Δήμος Δέλτα – Γιάννης Ιωαννίδης: Θα συνεχίσουμε τις πιέσεις για να σταματήσουμε την ερήμωση της Δυτικής πλευράς της Θεσσαλονίκης

Αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ κατέθεσε ο Δήμος Δέλτα μαζί με τον Δήμο Κορδελιού -Ευόσμου κατά της απόφασης του ΥΠΕΝ (ΦΕΚ 20/8/20) για το χωροταξικό Κ. Μακεδονίας και ειδικότερα της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

«Προσφύγαμε στο ΣτΕ ως ύστατη λύση ακύρωσης των διατάξεων της Υπουργικής Απόφασης που αν εφαρμοστούν θα προκαλέσουν επιπλέον ερήμωση της Δυτικής Θεσσαλονίκης και θα συμβάλλουν στην αλματώδη αύξηση της ανεργίας στην περιοχή μας. Πρέπει να επικρατήσει η λογική και η νομιμότητα της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή οδηγία δεν επιβάλλει κανένα εμπόδιο για οικοδομική και επιχειρηματική δραστηριότητα εκτός των ορίων των εγκαταστάσεων υψηλής όχλησης στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Είναι γνωστό ότι η δυτική Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε υποβάθμιση από την επενδυτική ερήμωση. Η διόρθωση της υπουργικής απόφασης που καταρχάς δεν έχει οικονομικό κόστος, θα φέρει πνοή ανάπτυξης στην περιοχή», τονίζει ο δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης και προειδοποιεί με κλιμάκωση των αντιδράσεων έως ότου διορθωθούν οι ασάφειες της υπουργικής απόφασης.

Οι δύο Δήμαρχοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης Γιάννης Ιωαννίδης και Κλεάνθης Μανδιαλιανός με την προσφυγή τους ζητούν την διοικητική διόρθωση του χωροταξικού σχεδίου της Δυτικής Θεσσαλονίκης και επισημαίνουν ότι επιβάλλεται να αρθούν τα όποια παράνομα χωροταξικά εμπόδια των κύκλων ερήμωσης, με πρόφαση την Σεβέζο ΙΙΙ, εκτός των ορίων των εγκαταστάσεων υψηλής όχλησης στη δυτική Θεσσαλονίκη. Υποστηρίζουν ότι καταστρέφεται με ερήμωση επιλεκτικά μόνο η δυτική Θεσσαλονίκη και υπογραμμίζουν ότι είναι υποχρεωτικό να τηρηθεί η νομιμότητα της αρμόδιας Διεύθυνσης Σεβέζο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία προέδρευε ο Ζαν Κλώντ Γιούνκερ, καθώς και της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής που αποτύπωσε την ίδια άποψη.

Αναλυτικότερα τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η αρμόδια επιστημονική επιτροπή της Βουλής κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, δεν υπάρχουν περιορισμοί εκτός των ορίων των δεξαμενών, σε βάρος του αστικού ιστού για σχολεία, ξενοδοχεία, κέντρα υγείας και επιτρέπονται επενδύσεις και άδειες οικοδόμησης.

Παράλληλα στην ίδια προσφυγή επισημαίνεται η ανάγκη λήψης μέτρων ασφαλείας και περιβαλλοντικής προστασίας από την υψηλή όχληση βάσει της Σεβέζο ΙΙΙ που ισχύει από το 2012. Ενώ τίθενται δύο ερωτήματα: 1) Αν επιβλήθηκαν τα μέτρα των άρθρων 5 και 19 της οδηγίας Σεβέζο ΙΙΙ. 2) Αν απομακρύνθηκαν τα επικίνδυνα στοιχεία.

Είχε προηγηθεί επιστολή των δύο Δημάρχων Δέλτα και Κορδελιού Ευόσμου, προς τους υπουργούς και τους υφυπουργούς Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης τον περασμένο Φεβρουάριο με αφορμή τη διαβούλευση του χωροταξικού σχεδίου ενώ ακολούθησε ακόμη μια επιστολή τον Απρίλιο του 2020, που υπέγραφαν 7 Δήμαρχοι, 8 βουλευτές, 4 ευρωβουλευτές, 5 μεγάλοι οικονομικοί φορείς και εκατοντάδες επιχειρήσεις με χιλιάδες εργαζόμενους και ενώσεις πολιτών.

Στις δύο επιστολές ζητούνταν απαρέγκλιτα οι διορθώσεις στην υπουργική απόφαση για το Περιφερειακό Χωροταξικό Κ. Μακεδονίας με καθαρή άρση των όλων περιορισμών δόμησης εκτός των ορίων των εγκαταστάσεων υψηλής όχλησης στη Δυτική Θεσσαλονίκη ενώ τονίζονταν ότι οι ασάφειες και η σύγχυση που προκύπτουν από την εν λόγω υπουργική απόφαση ευνοούν την συνέχιση της ερήμωσης της Δυτικής Θεσσαλονίκης και ζητούνταν να ακολουθηθούν οι σαφείς οδηγίες της Κομισιόν. Οι επιστολές δεν στάθηκαν ικανές για να διορθώσουν το πρόβλημα, με αποτέλεσμα οι δύο Δήμαρχοι να κάνουν χρήση του δικαιώματος τους και να προσφύγουν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Διοικητικό Δικαστήριο, στο Συμβούλιο της Επικρατείας.