Η κουζίνα της ΜΕΝΙΑΣ : Τρίγωνα Πανοράματος – Η αυθεντική συνταγή για να τα φτιάξετε στο σπίτι

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 

ΜΕΝΙΑ ΠΑΠΑΙΩΑΝΟΥ 

Η αυθεντική συνταγή για να φτιάξετε στο σπίτι σας το πιο αγαπημένο γλυκό της Θεσσαλονίκης, τα λαχταριστά τρίγωνα Πανοράματος

Της Σοφίας Αποστολίδου

Αν αγαπάτε τα παραδοσιακά γλυκά, τότε σίγουρα λατρεύετε τα τρίγωνα Πανοράματος. Το τραγανό φύλλο, η πλούσια κρέμα και το απολαυστικό σιρόπι δημιουργούν έναν συνδυασμό στον οποίο δύσκολα μπορεί κάποιος να αντισταθεί. Δεν είναι τυχαίο ότι τα Τρίγωνα Πανοράματος είναι το πιο διάσημο γλυκό της Θεσσαλονίκης. Και όχι άδικα.

Αν σας άνοιξε η όρεξη για Τρίγωνα Πανοράματος, τι θα λέγατε αντί να αγοράσετε να φτιάξετε τα δικά σας. Η συνταγή είναι πολύ πιο εύκολη από όσο φαντάζεστε. Εμείς πάντως σας έχουμε εξασφαλίσει την αυθεντική συνταγή και όλα τα μυστικά των ζαχαροπλαστών για να φτιάξετε στο σπίτι σας, τα πιο λαχταριστά Τρίγωνα Πανοράματος. Δοκιμάστε τα και είναι σίγουρο ότι θα θυμηθείτε τη Vwoman, όταν θα απολαμβάνετε την λαχταριστή κρέμα και τα τραγανά φύλλα των πιο νόστιμων Τριγώνων Πανοράματος που φτιάξατε εσείς.

Η ιστορία πίσω από τα Τρίγωνα Πανοράματος
Το πρώτο τρίγωνα γλυκό της Θεσσαλονίκης είχε δημιουργηθεί από ζαχαροπλαστείο που βρισκόταν στο κέντρο της πόλης και ήταν ένα τρίγωνο με σφολιάτα και γέμιση σαντιγί. Αυτό το γλυκό έδωσε την έμπνευση σε γνωστό ζαχαροπλαστείο της περιοχής του Πανοράματος να φτιάξουν και εκείνοι ένα τρίγωνο με φύλλο κρούστας, που χρησιμοποιείται στον μπακλαβά, αντί για σφολιάτα, ώστε το γλυκό να είναι πιο τραγανό. Όσο για την γέμιση, αντικατέστησαν τη σαντιγί με μία κρέμα με βάση το γάλα, την οποία τελειοποίησαν μετά από πολλές δοκιμές. Κάπως έτσι το 1956 γεννήθηκε στο Πανόραμα το πιο φημισμένο γλυκό της Θεσσαλονίκης, τα Τρίγωνα Πανοράματος.

Η συνταγή για τα Τρίγωνα Πανοράματος

Υλικά για τα τρίγωνα:
1 πακέτο φύλλο κρούστας
50 γραμμάρια φρέσκο βούτυρο, λιωμένο.

Υλικά για την κρέμα:
500 ml γάλα
100 γραμμάρια ζάχαρη
3 κρόκοι αυγών
40 γραμμάρια κορν φλάουρ
50 γραμμάρια αλεύρι
1 βανίλια
1οο γραμμάρια φρέσκο βούτυρο

Υλικά για το σιρόπι:
250 γραμμάρια ζάχαρη
150 ml νερό
1 κουταλιά της σούπας μέλι
1 ξυλάκι κανέλας
1 φλούδα λεμονιού

Εκτέλεση:
1. Πώς θα φτιάξετε τα τρίγωνα
Λιώστε το φρέσκο βούτυρο ζεσταίνοντας το σε ένα πυρίμαχο σκεύος, στο φούρνο μικροκυμάτων για 1,5 λεπτό στα 600 Watt. Εναλλακτικά μπορείτε να λιώσετε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι.
Ανοίξτε τα φύλλα κρούστας και κόψτε τα σε τρεις μεγάλες λωρίδες.
Τοποθετήστε την μια λωρίδα πάνω σε μια λαδόκολλα και αλείψτε την με το λιωμένο βούτυρο.
Στην συνέχεια, τοποθετήστε μία δεύτερη λωρίδα πάνω από την πρώτη, αλείψτε με βούτυρο και δημιουργήστε με τις δυο λωρίδες ένα τρίγωνο.
Ανοίξτε μία οπή, με ένα κουτάλι στα τρίγωνα, ώστε να τα γεμίσετε στη συνέχεια με την κρέμα.
Ψήστε τα τρίγωνα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C μέχρι να ροδίσουν.

2. Φτιάξτε την κρέμα για τα Τρίγωνα Πανοράματος
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε το γάλα με τη ζάχαρη.
Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύετε τους κρόκους των αυγών με το κορν φλάουρ και τη βανίλια.
Όταν το γάλα ζεσταθεί επαρκώς, προσθέτετε στο μπολ λίγο-λίγο το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς.
Έπειτα, επιστρέφετε το μείγμα στην κατσαρόλα και ανακατεύετε μέχρι να πήξει.
Προσθέτετε, σιγά-σιγά το αλεύρι και ανακατεύετε πολύ καλά για να μην σβολιάσει η κρέμα.
Έπειτα, αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε το βούτυρο. Ανακατεύετε καλά και το αφήνετε να κρυώσει.

3. Φτιάξτε το σιρόπι για τα Τρίγωνα Πανοράματος
Εφόσον έχετε ετοιμάσει τα τρίγωνα και την κρέμα, ήρθε η ώρα να φτιάξετε το σιρόπι.
Βάλτε σε ένα κατσαρολάκι όλα τα υλικά για το σιρόπι για βράστε καλά για περίπου 7 λεπτά.

4. Πώς θα φτιάξετε τα Τρίγωνα Πανοράματος
Εφόσον τα τρίγωνά σας έχουν κρυώσει, μπορείτε να τα βουτήξετε στο ζεστό σιρόπι και να τα αφήσετε να σιροπιαστούν καλά.
Στη συνέχεια, γεμίζετε τα τρίγωνα με την κρέμα και τα περιχύνετε με λίγο ακόμα σιρόπι για να γίνουν ακόμα πιο λαχταριστά.

Και ένα μικρό μυστικό για ακόμα πιο τέλεια Τρίγωνα Πανοράματος
Αν θέλετε τα Τρίγωνα Πανοράματος που φτιάξατε να γίνουν πραγματικά πεντανόστιμα, αφήστε τα να «ξεκουραστούν» για δύο με τρεις ώρες πριν τα καταναλώσετε, ώστε να απορροφήσουν το σιρόπι και να γίνουν ακόμα πιο απολαυστικά.