Η κουζίνα της ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ : Φτιάξτε μια πλούσια πιατέλα με τυριά για το κρασί σας !

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΑΠΑΛΕΞΑΝΔΡΗ 

Ένα πιάτο τυριών αποτελεί πάντα μια ιδανική επιλογή για το γιορτινό τραπέζι αλλά και για μια χαλαρή βραδιά στο σπίτι με ένα «πλούσιο» σε γεύση κρασί.

Οι πιατέλες τυριών μπορεί να είναι απλές ή περίτεχνες, ανάλογα με το πώς σερβίρονται αλλά και πόσα χρήματα θέλετε να ξοδέψετε. Οι γιορτινές ημέρες, αναμφισβήτητα, αποτελούν ευκαιρία να βάλετε στο τραπέζι σας νόστιμα αλλά και πιο «πειραγμένα» τυριά. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, πως στο πλατό δεν μπορούν να έχουν θέσει οικονομικά τυριά που δεν λείπουν από το καθημερινό μας τραπέζι. Το «μυστικό» στο πλατό τυριών, εκτός από τη γεύση, είναι και η παρουσίαση
6+1 λάθη για τα τυριά που κάνει ο καθένας - oinos

Η ώρα του πλατό τυριών

Οταν αποφασίσoυμε να δημιουργήσουμε ένα πλατό τυριών, το οποίο θέλουμε να μοιάζει σαν αυτό που σερβίρουν σε wine bars ή χαζεύουμε στο Instagram, χρειάζεται να έχουμε κατά νου κάποιες βασικές συμβουλές.

Σερβίρουμε τρεις έως έξι διαφορετικούς τύπους τυριών

Επιλέγουμε τυριά διαφορετικά σε γεύση και υφή

Ως γενική οδηγία:

Κάθε άτομο τρώει κατά μέσο όρο κάτι παραπάνω από 55 γρ. από κάθε τυρί. Εάν το πλατό βρεθεί στο τραπέζι μετά το γεύμα τότε τα γραμμάρια πέφτουν στο μισό. Αυτό θα μας βοηθήσει να προσδιορίσουμε πόσο τυρί θα αγοράσουμε για την πιατέλα.

Η παρουσίαση του πλατό τυριών

Το τυρί μπορεί να σερβιριστεί οπουδήποτε, από ένα πιάτο, έναν δίσκο ή μια πιατέλα. Ωστόσο, ένα ξύλο κοπής ή μια πιατέλα που θυμίζει μάρμαρο σίγουρα θα ξεχώριζαν.

Εάν δεν σερβίρουμε το τυρί σε κομμάτια ή φέτες, τότε χρειάζονται μαχαίρια τυριού για να μπορούν οι επισκέπτες να σερβιριστούν μόνοι τους. ]

Σε διαφορετική περίπτωση, κάθε τυρί έχει το δικό του μαχαίρι, ωστόσο, επειδή αυτό δεν είναι πάντα εύκολο, παρόμοιοι τύποι τυριών θα μπορούσαν να το μοιράζονται. Για παράδειγμα, το γκούντα και το τσένταρ θα μπορούσαν να έχουν το ίδιο μαχαίρι, αλλά σε καμία περίπτωση τα δύο αυτά τυριά δεν θα είχαν το ίδιο μαχαίρι με το ροκφόρ.
Πως Να Φτιάξετε Μια Τέλεια Πιατέλα Τυριών - oinos

Πάντως, η ειδική στο τυρί από την American Cheese Society, Veronica Pedraza, μιλώντας στο Bon Appetit, είχε τονίσει ότι το καλύτερο είναι τα τυριά να τοποθετούνται κομμένα στην πιατέλα. «Το πλατό τυριών δεν πρέπει να μοιάζει με σφαγή στο τέλος της νύχτας», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Φυσικά, δεν πρέπει να λείπει μια μαρμελάδα ή ένα τσάτνεϊ.

Ποτέ, όμως, δεν σερβίρονται με τη μαρμελάδα πάνω από το τυρί. Τα στοιχεία αυτά μπορούν να τοποθετηθούν σε όμορφα μικρά μπολάκια προκειμένου οι καλεσμένοι να τα γευτούν όπως θέλουν. Μια μαρμελάδα από ράσμπερι δημιουργεί εκρηκτικό συνδυασμό με τα τυριά.

Άλλος για cheese & wine party; - www.olivemagazine.gr

Στην Pedraza αρέσει να τοποθετεί στο πλατό τυριών μια κηρήθρα. «Οπτικά είναι εντυπωσιακή και οι άνθρωποι τρώνε πρώτα με τα μάτια τους», λέει.