Η κουζίνα της ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ : Συνταγή για ακαταμάχητα γιαπράκια -Τυλιγμένα σε λάχανο, λιώνουν στο στόμα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΑΠΑΛΕΞΑΝΔΡΗ 

Αυτή η συνταγή είναι για εκείνους που προτιμούν κάτι διαφορετικό, που ξεφεύγει από τους κλασικούς λαχανοντολμάδες.

Χοιρινό κρέας, μυρωδικά και ρύζι, τυλίγονται μέσα σε φρέσκο λάχανο και δίνουν το πιο νόστιμο αποτέλεσμα. Ένα από τα πολλά πιάτα που τελειώνουν με αυγολέμονο στην ελληνική κουζίνα και λατρεύουμε να απολαμβάνουμε.

Μερικά μυστικά της συνταγής

Τα γιαπράκια δεν έχουν κιμά, έχουν κρέας, το οποίο ωστόσο είναι ψιλοκομμένο. Αν πιστεύετε πως δεν έχετε το μαχαίρι για μια τέτοια δουλειά, ζητήστε από το χασάπη να σας το ψιλοκόψει.

Η διαδικασία με το λάχανο ακούγεται μπελαλίδικη, αλλά θα δείτε πως δεν είναι τόσο. Το μυστικό είναι να διαλέξετε ένα μέτριο λάχανο, για να μπορέσετε να το βυθίσετε σε κατσαρόλα. Μια άλλη πρακτική είναι να βάλετε το λάχανο στον ατμό.

Τέλος, όπως θα γνωρίζετε, το αυγολέμονο χρειάζεται μια ιεροτελεστία. Το μυστικό είναι να ζεστάνετε τα αυγά, προσθέτοντας σιγά, σιγά ζεστό ζωμό στο μείγμα με το λεμόνι. Δοκιμάστε να αφαιρέσετε μερικά γιαπράκι από την κατσαρόλα, για να μπορείτε να παίρνετε ζωμό με την κουτάλα.

Υλικά

1 κιλό χοιρινό κρέας χωρίς κόκκαλο

1 κούπα ρύζι γλασέ

1 ματσάκι άνηθο

4 κρεμμυδάκια χλωρά

1 πράσο

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 μέτριο λάχανο

2 αυγά

1 λεμόνι

Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε το λάχανο σε κατσαρόλα με νερό που βράζει να μαλακώσει. Καθώς γίνονται τρυφερά τα εξωτερικά φύλλα τα αφαιρούμε με τη βοήθεια ενός πιρουνιού. Απλώνουμε σε ρηχό πιάτο σε στρώσεις να κρυώσουν

Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά και με ένα καλό μαχαίρι, κόβουμε το κρέας σε μικρά κομμάτια και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε και το ρύζι

Στρώνουμε μερικά φύλλα από το λάχανο στον πάτο της κατσαρόλας (δεν μας ενδιαφέρει αν αυτά είναι σπασμένα) και ξεκινάμε το τύλιγμα. Βάζουμε δυο κουταλιές από το γέμιση στην άκρη του λάχανου και τυλίγουμε, βάζοντας τις άκρες του φύλλου προς τα μέσα.

Στρώνουμε στην κατσαρόλα με την ένωση προς τα κάτω.

Στριμώχνουμε τα γιαπράκια στην κατσαρόλα ώστε να μην ανοίξουν. Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό, το ελαιόλαδο και επιπλέον αλατοπίπερο

Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και σκεπάζουμε τα γιαπράκια με ένα πιάτο, για να μένουν κάτω από την επιφάνεια του νερού και αφήνουμε να πάρει βράση

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 40’ λεπτά τουλάχιστον. Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά με το λεμόνι και γυρίζουμε αργά, αργά, ζωμό από την κατσαρόλα χτυπώντας ζωηρά να πάρει το αυγό θερμοκρασία. Επαναλαμβάνουμε 2-3 φορές και γυρίζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα.

Καλή επιτυχία

Συνταγή για γιαπράκια με χοιρινό

www.iefimerida.gr