VimaTHESS – ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΗΤΤΑΣ : “Από την αρχή αυτής της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έδρασε άμεσα στη μάχη κατά της πανδημίας…”

“Από την αρχή αυτής της πρωτόγνωρης

υγειονομικής κρίσης, η

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

έδρασε άμεσα στη μάχη κατά της πανδημίας…”

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ  ΧΡΗΣΤΟ ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗ

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κοντινό πλάνο

Με το σημερινό καλεσμένο μου δεν γνωριζόμασταν η γνωριμία μας έγινε μέσω  κάποιας συναδέλφου και ομολογώ ότι άξιζε …

Ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ. Χρήστος Μήττας είναι ένα άτομο καλλιεργημένο  και  αγαπάει αυτό που κάνει με μεγάλη μάλιστα επιτυχία (κατά γενική ομολογία… (!)

Το τελευταίο διάστημα η υγεία βρίσκεται στην επικαιρότητα λόγο του κορωνο ιου και ο Χρήστος τα κατάφερε  με την δουλειά και την εργατικότητα του

Αλλά ας αφήσουμε τα λόγια και να περάσουμε στην συζήτηση μας με τον κ. Χρήστο Μήττα

Ποιες είναι οι αρμοδιότητες και ο ρόλος της Αντιπεριφέρειας Υγείας;

03Δεκ2020 – Χρήστος Μήττας | ΕΡΤ WebRadioΗ Αντιπεριφέρεια Υγείας αποτελεί έναν από τους πυλώνες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Οι αρμοδιότητές της περιλαμβάνουν ένα πλήθος αντικειμένων με κυριότερο στόχο την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας. Αντικείμενα της αποτελούν η εφαρμογή του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών, η εφαρμογή της Αντικαπνιστικής Νομοθεσίας, η ενημέρωση για θέματα δημόσιας υγείας, η εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης της φυσικής και ψυχικής υγείας των πολιτών της Π.Κ.Μ., ο έλεγχος της Δημόσιας Υγείας σε δημόσιους χώρους και χώρους εργασίας για πρόληψη ασθενειών και εθισμών, η διενέργεια ελέγχων ασφάλειας τροφίμων στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος στα πλαίσια του «Επίσημου Ελέγχου» σε συνεργασία με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.), ο έλεγχος φαρμακείων, η τήρηση της διαδικασίας λήψης ιατρικής ειδικότητας, η αδειοδότηση των ΚΔΑΠ των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, η εποπτεία και ο έλεγχος των Αθλητικών και Πολιτιστικών Σωματείων, ο έλεγχος της ποιότητας του νερού (πόσιμου, θαλασσινού, ποταμών, λιμνών κολυμβητικών δεξαμενών, ο έλεγχος διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων υγειονομικών μονάδων (μολυσματικά, τοξικά, μικτά) με αυτοψίες σε νοσοκομεία, κλινικές, κέντρα υγείας και λοιπές υγειονομικές μονάδες, η υλοποίηση προγράμματος ταξιδιωτικής ιατρικής και η επιδημιολογική επιτήρηση λοιμωδών νοσημάτων.
Τον τελευταίο χρόνο, λόγω της ιδιαίτερης κατάστασης την οποία βιώνουμε, η Αντιπεριφέρεια Υγείας μαζί με τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας υποστηρίζουν επιπλέον το έργο του ΕΟΔΥ για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού. Ταυτόχρονα, οι υποχρεώσεις των υπηρεσιών αυξήθηκαν με την προσθήκη των αρμοδιοτήτων: Γνωμοδότησης για την αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων και δημόσιων υπηρεσιών λόγω κορωνοϊού, Σύστασης επιτροπών για την προστασία από τον κορωνοϊό των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, Ελέγχου τήρησης μέτρων για τον COVID-19 και Συστάσεων σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. Μαζί με τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, έχουμε δημιουργήσει κοινά κλιμάκια για συνδυαστικούς ελέγχους. Επιπλέον, σε όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, συνεργαζόμαστε στενά με τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία και έχουμε πραγματοποιήσει αρκετές συναντήσεις εργασίας.

Τι πρωτοβουλίες ανέλαβε η Περιφέρεια για την προστασία των πολιτών από την αρχή της πανδημίας;

03Δεκ2020 – Χρήστος Μήττας | ΕΡΤ WebRadioΑπό την αρχή αυτής της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας έδρασε άμεσα στη μάχη κατά της πανδημίας, με αίσθημα ευθύνης προς τους πολίτες, άψογη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και παραδειγματική οργάνωση.
Πέρα από τα εσωτερικά μέτρα λειτουργίας της ΠΚΜ για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών υπό τις νέες συνθήκες (όπως η Συστηματική χρήση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) και για την προάσπιση της υγείας των εργαζομένων της ΠΚΜ (όπως η Αξιοποίηση στο μέγιστο δυνατό βαθμό της τηλεργασίας στο σπίτι και η εκ περιτροπής αδειοδότηση σε γονείς και σε όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες), η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με πρωτοστάτη τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα και μέσω της Αντιπεριφέρειας Υγείας, της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας και της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας, υλοποίησε τις παρακάτω δράσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Κεντρική Μακεδονία:
 1. Διανομή ειδών καθαριότητας οικιακής χρήσης και ατομικής υγιεινής σε ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες πολιτών
 2. Διανομή έτοιμων γευμάτων και πακέτων ξηράς τροφής σε δικαιούχους του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»
 3. Λειτουργία Τηλεφωνικού Κέντρου Ψυχολογικής και Κοινωνικής Υποστήριξης και Συμβουλευτικής, Δωρεάν υπηρεσία τηλεϊατρικής και Διοργάνωση διαδικτυακών εκπομπών στο YouTube, με θέματα ψυχικής υγείας, εκπαίδευσης και δημιουργικής απασχόλησης
 4. Παράδοση Υγειονομικού υλικού και ειδών ατομικής προστασίας στην 3η και 4η ΥΠΕ για τα Γενικά Νοσοκομεία και τις Περιφερειακές Δομές Υγείας, στο ΕΚΑΒ, στην Ελληνική Αστυνομία, στην Πυροσβεστική, στο Λιμενικό Σώμα, σε ιδιώτες γιατρούς, στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο, στον Οδοντιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους των Φυλακών Διαβατών, στους οδηγούς ταξί της Θεσσαλονίκης
 5. Διοργάνωση διαδικτυακών σεμιναρίων για την εκπαίδευση στελεχών τουριστικών επιχειρήσεων στα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον κορωνοϊό.
 6. Παράδοση Εξειδικευμένων μηχανημάτων και αντιδραστηρίων για την ανίχνευση του κορωνοϊού στο επίσημο εργαστήριο αναφοράς για την εξέταση δειγμάτων κορωνοϊού στη Βόρεια Ελλάδα, στην έδρα του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ
 7. Παράδοση 24 νέων σύγχρονων κλινών ΜΕΘ στην 4ης ΥΠΕ για τα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας
 8. Διάθεση 40 εκ. ευρώ για την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού μέσω ευρωπαϊκών πόρων για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την αναβάθμιση των υποδομών των κέντρων υγείας και των νοσοκομείων της Κεντρικής Μακεδονίας

Ποιες είναι οι νέες δράσεις της Περιφέρειάς στο δεύτερο κύμα της Πανδημίας 

03Δεκ2020 – Χρήστος Μήττας | ΕΡΤ WebRadioΚαθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα για την πανδημία έδειχναν νέα έξαρση και η Ελλάδα άρχισε να δέχεται το δεύτερο κύμα της πανδημίας, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αύξησε τα μέτρα αντιμετώπισής της, προσθέτοντας τις παρακάτω στοχευμένες δράσεις:
 1. Δημιουργία σταθερής δομής ελέγχου Covid-19, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην Ανατολική Θεσσαλονίκη (Βασ. Όλγας 198) σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.
 2. Διενέργεια τεστ ανίχνευσης για κορωνοϊό σε εργαζόμενους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
 3. Διοργάνωση ενημερωτικών – επιμορφωτικών εξ αποστάσεως σεμιναρίων στους εργαζόμενους σε γηροκομεία και κλειστές κοινωνικές – προνοιακές δομές, αλλά και πραγματοποίηση εντατικών ελέγχων, ώστε να προφυλαχθούν οι πιο ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες και ειδικά οι ηλικιωμένοι έναντι του κορωνοϊού.
 4. Εξασφάλιση 35 εκ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους, προκειμένου να ενισχυθούν με επικουρικό προσωπικό δεκάδες μονάδες υγείας του Δημοσίου και φορέων του Υπουργείου Υγείας για διάστημα δύο ετών.
 5. Ενίσχυση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού με μη επιστρεπτέο κεφάλαιο κίνησης ύψους 200 εκ. ευρώ, μέσω του ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020. Πρόγραμμα «Διέξοδος»
 6. Τοποθέτηση συστημάτων αυτόματης θερμομέτρησης στις εισόδους των κεντρικών κτιρίων, όπου στεγάζονται υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
 7. Εξοπλισμός νοσοκομείων της 3ης και 4ης ΥΠΕ με δέκα συστήματα καθαρισμού και απολύμανσης αέρα, τα οποία προήλθαν από δωρεά ιδιώτη.
 8. Προμήθεια νέων μέσων ατομικής προστασίας για τους υπαλλήλους (μάσκες ατομικής προστασίας και αντισηπτικά).
 9. Εντατικοποίηση των ελέγχων που κάνει από κοινού η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τόσο με την Ελληνική Αστυνομία, όσο και με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, προκειμένου να επιτευχθεί αυστηρή τήρηση των μέτρων και των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
 10. Προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για τα Γενικά Νοσοκομεία Βέροιας και Νάουσας αξίας 2,5 εκ. ευρώ, καθώς και για τα Κέντρα Υγείας της 4ης ΥΠΕ.
 11. Προμήθεια 54 ιατρικών μηχανημάτων για το Γενικό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, διαθέτοντας περισσότερα από 4 εκατομμύρια ευρώ ευρωπαϊκών πόρων.
 12. Προμήθεια και δωρεά υλικών και εξοπλισμού στην 3η και 4η ΥΠΕ: 40 προκατασκευασμένους οικίσκους (τύπου ISO BOX) για την εξέταση πιθανών κρουσμάτων (21 οικίσκους για την 3η ΥΠΕ και 19 οικίσκους για την 4η ΥΠΕ), 60.000 rapid tests, 7 αναπνευστήρες ελεγχόμενου όγκου και ελεγχόμενης πίεσης για την 3η ΥΠΕ και 50 φορητούς αναπνευστήρες εντατικού αερισμού για την 4η ΥΠΕ και αντιδραστήρια για 4.992 τεστ για το μηχάνημα του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ μοριακής διάγνωσης Covid-19.

Μπορείτε να μας μιλήσετε για το πρόγραμμα παρακολούθησης του κορωνοϊού στα λύματα;

Τρεις φορείς του τόπου μας, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η ΕΥΑΘ, ένωσαν τις δυνάμεις τους στη μάχη απέναντι στον κορωνοϊό. Το ΑΠΘ, σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ, οργάνωσε και υλοποίησε μια πρωτοπόρο δράση, που εφαρμόζεται και σε διεθνές επίπεδο και αφορά στη συστηματική παρακολούθηση της συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού στα αστικά υγρά απόβλητα της Θεσσαλονίκης.
Οι μετρήσεις από τα υγρά αστικά απόβλητα στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης ξεκίνησαν στις αρχές Απριλίου. Η συγκέντρωση του ιού έβαινε αυξανόμενη. Από τις αρχές Μαΐου έως και τις αρχές Ιουνίου ήταν μη ανιχνεύσιμη, ενώ λίγες
μέρες αργότερα άρχισε να παρατηρείται σημαντική αύξηση. Σταδιακά, από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, τα αποτελέσματα των συστηματικών αναλύσεων έδειχναν μία ανοδική τάση στο ιικό φορτίο των λυμάτων. Στα μέσα Οκτωβρίου, η διεπιστημονική ομάδα ερευνητών του ΑΠΘ, σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ, υπολόγισε μία δραματική αύξηση της τάξης του 290% στο ιικό φορτίο, όπου συνυπολογίζονταν συμπτωματικοί και ασυμπτωματικοί φορείς. Η τάση αυτή αποτυπώθηκε μετά από έξι ημέρες στα επιβεβαιωμένα κρούσματα για τη Θεσσαλονίκη, αλλά δυστυχώς και στα περιστατικά νοσηλείας. Μέχρι και σήμερα, τα αποτελέσματα των μετρήσεων από τα λύματα αποτελούν έγκυρο και πολύτιμο δείκτη για την πορεία της πανδημίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Οι επιχειρήσεις στον Νομό Θεσσαλονίκης εφαρμόζουν τους υγειονομικούς κανόνες;

03Δεκ2020 – Χρήστος Μήττας | ΕΡΤ WebRadioΗ Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποιώντας ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία των καταστημάτων προσαρμόστηκε στα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού, χωρίς να λείψουν όμως και οι περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, κυρίως όσον αφορά την ορθή χρήση μάσκας από τους υπαλλήλους. Εμείς ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από την πρώτη στιγμή που κατέστη αναγκαίο να εντατικοποιήσουμε τους ελέγχους, είμαστε με όλες μας τις υπηρεσίες στην πρώτη γραμμή και συνδράμουμε το έργο των αρμοδίων και ιδιαίτερα της Αστυνομίας, της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και άλλων φορέων, προκειμένου να μπορέσουμε μέσα από τους ελέγχους να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, που δεν είναι άλλο από την αυστηρή τήρηση των μέτρων και των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Και βέβαια ο στόχος δεν είναι η επιβολή προστίμων για εισπρακτικούς λόγους, αλλά η κατανόηση από τους συμπολίτες μας της ατομικής ευθύνης όλων μας, ιδιαίτερα σε αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα.

Άλλες δράσεις της Αντιπεριφέρειας Υγείας τη φετινή χρονιά, πέρα από την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

03Δεκ2020 – Χρήστος Μήττας | ΕΡΤ WebRadioΚαθώς η ζωή τρέχει παράλληλα με τον κορωνοϊό, αν και ο τελευταίος της βάζει πολλά “εμπόδια”, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στέκεται δίπλα σε όλους του φορείς που προσφέρουν κοινωνική μέριμνα στους συμπολίτες μας και στηρίζει το έργο τους. Στο πλαίσιο αυτό, η Αντιπεριφέρεια Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και η Αντιπεριφέρεια Υγείας στήριξαν το 8ο Sail for Pink του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» Νομού Θεσσαλονίκης, με χρηματική συνδρομή για εκτύπωση έντυπου υλικού, αλλά και δημιουργία της μεγάλης ομάδας “Αντιπεριφέρεια Υγείας-Σύλλογος Εργαζομένων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας”, η οποία με την ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων και φίλων, κατάφερε να συγκεντρώσει ένα σημαντικό ποσό μέσω της αγοράς των συλλεκτικών Τ-Shirt και βραχιολιών. Παράλληλα, χορηγήθηκε στον σύλλογο υγειονομικό υλικό και είδη ατομικής προστασίας, ενώ συνδιοργανώθηκε με την Ένωση Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Θεσσαλονίκης εθελοντική αιμοδοσία σε συνεργασία με το Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και τον Δήμο Παύλου Μελά.
Ακόμη, η Αντιπεριφέρεια Υγείας εξασφάλισε δώδεκα υποτροφίες σπουδών για νέες και νέους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω του θεσμού «Υποτροφίες στις Περιφέρειες» ακαδημαϊκού έτους 2020-2021, που αποτελεί πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών φορέων ΙΕΚ ΑΛΦΑ και Mediterranean College. Επιπλέον, φιλοξένησε το σχολικό bazaar του
Οργανισμού “ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ”, στο νέο κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Η Αντιπεριφέρεια Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας πραγματοποίησε και φέτος ολοκληρωμένο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών, το οποίο περιλάμβανε τον συνδυασμό επίγειων και εναέριων μέτρων. Συγκεκριμένα, η επίγεια καταπολέμηση αφορούσε ένα καθορισμένο σύνολο εργασιών, με στόχο την παρακολούθηση από εδάφους των προνυμφών και των ακμαίων κουνουπιών, τη διενέργεια ψεκασμών σε περιορισμένης έκτασης εστίες του φυσικού συστήματος και ψεκασμούς, κυρίως στο περιαστικό σύστημα των οικισμών, αλλά και στους δημόσιους χώρους αυτών (πάρκα, πλατείες, φρεάτια ομβρίων, αύλακες κ.τ.λ.). Η εναέρια καταπολέμηση αφορούσε αεροψεκασμούς προνυμφοκτονίας σε όλη την έκταση των ορυζώνων, καθώς και στα εκτεταμένα υγροτοπικά συστήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Περιλάμβανε επίσης συμπληρωματικά και αεροψεκασμούς ακμαιοκτονίας με τη μέθοδο ULV, όταν αυτό κρίθηκε απαραίτητο.
Το πρόγραμμα “ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ” της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ξεκίνησε την εφαρμογή του με τη δωρεάν τοποθέτηση συσκευών παρακολούθησης και τηλεειδοποίησης σε άτομα που ζουν μόνα ή είναι χρόνια πάσχοντες. Σκοπός του πρωτοποριακού αυτού προγράμματος είναι να παρέχει ασφάλεια στους ηλικιωμένους και στις ευπαθείς ομάδες, αφού όσοι κάνουν χρήση της συσκευής γνωρίζουν ότι ανά πάσα στιγμή, εφόσον το έχουν ανάγκη, κάποιος θα ειδοποιηθεί και θα βρεθεί δίπλα τους, για να τους παράσχει βοήθεια κι έτσι μπορούν να αισθάνονται πιο ασφαλείς, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.
Επιπλέον, η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, πέρα από τις θεσμοθετημένες αρμοδιότητές της, υλοποίησε σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων με θέματα όπως: “Η πρόληψη του καρκίνου παχέως εντέρου” σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Θεαγένειου “Αλέξανδρος Συμεωνίδης”, “Σωστή διατροφή σε ΚΑΠΗ και σε παιδικούς σταθμούς της Θεσσαλονίκης”, “Ευαισθητοποίηση απέναντι στην Άνοια” προς το προσωπικό των Μονάδων Φιλοξενίας Ηλικιωμένων, καθώς και πρόγραμμα εκπαίδευσης – επιμόρφωσης σε ομάδες υποψηφίων θετών και υποψήφιων αναδόχων γονέων, διαδικτυακά, μέσω τηλεδιάσκεψης