VimaThess-News – ΛΟΥΚΑΣ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ : “Οι επιλογές του Δημάρχου, έκαναν την αντιπολίτευση απόλυτη κυρίαρχο στο παιχνίδι…”

 Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ

ΧΡΙΣΤΟ ΣΑΛΟΝΙΚΙΔΗ 

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κοντινό πλάνο

Το “VimaThess-NEWS” φιλοξενεί σήμερα αποκλειστική συνέντευξη του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Χαλκηδόνος κ. Λουκά Ευσταθιάδη .

Μία συνέντευξη που θα “ταράξει” ακόμη περισσότερο τα είδη “ταραγμένα νερά” και θα δώσει πληροφορίες στον αναγνώστη που δεν ξέρει αλλά θα ήθελε σίγουρα να μάθει γιατί η συνέντευξη του ΛΟΥΚΑ γράφει Ιστορία !

 Είναι μία κατάθεση ψυχής … θα έλεγα και όχι μόνο !

Η επιλογή του κ. Λ. Ευσταθιάδη  έγινε επειδή όλοι εμείς στην εβδομαδιαία εφημερίδα  “ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ” Θεσσαλονίκης είμαστε ανοικτή σε κάθε άποψη και υπηρετούμε μόνο  την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ με αρχές και αξίες  και περισσότερο απ΄ όλα χωρίς προαπετούμενα

Η αποκλειστική  συνέντευξη που φιλοξενούμε σήμερα είμαστε σίγουρη ότι θα συζητηθεί και θα ανοίξει  νέους ορίζοντες για μια ΝΕΑ ΤΑΞΗ πραγμάτων στο δήμο ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ με νέα πρόσωπα  νέες ιδέες … για το καλό του δημότη Χαλκηδόνος !

Χρίστος Σαλονικίδης (Δημοσιογράφος)

Υ.Γ :   Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον

διευθυντή μας κ Χρήστο Θεοδοσιάδη

που μου έδωσε την ευκαιρία

να πάρω την συνέντευξη…                             Χ.Σ.

 

Τάδε έφη…  ΛΟΥΚΑΣ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ:

“-Να αναδειχθούν εκείνοι οι νέοι και ικανοί δημότες που έχουν ζωντανό το όραμα της ανάπτυξης και μπορούν να το κάνουν πράξη, όμως σήμερα αποφεύγουν να  εμπλακούν στα κοινά του Δήμου, απογοητευμένοι από αυτά που βλέπουν…

-Ο μόνος τρόπος για να «ωριμάσει» αυτό στην κοινωνία, είναι να προετοιμαστεί έγκαιρα αυτό το εγχείρημα.

-Μια  παράταξη «των αξίων και των αξιών»…

-Που θα μπορέσει να πείσει ιδεολογικά και πρακτικά την κοινωνία μας, ότι θα φέρει μια χρηστή, ανατρεπτική και δημιουργική διοίκηση με ξεκάθαρες επιλογές και λύσεις…

-Μια διοίκηση όχι μεσοβέζικη, αλλά  προαποφασισμένη να τραβήξει «το κάρο από τη λάσπη». Από την κάθε είδους λάσπη…”

 Συνέντευξη … Μανιφέστο …

ΒΗΜΑ Τhess : Λουκάς Ευσταθιάδης λοιπόν. Σε μια συνέντευξη που ήταν να γίνει πριν 2-3 χρόνια. Αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Ευσταθιάδης Λουκάς : Ευχαριστώ για αυτή την πρόσκληση Χρήστο να πούμε κάποια πράγματα για το Δήμο μας.

ΒΗΜΑ Τhess : Περιμένουμε λοιπόν σήμερα αποκαλύψεις και παρασκήνιο για το Δήμο Χαλκηδόνος.

Ευσταθιάδης Λουκάς : Το θέμα είναι αυτά που θα πούμε να είναι διαφωτιστικά και χρήσιμα. Και βέβαια να τονίσω πως θα είναι καθαρά πολιτική κριτική για όσα συμβαίνουν.

ΒΗΜΑ Τhess : Εκλέχτηκες το 2010 με υποψήφιο Δήμαρχο Μηντσιούδη και στις εκλογές του 2014 συνεργάστηκες πάλι μαζί του.

Ευσταθιάδης Λουκάς : Ήμουν ανάμεσα σε αυτούς που πίστεψα τότε στον κ. Μητσιούδη.  Οι εκλογές του 2010 χάθηκαν τότε για λίγους ψήφους και το 2014 συμμετείχα στο ψηφοδέλτιο Τσουκνιδά-Μηντσιούδη και εκλέχτηκα Πρόεδρος στη Γέφυρα.

ΒΗΜΑ Τhess : Πολλοί είναι αυτοί που σου προσάπτουν ότι το 2014 – επειδή ήσουν «μήλο της έριδας» ανάμεσα στις τότε παρατάξεις – αν δεν είχες πάει μαζί τους, οι Τσουκνιδάς-Μηντσιούδης θα είχαν πάει σπίτι τους.

Ευσταθιάδης Λουκάς : Καταρχήν πίστεψα κι εγώ όπως κι άλλοι στο δυναμικό εκείνης της ενωτικής παράταξης. Είχε ανθρώπους που είχαν όραμα και διάθεση προσφοράς για τον τόπο. Και η προσφορά μου σε εκείνη την παράταξη,  δεν ήταν μόνο οι ψήφοι ( σ.σ. Γέφυρα 2014 : Αραμπατζής 920 – Τσουκνιδάς 780). Ήταν και στο στήσιμο της. Ο κ. Τσουκνιδάς στο κρίσιμο σημείο ήταν έτοιμος να αποσυρθεί. Ο κ. Μηντσιούδης αδυνατούσε να κλείσει ψηφοδέλτιο. Η μόνη λύση ήταν μια ισχυρή ένωση. Συνετέλεσα λοιπόν στο να μπει ο Μηντσιούδης υπό τον Τσουκνιδά, αφού έβλεπα ότι μόνο ο δεύτερος θα κέρδιζε στο β’ γύρο. Το εκλογικό αποτέλεσμα με δικαίωσε. Μόνο αυτό όμως.

ΒΗΜΑ Τhess : Τελικά γιατί εκείνη η διοίκηση Τσουκνιδά δεν απέδωσε τα αναμενόμενα ?

Ευσταθιάδης Λουκάς : Κοίτα να δεις. Πρώτον, ο κ. Τσουκνιδάς έκανε το πολιτικό σφάλμα και ανέχθηκε (ηθελημένα ή όχι) ένα κλειστό διοικητικό πυρήνα, μια μικρή ομάδα 3-4 ανθρώπων. Αυτή η κλειστή ομάδα περιθωριοποίησε και έβαλε στην άκρη πολλά παραγωγικά στελέχη. Δεύτερον, άφησε τον κ. Μηντσιούδη να εμπλέκεται στις αρμοδιότητες των άλλων αντιδημάρχων. Δεν έδειξε πολιτικό κύρος βάζοντας του αυστηρούς κανόνες. Ποιος ξεχνάει την παραίτηση Λαγογιάννη? Τρίτον, δεν έριξε το βάρος στα χωριά της περιφέρειας του Δήμου. Εκεί υπήρξαν φοβερά παράπονα κατά τη θητεία του. Τα λάθη αυτά ο κ. Τσουκνιδάς, τα συνδύασε με ένα πιο σημαντικό : πίστεψε ότι τελικά δεν θα έμπαινε στο πολιτικό στόχαστρο. Και το πλήρωσε.  Ήταν ένας από τους λίγους εν ενεργεία Δημάρχους που δεν μπόρεσε να κάνει ψηφοδέλτιο ενώ το ήθελε διακαώς.

ΒΗΜΑ Τhess : Μήπως το πλήρωσαν περισσότερο τα χωριά του Δήμου ;

Ευσταθιάδης Λουκάς : Το είπα πριν. Ποιος δεν θυμάται εκείνα τα ετεροβαρή Τεχνικά Προγράμματα Έργων που αδικούσαν κατάφωρα την περιφέρεια? Ποιος ξεχνάει το ξήλωμα 114 παιδικών χαρών στο Δήμο? Η απόφαση αυτή που άφησε μέχρι σήμερα μεγάλα χωριά του Δήμου χωρίς μία παιδική χαρά, έχει πολιτικό πατέρα : τη Διοίκηση Τσουκνιδά. Ποιος δεν θυμάται ότι, ενώ με το κονδύλιο του ενός εκατομμυρίου ευρώ από τον ΤΑΠ, μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες του Δήμου μας σε μεγάλα μηχανήματα έργου, αυτοί επέλεξαν να τα δώσουν για παιδικές χαρές των 40.000€ έκαστη? Εγώ πλήρωσα με τη διαγραφή μου την αντίδρασή μου απέναντι σε τέτοιες  αλλοπρόσαλλες αποφάσεις. Αλλά πήγα σπίτι μου με ήσυχη συνείδηση υπερασπιζόμενος τους δημότες μας που αντιδρούσαν για όλα αυτά.

ΒΗΜΑ Τhess : Δικαιώθηκες όμως με την εκλογή σου το 2019 ως πρώτος Δημοτικός Σύμβουλος στη Γέφυρα.

Ευσταθιάδης Λουκάς : Στη ζωή φίλε μου επιλέγεις αν θες να σκύβεις και να κρύβεσαι τελευταίος στη σειρά. Ο κόσμος που με ξέρει, γνωρίζει ότι πασχίζω για τον τόπο μας και ότι είμαι η φωνή του, με τα όποια λάθη μου. Και μου το ανταποδίδει κάθε φορά με εμπιστοσύνη. Και φυσικά του οφείλω ένα τεράστιο ευχαριστώ γι΄ αυτό.

ΒΗΜΑ Τhess : Μπήκαμε στο επόμενο κεφάλαιο αν δεν το κατάλαβες. Σταύρος Αναγνωστόπουλος.

Ευσταθιάδης Λουκάς : Πριν ξεκινήσω για να απαντήσω, να πω κάτι άσχετο της κουβέντας. Για μένα οι έννοιες φιλότιμο και ευγνωμοσύνη έχουν νόημα. Άλλοι επιλέγουν στη ζωή τους να είναι αχάριστοι, αγνώμονες, υποτελείς κλπ. Λοιπόν, πάμε παρακάτω.

ΒΗΜΑ Τhess : Καταρχήν πες μας εσύ που τα έζησες από μέσα, πως προέκυψε η υποψηφιότητα του?

Ευσταθιάδης Λουκάς : Κοίτα. Όλοι διαπίστωναν ότι υπέβοσκε ένα κύμα αντίδρασης απέναντι στην απερχόμενη διοίκηση. Απέμενε να γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις. Καιρό πριν τις εκλογές του 2019, κάποια άτομα συμφωνήσαμε να τρέξουμε αυτό το πλάνο. Προσεγγίσαμε τελικά τον κ. Αναγνωστόπουλο γιατί ήταν νέο πρόσωπο και είχε αυτοδιοικητικό παρελθόν στην οικογένειά του. Έπρεπε όμως, ανάμεσα σε άλλα, να καλύψουμε την μακρόχρονη απουσία του από τα κοινά και ότι ήταν παντελώς άγνωστος εκτός Αγ. Αθανασίου. Έγινε τεράστια δουλειά. Ετοιμάσαμε πρωτοποριακό πρόγραμμα. Τον αναδείξαμε στην κοινωνία του Δήμου, αναδεικνύοντας στο έπακρο τις αδυναμίες και τα σφάλματα των άλλων. Και καταφέραμε να κερδίσουμε κατά κράτος. Αυτό τουλάχιστον νομίζαμε τότε.

ΒΗΜΑ Τhess : Η συμπόρευση με τη πλευρά Βαϊνά πως προέκυψε?

Ευσταθιάδης Λουκάς : Τον κ. Βαϊνά δεν τον υπολογίζαμε ως αντίπαλο υποψήφιο Δήμαρχο. Ξέραμε ότι για ένα συγκεκριμένο δικό του λόγο, δεν θα κατέβαινε τελικά. Όμως για χωρικούς και μόνο λόγους, η παρουσία του σηματοδοτούσε για τον κόσμο μια ενωτική σύμπλευση που θα έδινε προβάδισμα σε όποια παράταξη, από τη στιγμή που δεν υπήρχε άλλος υποψήφιος από την Δ.Ε. Χαλκηδόνας. Κι αυτή την σηματοδότηση – μέσω Βαϊνά – τη διεκδικούσαν και οι τρεις ισχυροί συνδυασμοί. Μόνο γι΄αυτό την επιδιώξαμε.

ΒΗΜΑ Τhess : Να ρωτήσω από περιέργεια αν αξιοποιήθηκαν από το νέο Δήμαρχο οι άλλοι από την ομάδα που τον στηρίξατε προεκλογικά?

Ευσταθιάδης Λουκάς : Εγώ εκλέχτηκα. Οι άλλοι τρεις, είτε ως υποψήφιοι είτε χωρίς να είναι υποψήφιοι, πάλεψαν για τα πάντα. Σήμερα καταλάβαμε ότι δεν ήταν σύμπτωση το γεγονός ότι μάς απομάκρυνε πολιτικά και προσωπικά από κοντά του μέσα στους πρώτους μήνες αφού τον κάναμε Δήμαρχο. Το είχε προαποφασισμένο. Τη στάση του αυτή απέναντί μας την ερμηνεύσαμε ως παράδειγμα αίσχιστης πολιτικής αχαριστίας και εκμετάλλευσης.

ΒΗΜΑ Τhess : Γιατί λες ότι, κατά τη γνώμη σου, το έκανε αυτό?

Ευσταθιάδης Λουκάς : Με απογοήτευση συνειδητοποιήσαμε σύντομα μετά τις εκλογές, ότι είχε κάνει από καιρό την ατομική του προετοιμασία, κρύβοντας μας επιμελώς την προσωπική πολιτική του ατζέντα, και ότι οι μετεκλογικές του κινήσεις θα επηρεάζονταν από τις επαφές του με συγκεκριμένους πολιτικούς παράγοντες οι οποίοι δεν ήθελαν ανατροπές και πολιτικές αλλαγές, και παράλληλα είχαν άριστες σχέσεις με ότι πολεμήσαμε. Μας έδειξε γρήγορα ότι δεν θα είναι ο Δήμαρχος των ρήξεων. Διάλεξε τη συντήρηση, τα «γνωστά ήρεμα νερά», αυτά που για εμάς ήταν «πολιτικοί βάλτοι». Όλο αυτό που εμείς χαρακτηρίζαμε ως παλαιοσυντηρητικό σύστημα. Εκμεταλλεύτηκε πολιτικά την επιθυμία του κόσμου για αλλαγές, και κατέληξε σε μια από τα ίδια.

ΒΗΜΑ Τhess : Ξεκινήσατε καλά όμως. Ειδικά εσύ στον τομέα σου. Όλα τα χωριά είχαν να λένε για την αλλαγή στην καθημερινότητα. Είδαν πράγματα που είχαν χρόνια να τα δουν.

Ευσταθιάδης Λουκάς : Αυτό ήταν το δικό μου κομμάτι ευθύνης και είχα υποχρέωση στον κόσμο να φέρω γρήγορα αποτελέσματα γιατί βρήκα παρατημένες καταστάσεις. Μέσα σε δυο μήνες, μαζί με το προσωπικό του Δήμου και με συμπαραστάτες τους Προέδρους αλλάξαμε την καθημερινότητα στα χωριά. Συμμαζέψαμε, καθαρίσαμε σκουπιδότοπους, βάψαμε πλατείες, κλείσαμε λακκούβες, χορτοκόψαμε, ασπρίσαμε, κλαδέψαμε, στολίσαμε και κάναμε κι άλλα πολλά. Σε όλα τα χωριά και για όλους τους δημότες, από τα Κουφάλια μέχρι το Ξηροχώρι. Και θα τα βελτίωνα και άλλο. Θα τα είχα κούκλες τα χωριά μας, αλλά δεν με άφησαν να συνεχίσω.

ΒΗΜΑ Τhess : Τελικά ποια ήταν η αφορμή που έφερε τις σχέσεις σας με το Δήμαρχο στα άκρα;

Ευσταθιάδης Λουκάς : Μεταξύ μας δεν είχαμε προσωπικές εντάσεις, ούτε υπήρξε κάτι σε προσωπικό επίπεδο. Η συνεργασία μας ήταν καλή. Και βέβαια να τονίσω ότι σε καμία περίπτωση δεν επιδίωξα εγώ να φύγω από την παράταξη. Εκείνος προαποφασισμένα και μεθοδευμένα προκάλεσε την αποπομπή μου. Γιατί καταλάβαινε ότι εγώ δεν θα συμφωνούσα με αποφάσεις ταύτισης  με πρόσωπα και καταστάσεις που ο κόσμος απέρριψε. Και την αφορμή τη βρήκε με την ενέργειά μου να πάω στη Δικαιοσύνη το θέμα του ΚΕΚ Νεφέλη.

ΒΗΜΑ Τhess : Ήταν αποκλειστικά δική σου επιλογή και κινήθηκες μόνος σου, όπως σου προσάπτει ?

Ευσταθιάδης Λουκάς : Είναι δυνατόν Χρήστο να έκανα κάτι τέτοιο μόνος μου, χωρίς να το ξέρει ο Δήμαρχος? Ο ίδιος μου έδινε έγγραφα και μου έλεγε να τα βγάλω στο  Συμβούλιο. Μη ξεχνάς ότι το ζήτημα του ΚΕΚ ήταν κεντρική μας δέσμευση. Βεβαιώναμε τον κόσμο ότι εμείς δεν θα λειτουργούσαμε σαν κάποιους άλλους οι οποίοι πριν τις εκλογές μιλούσαν για «αμαρτωλό ΚΕΚ» και μετά απλά το «εξάγνισαν».

ΒΗΜΑ Τhess : Μια ερώτηση στο θέμα αυτό, που ίσως τη σκέφτεται ο κόσμος που το παρακολούθησε. Γιατί δεν έκανες πίσω στο θέμα ΚΕΚ, αφού έβλεπες το κλίμα?

Ευσταθιάδης Λουκάς : Πρώτον γιατί  θα πέφταμε στο ίδιο πολιτικό σφάλμα που έκαναν άλλοι, να ανεχθούμε μια κατάσταση, και μετά να την βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας. Δεύτερον γιατί δεν υπήρχε άλλος τρόπος να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα, όπως γιατί το ΔΣ του ΚΕΚ Νεφέλη έδινε συνεχόμενες απευθείας αναθέσεις και διαγωνισμούς εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στην ιδιωτική ΚΟΙΝΣΕΠ στην οποία πρόεδρος ήταν ο ίδιος ο Διευθύνων Σύμβουλος στο ΚΕΚ? Γιατί της έδιναν χώρο στέγασης  μέσα σε Δημοτικό Κτίριο της Κοινότητας Γέφυρας? Πως ήταν δυνατόν κάποια μέλη της διοίκησης του ΚΕΚ να ψηφίζουν συνεχείς απευθείας αναθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων προς τα παιδιά τους και προς τη σύζυγό τους οι οποίοι ήταν μέλη στη διοίκηση αυτής της ιδιωτικής ΚΟΙΝΣΕΠ?  Πόσο ηθικό ήταν συγκεκριμένα μέλη της ιδιωτικής ΚΟΙΝΣΕΠ να κατέχουν ταυτόχρονα και διοικητικές θέσεις ευθύνης στο ΚΕΚ ? Γιατί επιτρεπόταν σε Αντιδήμαρχο και μέλος του ΔΣ του ΚΕΚ να διορίζει τη γυναίκα του στα Κέντρα Κοινότητας του ΚΕΚ? Να κάνω πίσω και να αφήσω να υπάρχει τέτοιου είδους τέτοιο σκηνικό στο ΚΕΚ ? Όχι εγώ φίλε μου.

ΒΗΜΑ Τhess : Εντάξει, εσύ τα έλεγες. Ο Δήμαρχος τι έκανε μέχρι σήμερα για όλα αυτά?

Ευσταθιάδης Λουκάς: Τι έκανε? Τίποτε. Μόνο μετά τις δικές μου κινήσεις έπαψαν ξαφνικά αυτές οι απευθείας αναθέσεις και οι διαγωνισμοί των εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στην εν λόγω ιδιωτική ΚΟΙΝΣΕΠ.  Έπρεπε να τα πω εγώ και να διωχθώ από Αντιδήμαρχος για να σταματήσουν. Δεν πειράζει. Αυτό ήταν το προσωπικό μου τίμημα. Ο Δήμαρχος όμως σήμερα εξακολουθεί να στέλνει με αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων, κεφάλαια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για να τα διαχειρίζεται το ίδιο ΔΣ του ΚΕΚ, που ακόμη δεν άλλαξε. Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ π.χ. για κοινωνική ένταξη ΡΟΜΑ κλπ. Ενώ ο Δήμος μας έχει τους μηχανισμούς για να τρέξει τέτοια προγράμματα. Γιατί τα στέλνουν στο ΚΕΚ? Και τι είδες εσύ να κάνει ο κ. Αναγνωστόπουλος? Έκανε κάτι για να εμποδίσει αυτή την παλιά διοίκηση του ΚΕΚ να συνεδριάζει σήμερα με αμφισβητούμενη σύνθεση και να παίρνει αμφισβητούμενες αποφάσεις? Έκανε κάτι τον Απρίλιο μέσα στη Μεγάλη εβδομάδα όταν έγινε η προκήρυξη για Διευθυντή και δόθηκαν 40 μόρια στην προφορική συνέντευξη? Έκανε κάτι πρόσφατα για την απόφαση να ανανεωθεί η θητεία Σαραφίδη ως Διευθύνοντος Συμβούλου στο ΚΕΚ? Ναι του κ. Σαραφίδη ο οποίος τον Ιούνιο μας βεβαίωνε ο ίδιος ότι αποσύρεται οριστικά, αλλά τώρα μένει. Με την ανοχή φυσικά του Δημάρχου. Αλλά όλοι κρίνονται για όλα. Κι εγώ θα συνεχίσω να ενημερώνω.

ΒΗΜΑ Τhess : Ναι αλλά και δικαστικά δεν είδαμε να έχει γίνει κάτι το ιδιαίτερο μέχρι σήμερα.  

Ευσταθιάδης Λουκάς : Δεν κάνει να μιλήσω γι΄αυτό. Έχω τις προσωπικές απόψεις μου αλλά δημόσια έθεσα μόνο τα ερωτήματα, έχοντας αυτή την υποχρέωση ως δημοτικός σύμβουλος. Είναι δουλειά της δικαιοσύνης να εντοπίσει τυχόν ευθύνες. Και φυσικά σέβομαι το τεκμήριο της αθωότητας και δεν χρήζω κανέναν ένοχο για οτιδήποτε.

ΒΗΜΑ Τhess : Σαφείς οι απαντήσεις που δίνεις και κατανοητή η στάση σου. Την πλήρωσες όμως με την αποπομπή σου από την Αντιδημαρχία και την παράταξή σου.

Ευσταθιάδης Λουκάς : Μπορούσα «να βγάλω τη βούβα» όπως μου είπε κάποιος γνωστός. Αλλά δεν θα ήμουν αυτός που ξέρετε. Και βέβαια ο κόσμος σιχάθηκε πια αυτό το είδος πολιτικής που έφτασε τη χώρα στην κρίση που ζούμε. Και όσο για την αποπομπή μου, τώρα πλέον είναι «φως φανάρι» : την είχε ήδη προαποφασισμένη. Δεν με ήθελε στο διοικητικό του κύκλο. Την αφορμή έψαχνε.

ΒΗΜΑ Τhess : Και πως φτάσατε στην τελική ρήξη?

Ευσταθιάδης Λουκάς : Η μεθόδευση ήταν η εξής : το Νοέμβριο του 2019, συγκεκριμένες παρατάξεις ξεκίνησαν να απέχουν από τις συνεδριάσεις. Όλοι καταλάβαμε. Έρχεται λοιπόν ο Δήμαρχος στις αρχές Δεκέμβρη 2019 στο παλιό Δημαρχείο στον Άγιο και μου λέει: «Μου ζητάνε το κεφάλι σου. Μου λένε ότι αν σε διώξω όλα θα αλλάξουν». Του λέω «ποιοι και γιατί»? Μου λέει « για το ΚΕΚ». Τον ξαναρωτάω «ποιοι» αλλά απέφευγε να μου δώσει απάντηση. Του λέω «αν το σταματήσουμε τώρα θα γίνουμε ρόμπα. Εγώ δεν σταματάω». Μου λέει «αφού επιμένεις κάνε ότι νομίζεις, αλλά σταμάτα να μιλάς δημόσια». Του λέω «ΟΚ θα σταματήσω να μιλάω δημόσια αλλά στον Εισαγγελέα θα πάει». Και τον ρωτάω :  «θα υπογράψεις εσύ, σαν πρώτος τη τάξει»? Μου λέει «Όχι δεν χρειάζεται. Υπέγραψε εσύ».

ΒΗΜΑ Τhess : Γιατί όμως δεν υπέγραψε αλλά σε άφησε να το καταθέσεις μόνος σου στον Εισαγγελέα?

Ευσταθιάδης Λουκάς : Γιατί τον βόλευε πολιτικά από όλες τις πλευρές. Από τη μια θα υπήρχε μια υπόθεση στον Εισαγγελέα απέναντι (πιθανόν) σε μέλη αντίπαλων παρατάξεων. Από την άλλη, θα μπορούσε να μπει σε μια διαδικασία πολιτικής διαπραγμάτευσης με ορισμένους, με αυτό το ζήτημα να υφίσταται. Και «το κερασάκι στην τούρτα» ήταν ότι έτσι του δινόταν πλέον η ευκαιρία να με αποπέμψει. Μόνο κέρδος θα είχε από όλα αυτά.

ΒΗΜΑ Τhess : Άρα σε χρησιμοποίησε σαν λαγό και όταν ήρθε η ώρα σου μπήκες στην κατσαρόλα?

Ευσταθιάδης Λουκάς : Κάπως έτσι. Αλλά να ξέρεις, ακόμη και μέσα στην κατσαρόλα, δεν τρώγομαι.

ΒΗΜΑ Τhess : Καλά αυτό το ξέρουν και οι πέτρες. Και η συνέχεια?   

Ευσταθιάδης Λουκάς : Καταθέτω την Αναφορά στον Εισαγγελέα. Και τότε ξέσπασε μια συντονισμένη επίθεση εναντίον μου από πρόσωπα της ίδιας μου της παράταξης. Βγήκε ο κ. Βασίλης Μπίκος ακριβώς μετά την Πρωτοχρονιά, και με μια δημόσια ανακοίνωση ζήτησε από το Δήμαρχο να μου πάρει το κεφάλι. Αντί να μου πει μπράβο, ο ηθικός κ. Βασίλης  Μπίκος, είχε την αγωνία να εκφράσει «δημόσιο κατηγορώ» εναντίον μου, ότι έπρεπε να αποπεμφθώ γιατί τόλμησα και πήγα το θέμα στο θεσμό της Δικαιοσύνης, εν γνώσει του Δημάρχου. Μάλιστα έφτασε στο σημείο να με κατηγορήσει γιατί το υπέγραψα ως Αντιδήμαρχος. Κάποιους ενόχλησε πολύ αυτό.

ΒΗΜΑ Τhess : Είχε γίνει και μια συνεδρίαση της παράταξης τότε.

Ευσταθιάδης Λουκάς : Το έζησα κι αυτό Χρήστο. Μέσα Ιανουαρίου, στην πρώτη γιορτινή συνάντηση της παράταξης, ο Αναγνωστόπουλος – χωρίς να με έχει ενημερώσει για το παραμικρό – έβαλε θέμα αποπομπής μου. Συνεννοημένοι κρυφά μεταξύ τους να με διώξουν. Χωρίς να μου πουν τίποτε. Αισχρή κίνηση. Γιορτινές μέρες μου έστησαν τέτοιο σκηνικό. Με κάλεσε για χρόνια πολλά, και μου είπε φύγε. Αυτό ήταν το ευχαριστώ αυτού του ατόμου για ότι του πρόσφερα. Με το στενό κύκλο των κ.κ. Βασίλη Μπίκου, Τσακίρη, Βαϊνά, Κορδονούρη, Κωστοπούλου να ωρύονται ότι αν δεν φύγω, αυτοί θα ανεξαρτητοποιηθούν. Αλλά ας το σταματήσω εδώ γιατί θα πω βαριές κουβέντες.

ΒΗΜΑ Τhess : Από περιέργεια ρε φίλε. Πως το αντιμετώπισες αυτό εκείνη την ώρα?

Ευσταθιάδης Λουκάς : Ειλικρινά ? Τους λυπήθηκα. Όπως και τώρα. Και τους είπα ότι εύχομαι στη ζωή μου, να μην αξιωθώ να κάνω αυτό που μου κάνετε εσείς σήμερα.

ΒΗΜΑ Τhess :  Δεν έγινε κάποια προσπάθεια να τα βρείτε με το Δήμαρχο?

Ευσταθιάδης Λουκάς : Πήγαν αρκετοί δημότες και του μίλησαν. Του είπαν : «Το Λουκά διώχνεις? Είσαι καλά»? Και τους έλεγε φτηνές δικαιολογίες. Δήθεν ότι δεν συνεργάστηκα με τους Προέδρους και τους Αντιδημάρχους. Τη στιγμή που οι Πρόεδροι ήταν οι πρώτοι που πήγαιναν και του ζητούσαν να μείνω. Τι άλλο όμως να τους πει? Τι να μου φορτώσει? Και σε μένα έλεγε : «παραιτήσου για να αρχίσει να δουλεύει το σύστημα». Και μου πρότεινε: «Φύγε ήσυχα για να σου αφήσω μια πόρτα ανοιχτή και για το μέλλον». Ποιος? Ο Σταύρος. Αυτός που τον πήραμε από το χεράκι και τον κάναμε Δήμαρχο. Να μου αφήσει πόρτα ανοιχτή. Ίσως το άτομο να πίστευε ότι θα σιωπούσα εν όψη μιας μελλοντικής θέσης. Τελικά να σου πω κάτι? Ειλικρινά αυτό που με απογοήτευσε περισσότερο ήταν η μεγάλη αχαριστία που μου έδειξε. Ο τρόπος που μέσα σε τρεις μήνες με στοχοποίησε στη κοινωνία και με πρόδωσε σαν συνεργάτη του. Η ευκολία του να τσαλαπατήσει την αξιοπρέπεια ενός ανθρώπου που τον στήριξε σε όλα, μόλις απέκτησε λίγη δύναμη. Δεν βαριέσαι όμως. Σαν Λουκάς, σου λέω σήμερα ότι χαίρομαι γιατί γλύτωσα τη συναναστροφή με ένα τέτοιο άτομο.

ΒΗΜΑ Τhess : Ας πάμε αλλού τώρα. Θέλω την πολιτική άποψή σου για το πώς κρίνεις αυτή τη διοίκηση. Πάει για να κλείσει τα δύο χρόνια. Την ξέρεις και από μέσα αλλά και από έξω. Τι γνώμη έχεις?

Ευσταθιάδης Λουκάς : Εξαρχής γνώριζα ότι θα ήμασταν μειοψηφία μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Όμως προέκυψε κι ένα επιπλέον πρόβλημα : δεν είχαμε αντιπροσώπευση στη Δ.Ε. Κουφαλίων. Εδώ χρειαζόταν πολιτικό πλάνο το οποίο θα έβλεπε μπροστά. Πρότεινα λοιπόν, όχι μία αλλά δυο φορές, στο Δήμαρχο μια λύση και για τα δυο προβλήματα : μετεκλογική συνεργασία τετραετίας με την παράταξη Μηντζαρίδη. Να δώσουμε στο Μηνά μια βασική Αντιδημαρχία που θα έδειχνε τη θέληση μας για πραγματική συνεργασία. Με τον τρόπο αυτό θα συνεργαζόμασταν με μια προοδευτική παράταξη σε μια ενωτική προοπτική, θα γινόμαστε 15 Σύμβουλοι, θα ήμασταν εμείς οι δυνατοί και μέσα στο Συμβούλιο αλλά και έξω από αυτό. Και θα μπορούσαμε να προσδοκούμε βάσιμα ότι στο προσεχές μέλλον θα προέκυπταν οι συνθήκες για να γίνουμε και περισσότεροι. Και τέλος και πολύ σημαντικό : θα δίναμε αντιπροσώπευση στη διοίκηση στη Δ.Ε. Κουφαλίων. Το θεωρούσα «εκ των ουκ άνευ», ανεξάρτητα ποιον ψήφισαν οι δημότες εκεί.

ΒΗΜΑ Τhess : Και γιατί δεν προχώρησε αυτό;

Ευσταθιάδης Λουκάς : Γιατί ο φίλος μας ο Σταύρος δεν ήθελε ούτε καν να ακούσει για Μηντζαρίδη. Τραγικό σφάλμα. Από τα μεγαλύτερά του. Ας άκουγε τουλάχιστον τι είχε να του πει. Τώρα βέβαια κατανοώ γιατί τον υποτιμούσε συνεχώς σαν πολιτικό πρόσωπο και απαξίωνε ακόμη και να κάνει διάλογο μαζί του. Τον κ. Αναγνωστόπουλο ένα πράγμα τον ενδιέφερε, και από την αρχή μας το έλεγε : να διοικήσει μόνος. Η επωδός του ήταν «εγώ θα πάω μέχρι το τέλος, έστω και μόνος». Και προσωπικά αναρωτιόμουν γιατί να του αρέσει τόσο πολύ η μοναξιά. Σήμερα βέβαια το κατάλαβα. Κι όσον αφορά τα Κουφάλια, δεν βλέπεις πως αντιμετωπίζει το Τοπικό Συμβούλιο? Τους έκανε επαίτες στον τόπο τους να ζητάνε τα παιδιά εδώ και δυο χρόνια μια αίθουσα. Και δεν τη δίνει.

ΒΗΜΑ Τhess : Ναι αλλά μια σύμπλευση με το Μηντζαρίδη θα του έδινε πολλά πλεονεκτήματα. Θα τον ισχυροποιούσε αφάνταστα. Γιατί να μην την επιδιώξει?

Ευσταθιάδης Λουκάς : Φίλε Χρήστο, είναι απλό. Το σύστημα είναι δημαρχοκεντρικό και ήξερε ότι ο ρόλος του θα ενισχυόταν περισσότερο με τη νέα κυβέρνηση. Αυτό ήθελε διακαώς. Γιατί να βάλει το Μηνά στα πόδια του? Εδώ κοιτούσε πως θα διώξει εμάς, τα «αγκάθια» του. Το Μηνά θα έπαιρνε? Έτσι όμως απέδειξε ότι δεν είναι ηγέτης. Γιατί στο μέλλον θα φανεί το μέγα του σφάλμα. Ότι με την επιλογή του έστειλε το Μηνά στην αγκαλιά των υπολοίπων και στέρησε την παράταξη από κάθε πιθανό σύμμαχο. Αυτοεκπλήρωσε σαν άλλος Πυγμαλίωνας την προφητεία του και έμεινε τελικά μόνος. Ενώ η Διοίκηση αυτή μπορούσε σήμερα να αριθμεί 17 συμβούλους. Και πιστεύει ότι θα μπορέσει να χειρίζεται στο μέλλον πολιτικά την Αντιπολίτευση και να βγάλει έτσι την τετραετία. Πόσο γελασμένος είναι.

ΒΗΜΑ Τhess : Καλά, και οι άλλοι στην παράταξη δεν έχουν άποψη?

Δυστυχώς Χρήστο με τη στάση του αυτή οδηγεί τα νέα, πρωτοεκλεγμένα και άπειρα στελέχη της διοίκησης σε πολιτική λήθη, σε πισωγύρισμα και σε σύνταξη με αυτό που αποδοκίμασε ο κόσμος και μας έστειλε να το βάλουμε στο περιθώριο. Αλλά η στάση του καθένα μας, κρίνεται από τους δημότες. Και όλα έχουν ένα όριο. Μετά από αυτό, ο ευτελισμός παραμονεύει.

ΒΗΜΑ Τhess : Μπορεί να μην έκανε συνεργασία με το Μηνά αλλά ακούγεται όμως ότι επέλεξε και εφαρμόζει «εν κρυπτώ» πολιτική συνεργασία με άλλη παράταξη και σε κρίσιμες αποφάσεις στηρίζεται από αυτή.

Ευσταθιάδης Λουκάς : Όλοι παρατηρούμε. Δεν είδες τι έκανε στην ψηφοφορία για το Διαδημοτικό Συμβούλιο του ΚΕΚ? Αυτό το όργανο το οποίο εκλέγει το Διοικητικό Συμβούλιο που διαχειρίζεται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Ενώ είχε νομική γνωμάτευση ότι η 11μελής σύνθεση που πρότεινε είναι μη νόμιμη, γιατί πρέπει να είναι 26μελής και ότι ο Δήμος μας αδικείται από την 11μελή σύνθεση, γιατί χάνει σε εκπροσώπηση, αυτός εισηγήθηκε στο Συμβούλιο να ληφθεί απόφαση για 11 μέλη σε απόλυτη σύμπλευση και με την παράταξη Σαραφίδη. Και όταν η Αποκεντρωμένη μετά από προσφυγή μου, ανέτρεψε την απόφαση τους λέγοντάς τους ότι είναι παράνομη και ότι πρέπει τελικά να είναι 26μελές το Όργανο, αυτός προσέφυγε ενάντια στην απόφαση της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας. Ποιος; Ο Δήμαρχος που περιμέναμε να φέρει την ανατροπή. Τι να πεις. Τελικά είναι πολλοί οι εξαγνιστές που κυκλοφορούν γύρω μας. Που ξεχνάνε εύκολα εννοώ. Για να μην παρεξηγηθώ για κάτι άλλο.

ΒΗΜΑ Τhess : Αναφέρεσαι σε αποφάσεις. Ο ίδιος ο Δήμαρχος έχει κατακριθεί αυστηρά για κάποιες του αποφάσεις. Ποιες πιστεύεις ότι δεν έπρεπε να τις πάρει;

Ευσταθιάδης Λουκάς : Μόνο μία? Καταρχήν ως νέα Διοίκηση δεν τόλμησε να κάνει πρόταση για Συμπαραστάτη του Δημότη και άφησε το Δήμο χωρίς ένα σημαντικό θεσμό ενώ υπήρχε πρόσωπο καθολικά αποδεκτό. Μήπως τελικά δεν ήθελε να λειτουργήσει ο θεσμός?  Πάμε στο επόμενο. Πηγαίνει στις 5/2/2020 στο συμβούλιο της ΕΥΑΘ Παγίων και δεσμεύεται ότι θα αποπληρώσει χρέος 600.000 από το 2008. Όσοι το διαβάσαμε, κουτουλούσαμε. Όπα ρε φίλε. Είναι δυνατόν να δεσμεύεται σαν Δήμαρχος στη Διοίκηση της ΕΥΑΘ παρόντος του Καράογλου και του Προέδρου της ΔΕΥΑΧ κ Πιτίκη ότι – χωρίς να υπάρχει δικαστική απόφαση – θα πληρώσει η ΔΕΥΑΧ 600.000€ για μια αμφισβητούμενη οφειλή που ξεκίνησε πριν 12 χρόνια από τα 200.000 και αυτοί τώρα ζητάνε 600.000? Στη συνέχεια. Άλλο. Έκανε δεκτό το διαγωνισμό 1.600.000 € για το αποχετευτικό Κουφαλίων με ένα μόνο μειοδότη. Ενώ μπορούσε να κηρύξει άγονο το διαγωνισμό και να προχωρήσει σε νέο για να διεκδικήσουμε ως Δήμος μεγαλύτερη έκπτωση από τη μικρή έκπτωση του 22% που δόθηκε. Τι να πω. Εύγε. Άλλο : στο Συμβούλιο τον κατηγορεί ευθέως ο κ. Κορόνας για φωτογραφική διάταξη στη μελέτη για την σύμβαση μηχανημάτων προκειμένου να ωφεληθεί συγκεκριμένος εργολάβος. Η απάντησή του: «Ναι, ήρθε κάποιος και  μου είπε κάτι και του είπα να πάει να το πει στους υπηρεσιακούς». Ενώ όλοι περιμέναμε ότι θα ενεργούσε σαν να τον χτύπησε ηλεκτρικό ρεύμα και θα απαντούσε εκείνη τη στιγμή : «Το αποσύρω και όλα από την αρχή», αυτός αντέδρασε με τον τρόπο που σου είπα.

ΒΗΜΑ Τhess : Το θυμάμαι αυτό. Είχε κάνει εντύπωση σε πολύ κόσμο και συζητήθηκε αρκετά.

Ευσταθιάδης Λουκάς : Πάμε παρακάτω : έρχεται στο Συμβούλιο και αποκαλύπτει ότι έκανε 24.000 € απευθείας ανάθεση σε εργολάβο για να πληρώσει κάποια παλιά οφειλή σε αυτόν. Καραμπινάτα αμφισβητούμενη νομικά ενέργεια. Κοιτιόμασταν μεταξύ μας οι Σύμβουλοι και δεν ξέραμε αν έπρεπε να γελάσουμε ή να κλάψουμε με αυτό που ακούγαμε. Άλλο, πριν λίγο καιρό : αποφασίζουν και περνάνε στο Συμβούλιο της ΔΕΥΑΧ απόφαση για να βεβαιώσουν τα χρέη τετρακοσίων συνδημοτών μας στην εφορία. Και τους δεσμεύουν το ΑΦΜ τους εν μέσω πανδημίας και κλειστής αγοράς. Μπράβο τους. Φοβερή κοινωνική ευαισθησία.  Άλλο. Καθυστέρησε επί 7 μήνες να πάρει απόφαση για παροχή τάμπλετ στους μαθητές του Δήμου μας. Όταν οι γειτονικοί Δήμοι τα έδωσαν από τον Απρίλιο, εκείνος έτρεχε να προλάβει το Δεκέμβριο. Στο σήμερα : φέρνει εισήγηση για να παραχωρήσει δημοτικό δρόμο στη Γέφυρα σε επιχειρηματία. Με την παραχώρηση του δρόμου, τα δύο οικόπεδα του επιχειρηματία θα γίνουν ένα, με συνέπεια να πολλαπλασιαστεί η αξία τους. Με την αιτιολογία λοιπόν ότι ο δρόμος δεν χρησιμοποιείται, (κάτι που ισχυρίζεται ο Δήμαρχος αλλά δεν ισχύει πραγματικά) αγνοεί την εισήγηση της Τεχνικής του Υπηρεσίας που του λέει ότι η παραχώρηση είναι βλαπτική. Και κάνοντας ένα πολιτικό ελιγμό, προσπαθεί να στηρίξει τη θέση του σε μια εντελώς λανθασμένη απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου η οποία αφενός ελήφθη εν αγνοία των κατοίκων αλλά και αφετέρου δεν τους εκφράζει πραγματικά. Και ρωτάω εγώ το Δήμαρχο και το Συμβούλιο της Γέφυρας σαν δημοτικός σύμβουλος, αν έρθει τώρα ένας (κακόπιστος θα πω) δημότης και μας πει ότι ανταλλάσουμε το δρόμο, γιατί θέλουμε για κάποιους λόγους να εξυπηρετήσουμε επιχειρηματικά συμφέροντα, με ποια επιχειρήματα θα τον πείσουμε για το αντίθετο ? Και να μη ξεχάσω κι άλλη σημαντική απόφαση : το ξήλωμα των κερκίδων στα γήπεδα Αδένδρου, Μ. Μοναστηρίου και Λουδία που αποφασίστηκε πρόσφατα, στις 28 Δεκεμβρίου. Ποιος έχει την ευθύνη για το στήσιμο των κερκίδων χωρίς άδεια; Ποιος θα πληρώσει τώρα στην Πολεοδομία τα πρόστιμα για αυτά τα 3 γήπεδα συν του γηπέδου Κουφαλίων;

ΒΗΜΑ Τhess : Χείμαρρος ο Λουκάς. Όμως σε όλα αυτά δεν ακούσαμε το Δήμαρχο να απαντάει κάτι. Γιατί δεν βγαίνει να μιλήσει για όλα αυτά και να δώσει απαντήσεις στους δημότες ?

Ευσταθιάδης Λουκάς : Είναι όπως το λες. Αποφεύγει να απαντήσει σε αυτά. Παρόλο που όλοι μας θέλουμε να ακούσουμε από το στόμα του γιατί πήρε αυτές τις αποφάσεις μέσα σε ενάμισι χρόνο θητείας. Το αποφεύγει συνειδητά? Δεν το ξέρω. Όμως όλα καταγράφονται. Και πολύ περισσότερο η επιλεκτική αλαλία, η αφωνία για σοβαρά ζητήματα. Ο κόσμος την αξιολογεί και αποδίδει «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι». Προσωπικά ως δημοτικός σύμβουλος έχω χρέος να ενημερώνω τον κόσμο γιατί η γνώση είναι δύναμη. Και όσο για τη συνέχεια, μαθαίνω και άλλα. Μου έρχεται έγκυρη  πληροφόρηση και θα αναδειχθούν ζητήματα και στο μέλλον. Στην ώρα τους.

ΒΗΜΑ Τhess : Αλλά για να μην ξεχνιόμαστε, δεν μου απάντησες πριν. Σαν λειτουργία διοίκησης, πως τους βλέπεις?

Ευσταθιάδης Λουκάς : Που βλέπεις εσύ πραγματική διοίκηση με μακρόπνοο σχέδιο? Ποια στρατηγική κίνηση έκανε μέχρι τώρα? Επί ενάμισι χρόνο, ποιος είδε το Δήμαρχο να πηγαίνει μια φορά στην Αθήνα σε κάποιο υπουργείο? Κανείς. Και θυμάμαι τώρα εκείνο το βίντεο της επίσκεψης του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδη στη ΜΕΒΓΑΛ, πριν 3 μήνες. Όταν ήρθε Χρήστο ο υπουργός στα Κουφάλια και δεν πάτησε το πόδι του στο Δημαρχείο. Είδαμε λοιπόν, σε έναν από τους μεγαλύτερους αγροτικούς Δήμους της χώρας, να συστήνουν στο προαύλιο οι επιχειρηματίες το Δήμαρχο στον Υπουργό (σ.σ. https://vimeo.com/457010817). Αυτόν που έπρεπε να τον έχει επισκεφτεί 10 φορές ως τώρα. Είναι δυνατόν? Κι όμως. Κι έρχεται τώρα και παρουσιάζει τα αυτονόητα ως έργο? Ασπρίσματα και βαψίματα? Αυτά που του τα έβαλα σε τάξη μέσα σε 2 μήνες? Ή που ανακοινώνει έργα ενταγμένα από προηγούμενες διοικήσεις? Η αυτά που βλέπω τώρα τελευταία να βγαίνει φωτογραφίες στη γέφυρα της Ελεούσας σε έργο της Περιφέρειας ή στο γραφείο του Δημάρχου με 50 φακέλους να τα δει ο κόσμος και πει «Πο πο !! 50 φάκελοι !! Θαύματα θα μας κάνει ο Δήμαρχος». Μα καλά, σε ιθαγενείς απευθύνονται ? Δυστυχώς τελικά έκαναν τους δημότες πολιτικά επιφυλακτικούς απέναντι σε όποια νέα λύση εμφανιστεί στο μέλλον στα κοινά.

ΒΗΜΑ Τhess : Τώρα, πες μας για τη συνέχεια. Πως βλέπεις ότι θα εξελιχθεί η κατάσταση στην πλευρά της διοίκησης αλλά και σε αυτήν της αντιπολίτευσης ?  

Ευσταθιάδης Λουκάς : Κοίτα. Η διοίκηση είχε τη θηλιά της ισχυρής μειοψηφίας στο Συμβούλιο. Αλλά οι επιλογές του Δημάρχου, έκαναν την αντιπολίτευση απόλυτη κυρίαρχο στο παιχνίδι. Ενώ αν με άκουγε, θα ήμασταν τώρα 17 και κυρίαρχοι. Αλλά εκείνος είχε άλλες προτεραιότητες. Όμως το «πικρό ποτήρι» των επιλογών του, θα του το δώσουν να το πιει πρώτα οι αντιπολιτευτικοί κύκλοι που για τους δικούς τους λόγους τον στηρίζουν τώρα ενίοτε και ευκαιριακά. Όσο κι αν πιστεύει ότι θα τους χειριστεί. Τον έχουν για εύκολο στόχο την κατάλληλη ώρα. Και μη ξεχνάς ότι βαδίζουμε προς τη μέση. Μετά τη διετία, όλοι σκέφτονται την επόμενη θητεία. Οι χάρες τελειώνουν. Θα δούμε και το Σεπτέμβρη ποια αντίδραση θα προκύψει από την ανακατανομή της διοικητικής πίτας. Όσο για τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, παρατηρώ ότι βρήκαν τον τρόπο να δρουν ενωμένες. Και όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου, θα κάνουν τη ζωή της διοίκησης ακόμη πιο δύσκολη. Και τέλος και σημαντικό, πληροφορούμαι ότι με βάση το κίνητρο της ενωτικής καθόδου στις επόμενες εκλογές, θα κρατηθεί η συνεργασία αυτή (εκτός του ΚΚΕ), γιατί δημιουργεί ισχυρό πόλο και πεδίο επικράτησης για τον μελλοντικό συνδυασμό και τον υποψήφιο Δήμαρχο που θα γίνει ο αρχηγός της.

ΒΗΜΑ Τhess : Όπα. Για πες. Υπάρχει ήδη από τώρα τέτοιος?

Ευσταθιάδης Λουκάς : Φυσικά και υπάρχει Χρήστο. Εκεί θα καταλήξει κατά τη γνώμη μου αυτή η συνεργασία. Θες και το όνομα που βλέπω? Γιάννης Τσουκνιδάς.

ΒΗΜΑ Τhess : Μιλάς σοβαρά τώρα? Βλέπεις επανάκαμψη Τσουκνιδά?

Ευσταθιάδης Λουκάς : Απόλυτα και βεβαιότατα. Σημείωσέ το. Ο Γιάννης Τσουκνιδάς θα είναι ο υποψήφιος τους. Μην κάνετε τον κόπο και ψάχνετε για άλλον. Σε αυτόν θα ακουμπήσουν όλα αυτά τα στελέχη για να εξασφαλίσουν μια σίγουρη – κατ΄ αυτούς – επικράτηση και την επανάκαμψη τους σε διοικητικούς θώκους. Υπό τις ειδικές συνθήκες που βλέπω να δημιουργούνται στις επόμενες εκλογές, δεν θα υπάρξει άλλος να βγει μπροστά του.

ΒΗΜΑ Τhess : Και ο Μηντσιούδης και ο Μηνάς? Μαζί και αυτοί?

Ευσταθιάδης Λουκάς : Ο Μηντσιούδης δύσκολα θα έχει τύχη για υποψήφιος δήμαρχος. Ακόμη και να το επιδιώξει. Και με τον Τσουκνιδά απέδειξε ότι μπορούν να συμπορεύονται πολιτικά. Το θέμα για μένα είναι αν θα τον θέλει ο Τσουκνιδάς. Του έχει χρεωμένα πράγματα. Όσο για το Μηνά τον οποίον εκτιμώ προσωπικά, να σημειώσω ότι προεκλογικά έγιναν πολιτικά σφάλματα πού τα πήρε πάνω του ο ίδιος και οδήγησαν την παράταξη σε χαμηλό ποσοστό και ουσιαστικά στη διάλυση. Χωρίς απλή αναλογική, σήμερα θα ήταν μόνος του στο Συμβούλιο. Πάντως δεν θέλω να πιστεύω ότι θα τον δω στην παράταξη Τσουκνιδά.

ΒΗΜΑ Τhess : Και η διοίκηση, ο δήμαρχος? Τι κινήσεις πιστεύεις ότι μπορεί να κάνει στη συνέχεια?

Ευσταθιάδης Λουκάς : Καμία. «Πήγε για μαλλί και θα βγει κουρεμένος». Αυτοεγκλωβίστηκε στις επιλογές του. Έχασε τον δυναμικό πολιτικό χώρο που θα μπορούσε να επενδύσει όταν επέλεξε να διαλέγεται με χώρους όπου κυριαρχούν άλλοι. Έτσι έχασε και το πολιτικό διακύβευμα. Θα διοικήσει – όσο τον αφήσουν – γιατί έχει το δικαίωμα αυτό από το νόμο. Βέβαια αν ήταν κυβέρνηση θα έπεφτε σίγουρα. Αλλά στα δημοτικά δρώμενα ο Δήμαρχος δεν αλλάζει. Με αυτόν θα πάμε. Όμως ότι κι αν κάνει, σε εκλογές δεν θα τα εισπράξει. Γιατί πολύ απλά δεν θα φτάσει εκεί.

ΒΗΜΑ Τhess : Δηλαδή μου λες ότι δεν τον βλέπεις ούτε σαν υποψήφιο στις επόμενες εκλογές ?

Ευσταθιάδης Λουκάς : Θα μπορούσε να έχει μακρόπνοο πολιτικό μέλλον. Αλλά πλέον οι περισσότεροι που συμμετείχαν και τον βοήθησαν έχουν ήδη αποστασιοποιηθεί. Δεν υπάρχει πλέον αυτή η παράταξη. Μόνο κάποια πρόσωπα. Τη διέλυσε με τις επιλογές του. Κι από πού να αντλήσει δυνάμεις στο μέλλον? Από πουθενά. Ποιος ανεξάρτητος σύμβουλος θα πάει να ταυτίσει το μέλλον του στα κοινά, με αυτό του σημερινού δημάρχου? Έστω και για μια Αντιδημαρχία. Θα ήταν εξαιρετικά αιθεροβάμων να αφήσει τέτοιο αποτύπωμα. Και ήδη βλέπουμε από πρώτες ενδείξεις ότι έχει και εσωτερικά ζητήματα. Και όσο και αν προσπαθήσει να διοικήσει με 9, 10 ή 11 συμβούλους, η πολιτική του μοίρα είναι προδιαγεγραμμένη. Όσο και αν δυναμώσει σε άλλα επίπεδα, στο τέλος θα βρει κλειστές πόρτες. Και σε αυτό θα συμβάλλουμε απόλυτα και καθοριστικά με τις πολιτικές κινήσεις μας.

ΒΗΜΑ Τhess : Μάλιστα. Νομίζω ότι ειπώθηκαν πολλά. Εκτός από ένα. Που θα βρίσκεται ο Ευσταθιάδης?  

Ευσταθιάδης Λουκάς : Καταρχήν ο Ευσταθιάδης δεν έχει σταματήσει να δίνει τον αγώνα που όφειλε να δώσει η παράταξη αυτή. Κι αυτό θα φανεί πολύ πιο εμφαντικά και στη συνέχεια. Από λόγια ο κόσμος χόρτασε. Οφείλουμε με ξεκάθαρες πράξεις να δείξουμε ότι θέλουμε να διώξουμε την ομίχλη από το τοπίο. Και διαπιστώνω ότι το μεγάλο κομμάτι των δημοτών, καταλαβαίνουν την αλήθεια και συμπαραστέκονται ηθικά στον αγώνα αυτό. Και όσον αφορά τις επόμενες εκλογές, το μεγάλο στοίχημα είναι η δημιουργία μιας παράταξης από την οποία θα απομονωθούν όσοι αποτελούν τη μεγάλη πληγή της Αυτοδιοίκησης, δηλαδή όσοι μπαίνουν μόνο για το προσωπικό τους όφελος. Και ταυτόχρονα θα αναδειχθούν εκείνοι οι νέοι και ικανοί δημότες που έχουν ζωντανό το όραμα της ανάπτυξης και μπορούν να το κάνουν πράξη, όμως σήμερα αποφεύγουν να εμπλακούν στα κοινά του Δήμου, απογοητευμένοι από αυτά που βλέπουν. Και ο μόνος τρόπος για να «ωριμάσει» αυτό στην κοινωνία, είναι να προετοιμαστεί έγκαιρα αυτό το εγχείρημα. Μια  παράταξη «των αξίων και των αξιών». Που θα μπορέσει να πείσει ιδεολογικά και πρακτικά την κοινωνία μας, ότι θα φέρει μια χρηστή, ανατρεπτική και δημιουργική διοίκηση με ξεκάθαρες επιλογές και λύσεις. Μια διοίκηση όχι μεσοβέζικη, αλλά  προαποφασισμένη να τραβήξει «το κάρο από τη λάσπη». Από την κάθε είδους λάσπη. Γιατί ο κόσμος δεν είδε μέχρι τώρα ότι περίμενε. Ο Δήμος μας, τα ίδια τα χωριά μας μένουν συνεχώς πίσω, ουραγοί της εξέλιξης, ακριβώς γιατί στερούνται ενός κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού και ενός σαφούς προσδιορισμένου, στρατηγικού και συγκεκριμένου πλάνου ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια. Ενός πλάνου που θα ανταποκρίνεται στις ιδιαιτερότητες και στα πλεονεκτήματα των χωριών μας. Είναι κρίμα να το βλέπεις αυτό στους άλλους Δήμους και στο δικό μας να βλέπεις πισωγυρίσματα. Αυτό το πλάνο έχουμε υποχρέωση μαζί με νέα στελέχη, που έχουν αποφασιστική θέληση να συγκρουστούν με τη φθορά, να το παρουσιάσουμε, να διεκδικήσουμε την έγκρισή του από τους δημότες και να το υπηρετήσουμε πιστά και κυρίως τίμια.

ΒΗΜΑ Τhess : Φίλε Λουκά σε ευχαριστώ πολύ. Ανανεώνουμε για το μέλλον. Γιατί από ότι καταλαβαίνω, θα έχουμε μπόλικα πράγματα να ξανακουβεντιάσουμε.

Ευσταθιάδης Λουκάς : Ευχαριστώ και εγώ Χρήστο. Καλή χρονιά σε εσένα και σε όλους και όλες τους δημότες μας.

**********************************

Εάν υπάρχει κάποια απάντηση για την

συνέντευξη  μας με τον

κ Λουκά Ευσταθιάδη να την στείλετε

στο ΕΜΑΙΛ μας “takalanta@hotmail.gr”

Φυσικά επώνυμα …

Χ.Σ.