Η Κουζίνα της γιαγιάς : Συνταγή για κουνουπίδι ογκρατέν με τυρένια μπεσαμέλ

ΤΗΣ  συνεργάτιδας μας

ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ  ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ

Μια συνταγή για να εντάξουμε περισσότερα λαχανικά στο τραπέζι μας με λίγο πιο γευστικό τρόπο.
Βελούδινη μπεσαμέλ αρωματισμένη με μοσχοκάρυδο και μπόλικο τυράκι για γεύση θα σας κάνουν να δείτε το κουνουπίδι με άλλο μάτι. Αυτή είναι η πανεύκολη συνταγή για να τα καταφέρετε.
Αν σας απασχολεί η έντονη μυρωδιά μπορείτε να δοκιμάσετε το παρακάτω. Βάλτε στην κατσαρόλα μαζί με το κουνουπίδι μια φλούδα από λεμόνι ή μια φέτα ψωμί και θα μετριάσετε την οσμή.
Υλικά
1 μεγάλο κουνουπίδι
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
2 φλιτζάνια γάλα
Τριμμένο μοσχοκάρυδο
Αλάτι και πιπέρι
1 φλιτζάνι τριμμένο έμενταλ
½ φλιτζάνι κεφαλογραβιέρα
¼ του φλιτζανιού τριμμένη φρυγανιά
Εκτέλεση
Βάζουμε σε κατσαρόλα νερό να βράσει. Κόβουμε το κουνουπίδι σε μικρές φουντίτσες. Χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και μπλανσάρουμε το κουνουπίδι στο νερό για 5΄ λεπτά. Στραγγίζουμε και αφήνουμε στην άκρη
Βάζουμε σε βαθύ σκεύος δυο κουταλιές βούτυρο και αφού λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας ζωηρά να πάρει χρώμα. Ετοιμάζουμε έτσι το γνωστό ρου (την πάστα που θα δέσει τη μπεσαμέλ)
Προσθέτουμε το γάλα και αφήνουμε να αχνίσει, ανακατεύοντας με σύρμα διαρκώς ώσπου να δέσει η μπεσαμέλ. Θα χρειαστούν περίπου 10’ με 15 λεπτά.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο. Τέλος, συμπληρώνουμε το μισό φλιτζάνι έμενταλ και όλη την κεφαλογραβιέρα
Σε ένα πυρέξ προσθέτουμε το ένα τρίτο της μπεσαμέλ. Από πάνω προσθέτουμε το κουνουπίδι και καλύπτουμε με την υπόλοιπη μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και την τριμμένη φρυγανιά
Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε κατσαρολάκι και ραντίζουμε πάνω από το πυρέξ. Ψήνουμε στους 180oC για μισή ώρα περίπου
Related Post
Η κουζίνα της γιαγιάς : Κρουασάν γεμιστά με μήλο !

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΜΥΡΤΩ ΦΩΤΙΑΔΟΥ Η συνταγή για ένα γρήγορο πρωινό, μυρωδάτο και απολαυστικό. Θα είναι έτοιμο στο πιάτο σας σε Read more

Λαγκαδάς – Επιχειρείν : Άντλησε την έμπνευσή του από τις συνταγές της μικρασιάτισσας γιαγιάς

Άντλησε την έμπνευσή του από τις συνταγές της μικρασιάτισσας γιαγιάς του. Μάλιστα, η σπεσιαλιτέ της, το γεμιστό μελιτζανάκι τουρσί, είναι Read more

Η κουζίνα της γιαγιάς : Συνταγή για μπουκιές μαριναρισμένης φέτας -Πάναπλη, προκαλεί έκρηξη γεύσεων

Φέτα ένα τυρί, με ελληνική υπογραφή, που αγαπιέται σε όλο τον κόσμο. Και εδώ μια πανεύκολη συνταγή για πεντανόστιμες μπουκιές Read more

Η κουζίνα της γιαγιάς : Χριστουγεννιάτικο τραπέζι – Πανεύκολη και γρήγορη τυρόπιτα χωρίς φύλλο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ ΣΤΥΛΙΝΑΟΥ   Μια συνταγή της τελευταίας στιγμής για το γιορτινό τραπέζι. Καθώς σίγουρα όποιος ετοιμάζεται  για τραπέζι Read more