VimaThess – Αδέσποτα : Στους δήμους Δέλτα Ωραιοκάστρου και Χαλκηδόνας τα αδέσποτα ξεπερνούν τις 3.000 !

Πολυ μεγάλος είναι ο αριθμός των αδέσποτων που βρίσκονται τα τελευταία χρόνια στους δήμους ΔΕΛΤΑ- ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ – ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ
Από αυτά τα  3.000 αδέσποτα σκυλιά εκτιμάται ότι βρίσκονται σε αυτούς τους τρεις δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης, με τις δημοτικές αρχές να προσπαθούν να βρουν λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ο μεγαλύτερος αριθμός του αδέσποτου πληθυσμού των σκύλων εντοπίζεται στον δήμο Δέλτα, όπου τα τετράποδα ξεπερνούν τις 2.000, ενώ την ίδια ώρα στον δήμο Χαλκηδόνος οι σκύλοι ξεπερνούν τους 1.000.
Στον δήμο Ωραιοκάστρου, η διοίκηση αλλά και η φιλοζωϊκή του δήμου αδυνατούν να εκτιμήσουν τον αριθμό, καθώς η τελευταία καταγραφή που έγινε τον Νοέμβριο του 2018 ήταν ημιτελής, ωστόσο αυτά ξεπερνούν σίγουρα τα 500. Όλοι οι αριθμοί αντιστοιχούν μόνο σε σκύλους, ενώ ο αριθμός μεγεθύνεται κατά πολύ αν υπολογίσει κανείς και τις αδέσποτες γάτες.
Όπως αναφέρουν οι αρμόδιοι και στους τρεις δήμους το πρόβλημα πολλαπλασιάζεται λόγω των απομακρυσμένων περιοχών εκτός του αστικού κέντρου, που συνιστούν σημεία εγκατάλειψης κουταβιών αλλά και δεσποζόμενων σκύλων, με τις εγκαταλείψεις να είναι το νούμερο ένα πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν, σε συνδυασμό με τις στειρώσεις.
Στο πλαίσιο της επίλυσης των προβλημάτων, οι τρεις δήμοι επρόκειτο να συμμετέχουν στον διαδημοτικό σύνδεσμο δυτικής Θεσσαλονίκης «Αλκυονίδα», εγχείρημα το οποίο ναυάγησε έπειτα από την αποχώρηση του δήμου Δέλτα, λόγω διαφωνιών για τα πρόσωπα που θα διοικούσαν τον Σύνδεσμο. Μετά και την τελευταία αυτή εξέλιξη, ο δήμος Δέλτα θα πορευθεί μόνος του για την αντιμετώπιση του ζητήματος των αδέσποτων με τη δημιουργία δημοτικού κτηνιατρείου, ενώ οι δήμοι Ωραιοκάστρου και Χαλκηδόνος πρόκειται να συνεργαστούν για τη δημιουργία διαδημοτικού καταφυγίου.
Τα προβλήματα στον δήμο Δέλτα και οι ενέργειες της δημοτικής αρχής
Ο δήμος Δέλτα αποτελεί την περιοχή με το μεγαλύτερο πρόβλημα λόγω και της Βιομηχανικής Ζώνης που εντάσσεται στα όρια του δήμου, πέραν των δημοτικών ενοτήτων που είναι απομακρυσμένες από το αστικό κέντρο. Σύμφωνα με τον προσωρινό πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρηματιών της ΒΙΠΕΘ, Τάσο Πολυζωΐδη, «ιδίως μετά το ξέσπασμα της κρίσης, οπότε έκλεισαν αρκετές επιχειρήσεις στην περιοχή, τα αδέσποτα πολλαπλασιάστηκαν, καθώς οι ιδιοκτήτες δεν φρόντισαν να πάρουν μαζί τους τα μέχρι πρότεινος δεσποζόμενα ζώα». Όπως ο ίδιος εξιστορεί, οι υπάλληλοι που μεταβαίνουν στην περιοχή με ποδήλατα ή μηχανάκια δέχονται συχνά επιθέσεις από σκύλους, τα οποία έχουν νωρίτερα χτυπηθεί από οχήματα και δίκυκλα ή κακοποιηθεί.
Το πρόβλημα με τις αγέλες επιβεβαιώνει και το μέλος της φιλοζωϊκής του δήμου Δέλτα «ΑΡΙΕΛ», Σοφία Καρασάββα, η οποία επισημαίνει: «Καθημερινά τα σκυλιά είτε γαβγίζουν είτε επιτίθενται, λόγω της κακομεταχείρισης την οποία δέχονται από ανθρώπους που ή τα φοβούνται ή δεν τα θέλουν στην περιοχή. Ακόμη, τα αδέσποτα συνοδεύουν τα παιδιά μέχρι το σχολείο, με τους διευθυντές να μας ζητούν να τα απομακρύνουμε, χωρίς ωστόσο οι ίδιοι να κλείνουν τις πόρτες των προαυλίων». Η ίδια σημειώνει πως με τις συνεχείς εγκαταλείψεις δεσποζόμενων ζώων, καθίστανται αδύνατες οι στειρώσεις, μιας και τα ζώα συνεχώς μετακινούνται ή αυξάνεται ο αριθμός τους.
Στο πλαίσιο της επίλυσης του προβλήματος, ο δήμος Δέλτα πρόκειται με ίδιους πόρους να δημιουργήσει δημοτικό κτηνιατρείο και να ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης αρχής γενομένης από τα σχολεία. «Μένει να ολοκληρωθεί η οικονομοτεχνική μελέτη, προκειμένου να δούμε την περιοχή στην οποία θα εγκατασταθεί το κτηνιατρείο» αναφέρει ο δήμαρχος Δέλτα, Γιάννης Ιωαννίδης. Ήδη η δημοτική αρχή επεξεργάζεται τρεις χώρους που ανήκουν στον δήμο, οι οποίοι βρίσκονται στη Σίνδο. «Μέλημά μας είναι οι μαζικές στειρώσεις, αλλά και όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες για τα αδέσποτα, όπως η αποπαρασίτωση, το τσιπάρισμα και η περίθαλψη» προσθέτει ο κ. Ιωαννίδης. Παράλληλα, ο δήμος έχει συνάψει συμβάσεις με τρεις κτηνιάτρους στις τρεις δημοτικές ενότητες (Αξιού, Εχεδώρου και Χαλάστρας) ενώ υπάρχουν σκέψεις για συμβάσεις με την Κτηνιατρική του ΑΠΘ και το Τμήμα Ζωϊκού Κεφαλαίου του ΑΤΕΙΘ, προκειμένου οι φοιτητές να ασκούν την πρακτική τους άσκηση στο δημοτικό κτηνιατρείο. Ακόμη, ο δήμος αναμένεται να ξεκινήσει εκστρατεία επιμόρφωσης για τα αδέσποτα ζώα στα σχολεία αλλά και δράσεις ενημέρωσης στους πολίτες. «Η επιπολαιότητα με τις εγκαταλείψεις από ασυνείδητους πολίτες πρέπει να σταματήσει» επισημαίνει ο δήμαρχος Δέλτα.