα και χταποδάκι. Η Καθαρά Δευτέρα είναι μια ανάσα μακριά και εμείς κάνουμε τις απαραίτητες προετοιμασίες για να τιμήσουμε τα έθιμα δεόντως.
Το ελληνικό τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας είναι μια καλή αφορμή να μαζευτούμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και να απολαύσουμε στιγμές ξεγνοιασιάς και χαλάρωσης.Η μεγάλη πρωταγωνίστρια της ημέρας δεν είναι άλλη απ’ τη λαχταριστή, παραδοσιακή λαγάνα, το νηστίσιμο ψωμί και σήμα κατατεθέν της νηστείας. Εμείς βρήκαμε στην ιστοσελίδα μαγειρικές απολαύσεις μια απλή και εύκολη συνταγή για λαχταριστή σπιτική λαγάνα που θα ξετρελάνει τους φίλους και τους συγγενείς σας.
Υλικά
700γρ +100 αλεύρι γοχ (ή ό,τι αλεύρι θέλετε)
500γρ νερό (χλιαρό μέχρι 40 βαθμούς)
2 φακελάκια ξερή μαγιά η 50γρ νωπή
40γρ ζάχαρη
15γρ αλάτι
Πασπάλισμα:
300γρ σουσάμι
1κ.σ ζάχαρη
200γρ νερό
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε τα 700γρ αλεύρι και όλα τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύουμε και αφήνουμε για 45-50 λεπτά να διπλασιαστεί (μπορείτε να το κάνετε από την προηγούμενη μέρα και να το βάλετε ψυγείο).
Μετα τα 50 λεπτά απλώνετε τα 100γρ αλεύρι στον πάγκο και ρίχνετε το ζυμάρι κάνετε διπλώματα μέχρι το ζυμάρι να μην κολλάει στα χέρια (ανάλογα το αλεύρι μπορεί να χρειαστεί και λίγο παραπάνω) χωρίζετε το ζυμάρι στην μέση και δίνετε σχήμα επάνω σε μια λαδόκολλα.
Μεταφέρετε την λαδόκολλα σε ταψί αλείφετε με την ζάχαρη και το νερό και ρίχνετε το σουσάμι να κολλήσει.
Αφήνετε 20 λεπτά και ανάβετε τον φούρνο στους 200-220 βαθμούς αντιστάσεις πριν βάλετε το ταψί στο φούρνο θα πατήσετε με τα δάχτυλα σας το ζυμάρι ώστε να κολλήσει το κάτω με το επάνω μέρος. Ο χρόνος ψησίματος είναι 15-20 λεπτά ανάλογα τον φούρνο.