ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΑΠΑΛΕΞΑΝΔΡΗ
Το κοτόπουλο στο φούρνο είναι μια συνταγή κλασική και ιδιαίτερα διαδεδομένη σε κάθε ελληνικό σπίτι.
Πολλές φορές ωστόσο, οι πιο απλές συνταγές προβάλλουν τις πιο απίθανες δυσκολίες. Σε πόση ώρα είναι έτοιμο ένα ολόκληρο κοτόπουλο στο φούρνο; Πώς θα τραγανίσει η πέτσα, χωρίς να στεγνώσει το κρέας;
Μερικά μυστικά της συνταγής
1 Πασπάλισε με γενναία ποσότητα μπαχαρικών και αλατιού. Μπορεί το πιο κλασικό για την προετοιμασία ενός κοτόπουλου να είναι αλάτι και πιπέρι, αλλά θα είναι πολύ διαφορετικό το αποτέλεσμα αν δοκιμάσετε να βάλετε ψιλοκομμένο ξηρό βασιλικό, ρίγανη, θυμάρι και μαϊντανό. Μαζί με τα παραπάνω, δοκιμάστε καπνιστή πάπρικα, κόλιαντρο και αρωματικό κύμινο για να αρωματίσετε το κοτόπουλο.
-
Μπείτε κάτω από το δέρμα του κοτόπουλου. Στο εξωτερικό είναι πολύ σύνηθες να κάνουν μασάζ στο κοτόπουλο με μείγματα βούτυρου και μυρωδικών. Επιλέξτε κάτι από τα παραπάνω και αναμείξτε το με καλό βούτυρο αγελάδος. Ανοίξτε την πέτσα και περάστε τα χέρια σας (πάντα με γάντια) κάτω από το δέρμα προσπαθώντας να μην το τρυπήσετε.
Αν πάλι θέλετε – και πολύ σωστά – να μείνετε πιστοί στο ελαιόλαδο, ετοιμάστε το μείγμα σας με αυτό αντί βουτύρου. Μπορείτε να αναμείξετε μυρωδικά και λάδι σε ένα βαζάκι και να το βάλετε από βραδύς στο ψυγείο. Το ελαιόλαδο έχει την τάση να παγώνει και έτσι θα σας βοηθήσει να το «μασαζάρετε» στο κοτόπουλο καλύτερα.
-
Γεμίστε το κοτόπουλο με λαχανικά. Λεμόνι, κρεμμύδι, σέλερι, καρότα και φρέσκα μυρωδικά όπως δενδρολίβανο και θυμάρι στην κοιλιά του πουλερικού θα απελευθερώσουν αρώματά τους στο κοτόπουλο όσο ψήνεται. Την ίδια ώρα, το κρέας του θα γίνει με αυτό τον τρόπο πιο ζουμερό.
-
Βγάλτε το κοτόπουλο από το ψυγείο μισή ώρα πριν ξεκινήσετε το ψήσιμο. Έτσι θα επιτύχετε πιο ομοιόμορφο ψήσιμο. Κατά τα άλλα, επιλέξτε υψηλές θερμοκρασίες, 200 βαθμούς Κελσίου και άνω.
-
Για να είστε σίγουροι πως το κοτόπουλο έχει ψηθεί υπάρχει ένας μαθηματικός κανόνας. Χρειάζεται περίπου μισή ώρα ανά κιλό κρέατος, υπολογίζοντας να αφήσετε το κοτόπουλο 15 λεπτά επιπλέον. Για παράδειγμα, αν ένα κοτόπουλο ζυγίζει 2 κιλά, υπολογίστε 1 ώρα και προσθέστε ακόμη ένα τέταρτο της ώρας στο φούρνο.