Άρθρο ΠΑΡΈΜΒΑΣΗ : Η “πληγή” που λέγεται ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ στο δήμο Χαλκηδόνος

ΤΟΥ : ΛΟΥΚΑ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗ  (Εκπαιδευτικός)

Δήμος Σαρωνικού: Παρεμβάσεις σε 24 παιδικές χαρές για την ασφάλεια ...

 Π ριν 3 χρόνια (2017) ήμουν πρόεδρος στη ΔΚ Γέφυρας και μου στέλνει ένα φάκελο ο τότε δήμαρχος κ. Τσουκνιδάς. Μου έλεγε ότι έπρεπε να ξηλωθούν όλες οι παιδικές χαρές στο Δήμο μας (104 σύνολο), μαζί και της Γέφυρας. Το ψάχνω λίγο και διαπιστώνω ότι και ο νόμος του 2014 αλλά και οι παραινέσεις των διαφόρων Υπηρεσιών (ακόμη και της δικής μας Τεχνικής Υπηρεσίας) δεν μιλούσαν για ξήλωμα, αλλά για πιστοποίηση και συμμόρφωση προς τις νέες διατάξεις.
Τους το λέω και κάνω ένα αγώνα να μην πάμε σε ξήλωμα. Αλλά τελικά εκείνη η διοίκηση αποφάσισε και «εγκλημάτησε» σε πολιτικό επίπεδο, προχωρώντας σε γενικό ξήλωμα όλων των παιδικών χαρών, «σφάζοντας και μαχαιρώνοντας» αδιακρίτως. Ενώ μπορούσε να κάνει λειτουργικές παρεμβάσεις και επιδιορθώσεις. Άλλωστε χρήματα υπήρχαν στο ταμείο.
Και στη συνέχεια άλλο τραγικό λάθος. Συμφώνησαν με τον ΤΑΠ να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή 27 νέων παιδικών χαρών από κονδύλιο 1.000.000 € που θα διέθετε η εν λόγω εταιρεία. Περίπου 40.000 € δηλαδή η κάθε παιδική χαρά !!!!  Μάλιστα. (Άλλη πολιτικά «εγκληματική» απόφαση αυτή. Αντί να διαθέσουν το ποσό αυτό σε αγορά μηχανημάτων που τόσο πολύ έλειπαν και λείπουν στο Δήμο μας, αυτοί διάλεξαν να το κάνουν παιχνίδια).
Και φυσικά ο Λουκάς ο Ευσταθιάδης που τους τα φώναζε όλα αυτά και αντιδρούσε μέσα στα συμβούλια και στις προσυνεδριάσεις της παράταξης, διαγράφτηκε για τη στάση του αυτή και βγήκε και από πρόεδρος. Και η συνέχεια;;;  Δυστυχώς με δικαίωσε. Στα χωριά μας έγιναν  τελικά οι μισές παιδικές χαρές από όσες συμφώνησαν κι αυτές χωρίς να έχουν πιστοποίηση. Αυτό σημαίνει ότι απαγορεύεται σήμερα να μπαίνουν τα παιδιά μας σε αυτές. Και έμειναν χωριά ολόκληρα χωρίς μία παιδική χαρά. Οι μανούλες δεν έχουν που να πάνε τα παιδιά τους για παιχνίδι. Και βέβαια όταν κατάλαβε και ο κόσμος τι έγινε, με τη ψήφο του στις εκλογές τους διέγραψε και από τη συνείδησή του και από τη διοίκηση.
Αυτή λοιπόν η σημερινή κατάσταση στις παιδικές χαρές θα θυμίσω στον κόσμο ότι έχει ονοματεπώνυμα : Δήμαρχος Ιωάννης Τσουκνιδάς, Αντιδήμαρχοι Τεχνικών Έργων Αλέξανδρος Μανάκης και Αντιδήμαρχος Οικονομικών Μηντσιούδης Μαυρουδής. Αυτοί οι κύριοι εισηγήθηκαν τις αποφάσεις για το ξήλωμα και είχαν την πολιτική ευθύνη για ότι συνέβη με τις παιδικές χαρές.
Και ερχόμαστε τώρα στη νέα διοίκηση μέλος της οποίας ήμουν κι εγώ μέχρι πριν λίγους μήνες. Κανένα πρόγραμμα δεν μας παρουσιάστηκε από το τωρινό δήμαρχο και από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων κ. Βαϊνά όσο ήμουν μαζί. Κατάσταση θερινής ραστώνης. Μια από τα ίδια. Με ταμείο 8,5 εκατομμυρίων μάλιστα. Και προχθές στο Συμβούλιο τους έφερα το θέμα και τους ρώτησα «τι κάνετε»; Οι απαντήσεις που πήρα ήταν ότι ακόμη βρίσκονται σε συνεννόηση με τον ΤΑΠ κι ότι μπορεί μελλοντικά να κάνουν και κάποιες νέες παιδικές χαρές. Κατάλαβα ότι έχετε καταλάβει κι εσείς : δεν υπάρχει πλάνο. Αυτόματος πιλότος κι εδώ.
Τους πρότεινα να ανοίξουν τις σχολικές αυλές για να μπορούν να πηγαίνουν οι μάνες με τα μικρά τους και να μην πηδάνε τα παιδιά από τα κάγκελα, πράγμα που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την σωματική τους ακεραιότητα. Μου απάντησαν ότι θα το σκεφτούν.
Συμπέρασμα;; Θα περάσει καιρός δυστυχώς χωρίς λύση. Κρίμα για τα μικρά μας παιδάκια που στερούνται τους χώρους αναψυχής για τους οποίους πληρώνουν οι γονείς τους μέσω των δημοτικών τελών.

Ευσταθιάδης Λουκάς

Δημοτικός Σύμβουλος