δΗΜΟΣ  Χαλκηδόνος / Στ. Αναγνωστόπουλος: “Η εμποροπανήγυρη δεν ανήκει σε κανέναν. Ανήκει στην παράδοση και την ιστορία των Κουφαλίων”

Για πρώτη φορά στο χρονικό της θητείας του ο δήμαρχος Χαλκηδόνος απάντησε  με μία μακροσκελή επιστολή  … σε επίκαιρο θέμα της  επικαιρότητας  : “Η ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΗ “
Κατι είναι και αυτό … !!!

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

ΣΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΟΥΦΑΛΙΩΝ

‼️Με επιστολή του ο Δήμαρχος Χαλκηδόνος, Σταύρος Αναγνωστόπουλος απαντά στην ανακοίνωση του Τοπικού Συμβουλίου Κουφαλίων αναφορικά με τις εκδηλώσεις της εμποροπανήγυρης Κουφαλίων 2022.
‼️Στην επιστολή του ο κ. Αναγνωστόπουλος παραθέτει αναλυτικά τα γεγονότα και όσα διαδραματίστηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα για τον προγραμματισμό των εκδηλώσεων της εμποροπανήγυρης των Κουφαλίων 2022 προκειμένου να γίνει κατανοητό από όλους τους δημότες το τι συνέβη.
‼️“Αναγκάζομαι με αφορμή σχετική ανακοίνωση της προέδρου και του Τ.Σ. Κουφαλίων, να παρέμβω, διότι και αυτή τη φορά έχουν ξεπεράσει τα όρια και είτε συνειδητά, είτε λόγω του λήθαργου της απραξίας στον οποίο βρίσκονται, ψεύδονται (εξαιρούνται τυχόν μέλη του Τοπικού Συμβουλίου που ενδεχομένως δεν έχουν την ίδια άποψη, καθότι όλες οι συνεννοήσεις έγιναν αποκλειστικά και μόνο με την παρουσία της κ. Γκαλιπίδου και του κ. Γκορίδη, χωρίς να υπάρχει καμία σχετική επίσημη απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου)”, αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Αναγνωστόπουλος.
‼️Όπως τονίζει ο κ. Αναγνωστόπουλος “η εμποροπανήγυρη και η κάθε πανήγυρη δεν ανήκει σε κανένα δήμαρχο και σε καμιά πρόεδρο. Ανήκει στην παράδοση και την ιστορία του τόπου μας”. “Οι σύλλογοι δεν χορεύουν και δεν τραγουδούν ούτε για τον δήμαρχο, ούτε για την πρόεδρο. Χορεύουν και τραγουδούν για τη διατήρηση της παράδοσης, για τη μνήμη των προγόνων τους και για την ιστορία και τους κατοίκους του τόπου τους”, σημειώνει ο Δήμαρχος Χαλκηδόνος.
📌Αναλυτικά η επιστολή του Δημάρχου Χαλκηδόνος:
“Έχω αναφέρει και στο παρελθόν, ότι αποφεύγω να σχολιάζω ανακοινώσεις ή απόψεις Τοπικών Συμβουλίων. Θεωρώ ότι ως διακριτά όργανα έχουν την ευθύνη των όποιων αποφάσεων και προτάσεών τους και κρίνονται γι αυτές. Αποφάσεις όμως που παίρνονται με επίσημο τρόπο και προτάσεις που κατατίθενται εγκαίρως και επισήμως. Κάτι το οποίο το Τοπικό Συμβούλιο Κουφαλίων δεν έπραξε ποτέ και δεν τόλμησε ποτέ να καταθέσει επίσημα προς τη Διοίκηση του Δήμου Χαλκηδόνος, αν και τους ζητήθηκε μετ’ επιτάσεως, ακόμα και την τελευταία στιγμή.
Αναγκάζομαι όμως, με αφορμή σχετική ανακοίνωση της προέδρου και του Τ.Σ. Κουφαλίων, να παρέμβω, διότι και αυτή τη φορά έχουν ξεπεράσει τα όρια και είτε συνειδητά, είτε λόγω του λήθαργου της απραξίας στον οποίο βρίσκονται, ψεύδονται (εξαιρούνται τυχόν μέλη του Τοπικού Συμβουλίου που ενδεχομένως δεν έχουν την ίδια άποψη, καθότι όλες οι συνεννοήσεις έγιναν αποκλειστικά και μόνο με την παρουσία της κ. Γκαλιπίδου και του κ. Γκορίδη, χωρίς να υπάρχει καμία σχετική επίσημη απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου).
Ας παραθέσουμε λοιπόν τα γεγονότα, ώστε να γίνει κατανοητό τι συνέβη.
Κατ’ αρχήν στην 23η/2022 συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, που έγινε την Τρίτη 26/7/2022, φέραμε ως Διοίκηση εισήγηση και ψηφίσαμε πίστωση 7.000€, για την πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Κοινότητα Κουφαλίων (για πρώτη φορά στα χρονικά της Εμποροπανήγυρης υπήρξε τέτοια πίστωση για εκδηλώσεις), παρόλο που δεν υπήρχε καμία επίσημη πρόταση και κανένα ενδιαφέρον από το Τοπικό Συμβούλιο, αν και είχε ενημερωθεί από την περίοδο της ΑΝΤΡΙΑΔΑΣ ακόμα, ώστε να καταθέσουν εγκαίρως τις προτάσεις τους.
Κάτι βέβαια που έκαναν τα Τοπικά Συμβούλια και Σύλλογοι, άλλων Κοινοτήτων (Γέφυρα, Αγχίαλος, Άδενδρο, Άγιος Αθανάσιος), οι οποίοι χρηματοδοτούνται και συνδιοργανώνουν με το Δήμο Χαλκηδόνος τετραήμερα μεγάλων εκδηλώσεων, αυτό το διάστημα. Όπως επίσης από το Πάσχα κι έπειτα, που άνοιξαν οι εκδηλώσεις, έχουν διοργανωθεί έως τώρα με μεγάλη επιτυχία, σε όλες τις Κοινότητες του Δήμου μας (εκτός της Κοινότητας Κουφαλίων), δεκάδες εκδηλώσεις και πανηγύρεις, με χιλιάδες επισκεπτών. Σε όλες τις παραπάνω εκδηλώσεις υπήρξε άψογη συνεργασία της Διοίκησης του Δήμου με τα Τοπικά Συμβούλια, τα οποία βέβαια ασχοληθήκαν υπεύθυνα και έγκαιρα για την προετοιμασία των εκδηλώσεων, σε πλήρη αντίθεση με τη διοίκηση του Τοπικού Συμβουλίου Κουφαλίων, η οποία βρίσκεται σε πλήρη απραξία.
Στην ανυπαρξία επομένως ενδιαφέροντος και προτάσεων από το Τοπικό Συμβούλιο και μπροστά στον κίνδυνο να χαθεί ο χρόνος που απαιτούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες αναθέσεων υπηρεσιών, πήραμε ως Διοίκηση την πρωτοβουλία και καλέσαμε τον κ. Ηλία Βελλή, διοργανωτή καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, συνδημότη μας και καταξιωμένο μουσικό, ώστε να οργανώσουμε ένα πλαίσιο καλλιτεχνικών παραστάσεων και με συνδυασμό των εκδηλώσεων των τοπικών συλλόγων που ήρθαμε σε επαφή, να προκύψει ένα αξιόλογο θέαμα πολλών ημερών, που θα ζωντάνευε και πάλι την Εμποροπανήγυρη, ύστερα από την απραξία δύο ετών, λόγω Covid.
Καταλήξαμε επομένως (αρχές Αυγούστου) στο παρακάτω πρόγραμμα εκδηλώσεων διάρκειας έξι ημερών:
1. Παρασκευή 26/8: Μουσική παράσταση του Βασίλη Ισπυρούδη με τοπικούς μουσικούς
2. Σάββατο 27/8: Παιδική παράσταση “Καραγκιόζη” με τον Αγάπιο Αγαπίου και ζωντανή μουσική και επίδειξη από Αθλητικό Σύλλογο “Αξιός”
3. Κυριακή 28/8: Πολιτιστικός Σύλλογος “Μακεδονία” και συναυλία Γεράσιμου Ανδρεάτου
4. Δευτέρα 29/8: Πολιτιστικός Σύλλογος Καβακλί και παραδοσιακή βραδιά με την Μαρίνα Ζωγράφου
5. Τρίτη 30/8: Συναυλία από το “Μπαλκόνι των Αστεριών’’ με τη Φιλαρμονική Αλιστράτης
6. Τετάρτη 31/8: Μουσική εκδήλωση του Ομίλου Αντισφαίρισης Κουφαλίων
Μετά από αυτόν τον προγραμματισμό, εμφανίζονται επιτέλους οι εκπρόσωποι του Τοπικού Συμβουλίου (κ. Γκαλιπίδου και κ. Γκορίδης) και ζητούν ενημέρωση για τις εκδηλώσεις. Λαμβάνοντας γνώση του παραπάνω προγραμματισμού, απαίτησαν επιτακτικά και εμμονικά στη θέση του καλλιτέχνη Γεράσιμου Ανδρεάτου να γίνει συναυλία με τους Γιώργο Παπαχρηστούδη και Φωτεινή Δάρρα, διαβεβαιώνοντάς μας ότι αυτό θα γινόταν με το ίδιο κόστος με τον Ανδρεάτο (δηλαδή περίπου στα 3.300€ συμπεριλαμβανομένων όλων των εξόδων μουσικών, τραγουδιστών, ήχου, φωτισμού, μεταφορικά κλπ.)
Τους ανέφερα ότι εφόσον γινόταν έτσι δεν είχα καμία αντίρρηση και γι αυτό άλλωστε προχωρήσαμε και στην αποστολή πρόσκλησης για υπογραφή σύμβασης, προς τον κ. Παπαχρηστούδη. Οι υπερβολικές όμως απαιτήσεις που υπήρξαν στη συνέχεια στο θέμα των ηχητικών εγκαταστάσεων και του φωτισμού, εκτίνασσαν το κόστος της συναυλίας σχεδόν στο ύψος των 5.300€. Έτσι ενώ ξεκινήσαμε από μια “αφιλοκερδή συναυλία’’, φτάσαμε τελικά σε ένα κόστος 5.300€, το οποίο αν δινόταν θα ακύρωνε πολλές από τις άλλες εκδηλώσεις που είχαν σχεδιαστεί και θα περιόριζε τις ημέρες της Εμποροπανήγυρης.
Παρόλα ταύτα, επειδή υπήρχε ανεξήγητη εμμονή του Τοπικού Συμβουλίου με τη συγκεκριμένη συναυλία, τους ζήτησα να μου προτείνουν γραπτώς με απόφαση τους, ποιες περικοπές θα γινόταν στις εκδηλώσεις. Προφορικά μου ανέφεραν ότι δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι για τα παιδιά και ότι πλέον οι παραστάσεις Καραγκιόζη είναι παρωχημένες, όπως επίσης και η μουσική παράσταση του Βασίλη Ισπυρούδη με τοπικούς μουσικούς δεν είναι κάτι αξιόλογο που συνάδει με την περίσταση, οπότε όλα αυτά να μη γίνουν. Ακόμη κι έτσι δεν καλυπτόταν όλα τα έξοδα των υπόλοιπων εκδηλώσεων μόνο με την επιχορήγηση του Δήμου, μιας και δεν υπήρχε από το Τοπικό Συμβούλιο πρόθεση αναζήτησης και κάποιων τοπικών χορηγών, όπως κάνουν άλλωστε σε όλες τις υπόλοιπες Κοινότητες του Δήμου μας, τα άλλα Τοπικά και διοργανώνουν εκδηλώσεις.
Δεν τόλμησαν ποτέ όμως να μου φέρουν μια επίσημη απόφασή τους, λόγω της έλλειψης του θάρρους να αναλάβουν την ευθύνη του περιορισμού των εκδηλώσεων. Αντ’ αυτού ξεκίνησε από τους ίδιους και τα “παπαγαλάκια’’ τους, μία πρωτοφανής “ανθρωποφαγία’’ και μια σπίλωση ανθρώπων και συνειδήσεων, στοχοποιώντας αδιακρίτως καλλιτέχνες, επαγγελματίες, τη διοίκηση του Δήμου, ακόμα και ανθρώπους που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, ξεπερνώντας κάθε όριο ανθρωπιάς, ηθικής και πολιτισμού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αποσύρουν τις προτάσεις συνεργασίας τόσο ο κ. Παπαχρηστούδης, όσο και ο κ. Βελλής.
Ξεπερνώντας τα παραπάνω και θέλοντας να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, έστω την ύστατη στιγμή, συμφώνησα το βράδυ του Σαββάτου 20/8, με παρέμβαση του κ. Βασιλειάδη από το “Μπαλκόνι των Αστεριών’’, ο οποίος μίλησε με εκπρόσωπο του Τοπικού Συμβουλίου και τον κ. Βελλή, να συναντηθούμε το πρωί της Κυριακής 21/8 στο Δημαρχείο, ώστε να προχωρήσουμε εκ νέου. Η συνάντηση αυτή δεν έγινε ποτέ, διότι νωρίς το πρωί της Κυριακής, ο κ. Βασιλειάδης με ενημέρωσε ότι κανένας δεν επικοινώνησε μαζί του και δεν έχει νόημα μια συνάντηση που δεν θα ήταν παρούσα και η κ. Γκαλιπίδου, ενώ ταυτόχρονα μου δήλωνε ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν ήταν δυνατή η συμμετοχή του συλλόγου του.
Μια νέα προσπάθεια έκανα τη Δευτέρα 22/8, όπου παρόλη την αδιαφορία του Τοπικού Συμβουλίου, επικοινώνησα με την κ. Γκαλιπίδου και ζήτησα τη συνεργασία της, έστω και την τελευταία ώρα. Απολύτως προσχηματικά και ψευδόμενη, μου απάντησε το μεσημέρι της Τετάρτης 24/8, ότι “ήρθε σε επικοινωνία με όλους τους συμμετέχοντες και παρά τις ύστατες προσπάθειες και πιέσεις τελικώς υπήρχε άρνηση από την πλευρά τους, λόγω της εμμονικής παρέμβασης και του άστοχου τρόπου διαχείρισης του Δημάρχου σε σχέση με τη διεξαγωγή των εκδηλώσεων’’.
Κάτι βέβαια που αποδείχθηκε τελείως ψευδές και αναληθές, εφόσον μετά από άμεση επικοινωνία μου με τους εν λόγω συλλόγους, δηλ. Πολιτιστικός Σύλλογος “Το Καβακλί’’, Πολιτιστικός Σύλλογος “Μακεδονία’’, Αθλητικός Σύλλογος “Αξιός’’, Όμιλος Αντισφαίρισης Κουφαλίων, με διαβεβαίωσαν ότι συμμετέχουν κανονικά στις εκδηλώσεις της Εμποροπανήγυρης, απέχοντας από μικροπολιτικά παιχνίδια και βέβαια τους αξίζουν συγχαρητήρια για την υπεύθυνη αυτή στάση τους, απέναντι στην παράδοση, την ιστορία του τόπου και τους κατοίκους του. Διότι γι αυτά συμμετέχει ο καθένας σε μία πανήγυρη. Ούτε για προσωπική προβολή, ούτε για προσωπικά οφέλη, ούτε για το ποιος είναι Δήμαρχος, παρά μόνο για να τιμήσει τον τόπο του και τίποτε άλλο.
Η ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΗ ΚΑΙ Η ΚΑΘΕ ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟ. ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ.
ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΔΕΝ ΧΟΡΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ, ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ.
ΧΟΡΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΓΙΑ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΤΟΥΣ.
ΚΑΛΗ ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΗ 2022
Με εκτίμηση
Ο Δήμαρχος Χαλκηδόνος
Σταύρος Αναγνωστόπουλος”