ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ – ΜΕΤΑΦΟΡΑ : ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ
Ξεφεύγουμε από την κλασική γέμιση πραλίνας και φτιάχνουμε ένα ξεχωριστό τσουρέκι γεμιστό με πάστα καρυδιού. Δεν θα μείνει μπουκιά!
Υλικά
Για τη ζύμη
-
265γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
50γρ. ζάχαρη καστανή
-
1 κουτ. γλυκού μαγιά ξερή
-
1 μεγάλο αβγό
-
85ml νερό
-
85γρ. βούτυρο αγελαδινό, σε θερμοκρασία δωματίου
-
1 πρέζα αλάτι
-
ξύσμα από ½ ακέρωτο λεμόνι
Για τη γέμιση
-
100γρ. καρύδια χοντροτριμμένα
-
65γρ. σοκολάτα με 72% κακάο
-
60γρ. βούτυρο
-
25γρ. ζάχαρη άχνη
-
15γρ. κακάο άγλυκο
-
15γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
Για το σιρόπι
-
130γρ. ζάχαρη
-
80ml νερό
-
φλούδα από ½ ακέρωτο λεμόνι
Διαδικασία
Για τη ζύμη: Βάζετε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το ξύσμα λεμονιού στον κάδο του μίξερ και ανακατεύετε για 1 λεπτό με τον γάντζο. Προσθέτετε το αβγό και το νερό και συνεχίζετε να δουλεύετε τη ζύμη για 2-3 μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά από το αλεύρι και να δημιουργηθεί μια ομοιογενής ζύμη. Προσθέτετε το αλάτι και στη συνέχεια ξεκινάτε να προσθέτετε λίγο λίγο το βούτυρο με ένα κουταλάκι του γλυκού. Περιμένετε να απορροφηθεί η πρώτη κουταλιά βουτύρου πριν ρίξετε την επόμενη. Αφού προσθέσετε όλο το βούτυρο, αφήστε το μείγμα να ζυμωθεί για 8-10 λεπτά μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και μεταξένια. Σκεπάζετε τη ζύμη με πετσέτα και την αφήνετε να φουσκώσει για 1-1½ ώρα περίπου.
Για τη γέμιση: Βάζετε τη σοκολάτα μαζί με το βούτυρο σε ένα τηγανάκι και τα λιώνετε σε χαμηλή θερμοκρασία. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε τα τριμμένα καρύδια, την ζάχαρη άχνη και το κακάο. Ανακατεύετε καλά μέχρι να δημιουργηθεί μια απαλή πάστα.
Βουτυρώνετε ελαφρά μια φόρμα για κέικ (40×10 εκ.) και στρώνετε με αντικολλητικό χαρτί. Ξεφουσκώνετε τη ζύμη με τα χέρια και με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγετε σε παραλληλόγραμμο φύλλο 38×28εκ. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170C.
Απλώνετε την πάστα καρυδιού, αφήνοντας 2εκ. περιθώριο γύρω από τη ζύμη. Πασπαλίζετε την κρυσταλλική ζάχαρη και τυλίγετε σε ρολό (από τη μακριά πλευρά). Αλείφετε με λίγο νερό την άκρη της ζύμης για να κολλήσει καλά το ρολό. Κόβετε με ένα μαχαίρι τις δύο άκρες του ρολού και κατόπιν κόβετε το ρολό κάθετα στη μέση. Τυλίγετε τις δύο λωρίδες, σταυρωτά (σαν κοτσίδα) και μεταφέρετε το τσουρέκι στη φόρμα. Σκεπάζετε με μια πετσέτα και το αφήνετε για μισή ώρα να φουσκώσει.
Ψήνετε το τσουρέκια για 25-30 λεπτά. Αν δείτε ότι παίρνει γρήγορα χρώμα, μετά τα 15 λεπτά ψησίματος, μπορείτε να σκεπάσετε με ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί.
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζετε τα υλικά για το σιρόπι και βράζετε για 3-4 λεπτά από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός. Αποσύρετε το σιρόπι από τη φωτιά και πετάτε τη φλούδα του λεμονιού.
Μόλις βγάλετε το τσουρέκι από το φούρνο, αρχίζετε να αλείφετε με ένα πινέλο, λίγο λίγο το σιρόπι μέχρι να τελειώσει όλο. Αφήνετε το τσουρέκι να σταθεί για 15 λεπτά πριν το ξεφορμάρετε.
Φωτογραφία:: Γιώργος Δρακόπουλος Food styling Olivia Webb, Ματίνα Πετρουτσά