ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ :
ΕΜΑΝΝΟΥΕΛΑ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ
Μια συνταγή για απολαυστικές, παραδοσιακές φακές στην κατσαρόλα με αρωματική δάφνη και μυρωδικά κι ένα μικρό μυστικό για να γίνουν ακόμη πιο νόστιμες. Οι φακές είναι ένα από τα πιο κλασικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, όταν στο τραπέζι το βασικό υλικό είναι τα όσπρια. Θρεπτικές και υγιεινές, οι φακές είναι ιδανική συνταγή για μια φθινοπωρινή ημέρα σαν κι αυτή. Κι ένα μικρό μυστικό… Στις φακές ταιριάζει εξαιρετικά το κύμινο!
Υλικά
400 γρ φακές ψιλές (2 φλιτζάνια περίπου)
1 μέτριο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φέτες
1 μέτριο πράσο, μόνο το λευκό τρυφερό μέρος
2 καρότα τριμμένα στο χοντρό του τρίφτη
2 ώριμες τομάτες τριμμένες στον τρίφτη
2 κ.σ πελτέ
100ml (1/2 του φλιτζάνι) ελαιόλαδο
2 κ.γ κύμινο σε σκόνη
2 φύλλα δάφνης
2 λίτρα νερό
Αλάτι και πιπέρι
Ξύδι προαιρετικά για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Βάζουμε σε κατσαρόλα 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο και το σκόρδο. Αφού μαλακώσουν προσθέτουμε το καρότο και γυρίζουμε να μαραθεί. Τέλος προσθέτουμε τον πελτέ και το κύμινο.
Προσθέτουμε τις φακές και το νερό, ιδανικά ζεστό, σκεπάζουμε και αφήνουμε τις φακές να πάρουν βράση σε μέτρια φωτιά για περίπου 25΄λεπτά
Στη συνέχεια, συμπληρώνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, την ντομάτα και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε και τα φύλλα δάφνης, σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 20 λεπτά ακόμη
Πηγή: iefimerida.gr