ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
ΜΕΛΙΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Οι συνταγές είναι πολλές και από σπιτικό σε σπιτικό σίγουρα διαφέρει πολύ ωστόσο έχουμε συγκεντρώσει μερικά από τα βασικά μυστικά για να βγαίνουν πάντα οι φακές πηχτές και νόστιμες.
Αν λοιπόν είστε από αυτούς που τις φακές τις θέλουν με κόκκινη σάλτσα και πηχτές, παρακάτω έχουμε 4 μυστικά που πρέπει να λάβετε υπόψιν.
Τα μυστικά για να βγαίνουν οι φακές πάντα πηχτές
Η πρώτη βράση
Αρχικά, ξεπλύνετε τις φακές σας και βράστε σε νερό ώστε να είναι πιο «βραστερές» όπως λέμε και πιο ελαφριές για το στομάχι. Αφού πάρουν μια βράση, σουρώστε και έπειτα μέσα σε κατσαρόλα που έχετε τσιγαρίσει το κρεμμύδι και το σκόρδο προσθέστε και τις φακές.
Κρεμμύδι + καρότο
Το ξερό κρεμμύδι είναι ένα βασικό συστατικό καθώς δίνει άλλη γλύκα στις φακές. Για να βγουν πιο πηχτές οι φακές, αφού τις βράσετε τσιγαρίστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο και σε ένα μπλέντερ βάλτε το καρότο, τη φρέσκια ντομάτα και τα μυρωδικά σας. Μαζί με το κρεμμύδι ρίξτε και το μείγμα του καρότου και τσιγαρίστε μαζί με τις φακές. Έπειτα ρίξτε μια κουταλιά τοματοπελτέ και μιαμισή κούπα νερό. Χαμηλώστε τη φωτιά και ρίξτε τα μπαχαρικά σας, κλείστε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήστε να βράσουν μέχρι να «πιουν» το νερό τους.
Τα μπαχαρικά
Κάθε φαγητό για να νοστιμίσει λίγο παραπάνω χρειάζεται μια μικρή έξτρα βοήθεια. Φυσικά αναφερόμαστε στα μπαχαρικά. Από τις κοκκινιστές φακές δεν μπορεί να λείπει η κανέλα, η δάφνη και το μπαχάρι. Αυτός ο συνδυασμός των τριών μπαχαρικών, εκτός όλων των υπολοίπων που θα προσθέσετε όπως αλάτι πιπέρι, πάπρικα και ό,τι άλλο θελήσετε, δίνουν στις φακές έξτρα γεύση.
Μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά
Αφήνουμε τις φακές να βράσουν στο νερό και μόλις πάρουν την πρώτη βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε. Είναι σημαντικό να βράσουν σε χαμηλή φωτιά, γιατί το έντονο βράσιμο τις τινάζει στα τοιχώματα και στο καπάκι του σκεύους και τις θρυμματίζει. Αφού έχετε βάλει όλα σας τα υλικά, τη σάλτσα, το κρεμμύδι και τα μπαχαρικά σας, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε να βράσουν αργά, ώστε, αφενός να μαλακώσουν όπως πρέπει και αφετέρου να δέσει η σάλτσα και να γίνουν πηχτές.
Συνταγή για φακές
Υλικά
• Μια κούπα του καφέ φακές
• νερό μέχρι να σκεπάσει τις φακές( περίπου 1 μισή κούπα)
• ελαιόλαδο
• 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
• 3 μεγάλες ντομάτες
• 2 καρότα
• 1 σκελίδα σκόρδου σε φέτες
• 3 φύλλα δάφνης
• 1 κ.γ. αλάτι
• 1 πρέζα πιπέρι
• 1 κ.γ. κανέλα
• 2 κ.γ. πάπρικα
• 3 μπαχάρια
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τις φακές, σκεπάζουμε με νερό και σε δυνατή ένταση τις βράζουμε για 5 λεπτά. Στραγγίζουμε τα όσπρια και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για άλλη μια φορά.
Ζεσταίνουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα ελαιόλαδο, τόσο μέχρι να απλωθεί στον πάτο, όχι να τον καλύψει όμως, και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σε ένα μπλέντερ βάζουμε το καρότο, τη φρέσκια ντομάτα και τα μυρωδικά και μόλις μαλακώσουν τα κρεμμύδια στο τηγάνι ρίχνουμε το μείγμα με το καρότο μαζί με τις φακές και ανακατεύουμε. Επειτα προσθέτουμε τον πελτέ. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά μας σε σκόνη και προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να καλυφθούν οι φακές. Προσθέτουμε τις δάφνες και τα μπαχάρια και σκεπάζουμε.
Αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για τουλάχιστον 40 με 45 λεπτά. Αν «πιουν» το νερό τους, προσθέτουμε λίγο ακόμη και αποσύρουμε από τη φωτιά μόλις τις δοκιμάσουμε και λιώνουν στο στόμα. Ιδανικά, πρέπει να έχουν πιει το νερό τους και να έχει μείνει τόσο ώστε να είναι μια πηχτή σάλτσα.