Η κουζίνα της ΜΟΡΦΩΣ : Γίγαντες κοκκινιστούς στο φούρνο …
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
ΜΟΡΦΟΥΛΑ ΓΙΑΝΝΑΚΕΡΗ
Μια παραδοσιακή συνταγή για γίγαντες που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους.
Οι γίγαντες είναι μια καλή επιλογή που όταν γίνονται με ωραία χυλωμένη και μελωμένη κόκκινη σάλτσα το αποτέλεσμα είναι πολύ γευστικό. Φυσικά,αν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε γίγαντες με λουκάνικα, ένα νόστιμο φαγητό που παντρεύει τα όσπρια με το κρέας.
Μυστικό για να μαλακώσουν οι γίγαντες
Κατά προτίμηση, επιλέξτε χύμα γίγαντες γιατί βράζουν πιο εύκολα και συνήθως είναι φετινής σοδειάς. Αν πάλι επιλέξετε από το εμπόριο κοιτάξτε το χρώμα τους να είναι άσπροι και όχι κίτρινοι, αλλά και το βράδυ που θα τους μουλιάσετε βάλτε μια κουταλιά μαγειρική σόδα για να βράσουν γρηγορότερα.
Από το προηγούμενο βράδυ σε μια λεκάνη ρίχνουμε τους γίγαντες μαζί με νερό για να μουλιάσουν.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε νερό και ρίχνουμε μέσα τους γίγαντες και τους αφήνουμε να βράσουμε για περίπου μία ώρα.
Σε προθερμασμένο φούρνο μεταφέρουμε τους γίγαντες (χωρίς το νερό) και βάζουμε μέσα την ντομάτα κον κασέ, τον πελτέ, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη δάφνη, τα καρότα.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, νερό και κλείνουμε με αλουμινόχαρτο όπου τα αφήνουμε όλα να μαγειρευτούν μαζί για 1 ώρα και 30 λεπτά.
Ένα τέταρτο πριν κλείσουμε το φαγητό από το φούρνο αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για να πάρουν χρώμα οι γίγαντες.
Extra tips για νόστιμους γίγαντες φούρνου
Οι γίγαντες ταιριάζουν πολύ με φέτα.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε το κον-κασέ με φρέσκιες ντομάτες προσθέτοντας λίγη ζάχαρη στην κόκκινη σάλτσα.
Επισης μπορείτε αν θέλετε να βάλετε και κόκκινη πιπεριά που χαρίζει μια πιο γλυκιά γεύση στο φαγητό.