Ενημέρωση : Με 3ωρη στάση οι Ενώσεις των δημοσιογράφων στην 24ωρη απεργία της Τρίτης

Την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου οι εργαζόμενοι στην Ενημέρωση θα συμμετέχουν μερικώς, χρονικά κατά 1/8, στην 24ωρη απεργία που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενάντια στο περίφημο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ.
Θα «στηρίξουν» δηλαδή την κινητοποίηση με τρίωρη στάση εργασίας, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 3 το απόγευμα. Προφανώς, οι συνδικαλιστές στον Τύπο έκριναν ότι το εν λόγω «αναπτυξιακό»  πόνημα της δεξιάς κυβέρνησης Μητσοτάκη, δεν επηρεάζει συνεχώς και επι 24ώρου βάσεως τα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα στο κλάδο της Ενημέρωσης, αλλά τα υπονομεύει μερικώς, δηλαδή για ένα τρίωρο. Τις άλλες 21 ώρες μάλλον όλα είναι εντάξει. Οπότε κατέληξαν στην απόφαση οι εργαζόμενοι στον Τύπο να απεργήσουν μερικώς για ένα τριωράκι, ούτε καν τετράωρο, και να αφήσουν τους άλλους εργαζόμενους που θίγονται συνεχώς για όλο το 24ωρο, να αναλάβουν δράση.
Στην ΠΟΣΠΕΡΤ μάλλον έχουν άλλη αίσθηση και συναίσθηση των πραγμάτων και προφανώς ενοχλούνται κι αυτοί συνεχώς, για όλο το 24ωρο, από την λαίλαπα που έρχεται, οπότε αποφάσισαν να πάρουν μέρος στην 24ωρη απεργία. Όπως τονίζουν «απεργούμε γιατί είμαστε ανέκαθεν απέναντι σε κάθε είδους εξωραϊσμό της νεοφιλελεύθερης βαρβαρότητας, του εργοδοτικού αυταρχισμού και της διάλυσης των εργατικών κεκτημένων».

Παραθέτουμε και την σχετική ανακοίνωση των συνεργαζόμενων Ενώσεων ολόκληρη και όχι κατά 1/8…

 • ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
 • ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
 • ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
 • ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
 • ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
 • ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
 • ENΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ
 • ΕΝΩΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2019

3ωρη ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019 (12.00-15.00)

ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, στην από 18/9/2019 συνεδρίασή τους και στο πλαίσιο της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης που έχουν κηρύξει οι Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα για την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, αποφάσισαν την κήρυξη 3ωρης στάσης εργασίας την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου και από ώρα 12.00-15.00 σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ σε όλες τις προωθούμενες παρεμβάσεις  της κυβέρνησης που υπονομεύουν διαλυτικά τις Ελεύθερες Συλλογικές Διαπραγματεύσεις και υποβαθμίζουν καίρια τη θέση και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας «δημόσιας διαβούλευσης» του Αναπτυξιακού Νομοσχεδίου, η Κυβέρνηση προωθεί ένα είδος «ανάπτυξης» που μόνο σε όφελος της κοινωνίας και των εργαζομένων δεν θα είναι. Αντιδρούμε σε κάθε προσπάθεια που στόχο έχει τον κυβερνητικό εργοδοτικό έλεγχο των σωματείων και την καταστρατήγηση των ΣΣΕ.

Η αδρανοποίηση και ουσιαστικά απαξίωση του ρόλου του Οργανισμού Μεσολάβησης Εργατικών Διαφορών (ΟΜΕΔ) καθώς και οι δυσμενείς μεταβολές που επιφέρονται για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, την υπογραφή, την εφαρμογή, την υποχρεωτικότητα και επεκτασιμότητα των ΣΣΕ είναι μερικοί μόνο από τους εμφανείς κινδύνους του νομοσχεδίου για τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Με το νομοσχέδιο ενισχύονται επίσης οι ελαστικές σχέσεις εργασίας: Προωθείται η μερική και η εκ περιτροπής απασχόληση, με τη δεύτερη να υπολογίζεται με βάση τον ετήσιο χρόνο εργασίας. Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα μπορεί ο εργοδότης και ο εργαζόμενος να «συμφωνήσουν», για ορισμένο ή αόριστο χρόνο τη μετατροπή της πλήρους σε μερική απασχόληση, καθώς και σε κάθε μορφή εκ περιτροπής απασχόληση.

Προβλέπεται επίσης υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, καθώς και «ρήτρα εξαίρεσης» από την κλαδική σύμβαση για επιχειρήσεις υπό το πρόσχημα των «οικονομικών δυσκολιών». Εγκαινιάζεται η δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, στις οποίες «νόμιμα» θα καταστρατηγείται κάθε εργατικό δικαίωμα, δίνοντας στους εργοδότες τη δυνατότητα σύναψης τοπικών συμβάσεων κάτω από τις κλαδικές.

Το νομοσχέδιο δεν αφήνει αλώβητο και το δικαίωμα στην απεργία, καθώς προωθείται  η υποχρεωτική παρουσία στη Γενική Συνέλευση ενός σωματείου του 50% + 1 των ταμειακά τακτοποιημένων μελών, προκειμένου να είναι έγκυρη η απόφαση για απεργία.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ, ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ για:

 • Άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών μνημονιακών πολιτικών
 • Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους, με ίσα δικαιώματα
 • Αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις
 • Δωρεάν δημόσια υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ασφαλισμένους
 • Άμεση εξόφληση δεδουλευμένων, όπου οφείλονται
 • Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας
 • Αποκατάσταση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων και τήρηση της υποχρέωσης των εργοδοτών για κατάρτιση και υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, χωρίς παρελκυστικές τακτικές με στόχο την αποτροπή των ΣΣΕ που τους δεσμεύουν και την υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας
 • Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, χωρίς κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό στην άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, με κυρίαρχο το δικαίωμα της αυτοτελούς διεκδίκησης συλλογικών διαπραγματεύσεων και το δικαίωμα της απεργίας
Τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ καλούν όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν δυναμικά στην 3ωρη στάση εργασίας (12.00-15.00) την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου. Εξαιρούνται οι συνάδελφοι που θα καλύψουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

 ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ

   

  Αφήστε μια απάντηση

  error: Content is protected !!