Η κουζίνα της ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ : Συνταγή για αφράτη Φανουρόπιτα με λίγα υλικά

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ :

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΑΠΑΛΕΞΑΝΔΡΗ 

Η τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου έχει πάντα τη γεύση της φανουρόπιτας.

Είναι ένα νηστίσιμο, vegan κέικ που φτιάχνεται σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας και έχει μεγάλη συμβολική αξία. Κατά την παράδοση, η πίτα φτιάχνεται στη γιορτή του Αγίου Φανουρίου στις 27 Αυγούστου «για να σωθεί η μητέρα του, η οποία ήταν μία σκληρή, αμαρτωλή γυναίκα».

Με το πέρασμα των χρόνων, όμως, η παρασκευή της φανουρόπιτας συνοδεύτηκε από την να φτιάχνουμε φανουρόπιτα για να βρούμε κάτι που χάσαμε. Πολλοί, εξάλλου, συνδέουν αυτή την ιδιότητα του Αγίου Φανουρίου και της πίτας με το όνομα του Αγίου, που προκύπτει από το ρήμα «φαίνω» που σημαίνει αποκαλύπτω. Τη δύναμη που αποδίδεται στην πίτα έρχονται να ενισχύσουν και τα υλικά της, τα οποία είναι πάντοτε 7 ή 9, καθώς οι συγκεκριμένοι αριθμοί ανήκουν στους λεγόμενους ιερούς αριθμούς ήδη από την εποχή των Πυθαγορείων.Ετσι, στις 27 Αυγούστου που τιμάται ο Αγιος Φανούριος, συνηθίζεται οι νοικοκυρές να φτιάχνουν φανουρόπιτες, τις οποίες μοιράζουν στη γειτονιά αφού ευλογηθούν πρώτα από την εκκλησία. Αν λοιπόν θέλετε να σας φανερώσει ο Αγιος Φανούριος ό,τι σημαντικό αναζητάτε φτιάξτε την παρακάτω συνταγή για φανουρόπιτα και αναμείνατε για τα αποτελέσματα.

Υλικά για συνταγή φανουρόπιτας

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 ¼ φλιτζάνια φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλo
1 φλιτζάνι ζάχαρη
2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 φλιτζάνι καρύδια, ψιλοκομμένα
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής για φανουρόπιτα

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 °C και στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί μια στρογγυλή φόρμα κέικ 20-25 εκατοστών.
Σε ένα μπολ ανακατατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού, την κανέλα, το γαρύφαλλο και τη ζάχαρη, μέχρι να διαλυθεί λίγο η ζάχαρη.
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύοντας καλά, στη συνέχεια προσθέτουμε τα καρύδια και το μπέικιν πάουντερ.
Ρίχνουμε το μείγμα του κέικ στη φόρμα και ψήνουμε για 15 λεπτά.
Μειώνουμε τη θερμοκρασία στους 130 ° C και ψήνουμε για άλλα 40 λεπτά.
Αφού κρυώσει πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε προαιρετικά με παγωτό βανίλια.