Η κουζίνα της ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ : Χριστουγεννιάτικο δροσιστικό γλυκό με φράουλες και κρέμα
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΑΠΑΛΕΞΑΝΔΡΗ
Μια εκπληκτική συνταγή, πρωτότυπη, για ένα δροσιστικό γλυκό ψυγείου με φράουλες. Ο,τι πρέπει για τα τραπέζια των Χριστουγέννων.
Ναι, οι φράουλες δεν είναι στην εποχή τους, αλλά πλέον βρίσκουμε φράουλες και τώρα… χριστουγεννιάτικα! Η παρακάτω συνταγή αποτελεί μια πρωτότυπη πρόταση για τα γιορτινά τραπέζια. Ενα δροσιστικό γλυκό για το κλείσιμο των συνήθως πλούσιων και πολύ λιπαρών τραπεζιών των γιορτών…
Υλικά συνταγής για χριστουγεννιάτικο γλυκό με φράουλες
750 γραμμάρια φράουλες κομμένες σε φέτες
1 φλιτζάνι μαρμελάδα φράουλα
1 φλιτζάνι χυμό από μπέρις (κράνμπερις κλπ.)
2 πακέτα σαβαγιάρ
300 ml κρέμα γάλακτος, για να την κάνουμε σαντιγί για την επικάλυψη του γλυκού στο τέλος
Για την κρέμα μασκαρπόνε βανίλια
250 γραμμ. μασκαρπόνε
3 κούπες σαντιγί που θα φτιάξουμε μόνοι μας με κρέμα γάλακτος
μισή κούπα άχνη ζάχαρη, συν λίγη έξτρα για να πασπαλίσουμε από πάνω στο τέλος
2 κουταλιές της σούπας εκχύλισμα βανίλιας.
Εκτέλεση συνταγής για χριστουγεννιάτικο γλυκό με φράουλες
Φτιάχνουμε την κρέμα μασκαρπόνε-βανίλια ως εξής: Με ένα μίξερ, χτυπάμε το μασκαρπόνε, την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια μέχρι να σχηματιστούν κορυφές (προσοχή δεν χρειάζεται να το χτυπήσουμε υπερβολικά).
Σε ένα μπολ βάζουμε την μαρμελάδα με μια κουταλιά της σούπας χυμό και ανακατεύουμε.
Εχουμε τον υπόλοιπο χυμό σε ένα διαφορετικό μπολ.
Φτιάχνουμε μια βάση σε ορθογώνιο σχήμα με τα σαβαγιάρ, τα οποία πρώτα βουτάμε στο χυμό
Βάζουμε πάνω από τα σαβαγιάρ μια στρώση κρέμας μασκαρπόνε και από πάνω μια στρώση φράουλες
Απλώνουμε από πάνω δυο κουταλιές από το μείγμα μαρμελάδας-χυμού. Βάζουμε από πάνω άλλη μια δόση κρέμας.
Στη συνέχεια βάζουμε πάλι μια στρώση σαβαγιάρ και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τις κρέμες και τις φράουλες.
Κλείνουμε με μια στρώση σαβαγιάρ.
Αφήνουμε το γλυκό για τρεις ώρες στο ψυγείο για να δέσει η κρέμα και να μαλακώσουν τα μπισκότα.
Οταν το βγάλουμε από το ψυγείο, βάζουμε τη σαντιγί, φράουλες, τη σος μαρμελάδας-χυμό λεμόνι, πασπαλίζουμε με άχνη και είναι έτοιμο για σερβίρισμα.