Αγ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ : Επισκέψιμος είναι ο μονοθάλαμος Μακεδονικός τάφος

Αρκετοί είναι οι επισκέπτες στον Μακεδονικό τάφο του Αγίου Αθανασίου, που είναι ανοιχτός για το κοινό σε συγκεκριμένες ημέρες, απέχοντας ουσιαστικά 20 χιλιόμετρα δυτικά της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για μνημείο χρονολογούμενο στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα και διατηρούμενο σε εξαιρετική κατάσταση, όσον αφορά τις τοιχογραφίες και τα εντυπωσιακά χρώματα.
Στην πραγματικότητα ο χώρος στον Άγιο Αθανάσιο περιλαμβάνει ένα πόλισμα στον τραπεζοειδή λόφο, έξω από τη Γέφυρα. Το συγκεκριμένο πόλισμα είχε κι άλλους τάφους, που βρέθηκαν συλημένοι. Η ανασκαφή έγινε την άνοιξη του 1994.
Στη Μακεδονική γη
Επισκέψιμος είναι ο μονοθάλαμος Μακεδονικός τάφος. Η πρόσοψή του είναι καλυμμένη με τοιχογραφίες και στη στενή ζωφόρο πάνω από το άνοιγμα του τάφου ξετυλίγεται μια πολυπρόσωπη σκηνή συμποσίου. Ευδιάκριτα μπορεί κανείς να δει έξι συμποσιαστές σε ανάκλιντρα, την αυλητρίδα που παίζει μουσική, όπως και τον οινοχόο που σπεύδει να περιποιηθεί τους συνδαιτυμόνες.
Από αριστερά πλησιάζουν τρεις έφιπποι άνδρες και οι πεζοί συνοδοί τους, με σκεύη γεμάτα κρασί, συνεισφορά στο συμπόσιο που κατά τα φαινόμενα εκτυλίσσεται στον υπαίθριο χώρο μιας πολυτελούς οικίας. Στο δεξιό τμήμα της στενής ζωφόρου διακρίνονται καθαρά οκτώ νέοι άνδρες, που παρακολουθούν τα δρώμενα και συνομιλούν μεταξύ τους.
Τα στοιχεία του οπλισμού και της ενδυμασίας τους, ιδιαίτερα οι μακεδονικές ασπίδες και το χαρακτηριστικό κάλυμμα της κεφαλής, η περίφημη καυσία, δηλώνουν πως πρόκειται για αξιωματούχους του μακεδονικού στρατού, επιβεβαιώνοντας παράλληλα πως η σκηνή διαδραματίζεται στη Μακεδονική γη.
Οι φρουροί
Το θυραίο άνοιγμα του τάφου πλαισιώνεται από δύο άντρες με μακριές σάρισες, που τυλιγμένοι σε χλαμύδες στέκουν σιωπηλοί στην είσοδο, σαν άγρυπνοι φρουροί του επιφανούς νεκρού. Πάνω από τα κεφάλια τους απεικονίζονται δύο ασπίδες με παραστάσεις, στα αριστερά ένα γοργόνειο (κεφάλι της Μέδουσας) και στα δεξιά ο φτερωτός κεραυνός του Δία.
Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί πως αυτή η αναπαράσταση με τον κεραυνό του Δία επιλέχθηκε ως σήμα του δημοτικού διαμερίσματος Αγίου Αθανασίου.
thessaloniki, agios athanasios, makedonikos tafos, arxaia
Υψηλόβαθμος βαθμοφόρος
Το μοναδικό αυτό μνημείο υπήρξε τελευταία κατοικία ενός υψηλόβαθμου Μακεδόνα, ενός στρατηγού-εταίρου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπως δηλώνει και ο σιδερένιος οπλισμός που βρέθηκε στο εσωτερικό του τάφου και συναρμολογήθηκε από δεκάδες θραύσματα. Ο τάφος βρίσκεται σε βάθος 9 περίπου μέτρα από την επιφάνεια του εδάφους και με τον πολύ καλό εξαερισμό, διατηρείται σε άριστη κατάσταση.
Από την άλλη μεριά, αρκετή είναι η δουλειά που επιβάλλεται να γίνει στον περιβάλλοντα χώρου του μνημείου. Οι κάτοικοι του χωριού προσδοκούν από τη νέα δημοτική αρχή του δήμου Χαλκηδόνας να μεριμνήσει για τα δέοντα